Розвитку   громад Великоберезнянщини   допомагатиме   Посольство Фінляндії  

admin 11.06.2013 17:54 ПОДІЇ


Сьогодні   у залі засідань Великоберезнянської районної ради   відбулася презентація проекту «Карпатська мережа підтримки розвитку місцевих громад», який реалізовується Асоціацією   органів   місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» за   фінансової   підтримки Посольства   Фінляндії в Україні.


Мета проекту є дуже   актуальною -   створити сприятливе середовище для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом самоорганізації громад, налагодження   їх співпраці з органами місцевої влади та впровадження громадських ініціатив.   Це   дозволить   не тільки розробити програму місцевого розвитку,   а насамперед включитись у цей   процес   найвіддаленішим   гірським громадам, набути досвіду пошуку фінансових та інтелектуальних ресурсів для вирішення соціальних проблем села.
Учасників   семінару, а   це були переважно   сільські голови, привітав заступник голови   обласної ради   Андрій Сербайло. Він   відзначив, що для обласних депутатів турбота про соціальний   розвиток гірських районів є одним з пріоритетних напрямків їх діяльності. На це спрямоване і транскордонне співробітництво нашої області з зарубіжним партнерами. Наочним прикладом ефективності такої співпраці на Березнянщині є реалізація спільного з краєм   Височина   Чеської Республіки інвестиційного проекту – спорудження дитячого садка на   40 місць у селі Стужиця та проекту по заміні   вікон   у школі   цього ж села. Нинішнього року намічено реалізувати ще два інвестиційні   проекти у соціальній сфері   району - у селі Волосянка відремонтувати дах будинку   культури, а в селі   Жорнава взятися за   реконструкцію будівлі під дитячий   садок.   А в   цілому   з краєм   Височина нинішнього   року   реалізується 15 таких проектів, передусім у   гірських   районах області.
Їх реалізація свідчить   зростання   активності громад у   пошуку   джерел   фінансування   для   вирішення   проблем   розвитку сіл. І там, де громади, депутатський   корпус   налагоджують   зв’язки, створюють для цього   громадські об’єднання, діють   активно, там   приходить і успіх, вдається ці про проблеми   поступово   вирішити.   Адже сьогодні діє багато   програм   допомоги розвитку місцевих громад як на міжрегіональному, всеукраїнському, так і міжнародному   рівнях.   Лише за   програмою   ООН та ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»   при органах місцевого самоврядування у 9 районах області створено 93 громадські об’єднання, якими     реалізовано або реалізується 106 мікропроектних пропозицій   з енергоефективності, водопостачання,   удосконалення   роботи закладів   охорони здоров’я, дошкільних навчальних закладів тощо.
Участь громад Великоберезнянщини у презентованому проекті   стимулюватиме діяльність щодо самоорганізації громад через надання підтримки їх громадським ініціативам для   вирішення   соціально важливих проблем. А їх у селах району чимало – і в закладах освіти, культури, охороні здоров’я,   енергозбереженні та в охороні   навколишнього середовища, благоустрої населених пунктів.   Як зазначила при презентації   керівник   проекту - виконавчий директор Асоціації   органів   місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина   Литвин, кожна   громада   району має змогу взяти участь у конкурсі   мікропроектів з цих важливих   проблем. 4 кращі проектні   пропозиції, подані до 25 липня ц.р., будуть відібрані конкурсною комісією для співфінансування, з тим щоб до   кінця року частина цих проблем була   вирішена.
Але не   менш важливо - набутий досвід підготовки та реалізації таких   проектів, який   може   бути використаний для більш   масштабних проектів у майбутньому.
Прес-служба   облради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат