Аналітика: Закарпаття візьмуть в Євросоюз?

admin 03.05.2013 11:53 ПОДІЇ

Що зміниться після набрання чинності Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та Європейським Союзом?

У лібералізації візового режиму між Україною та ЄС зацікавлені чимало українців, а тим більше закарпатців, котрі проживають поряд із кордонами чотирьох країн – членів Євросоюзу. Бо отримання візи іноді виявляється дуже складним процесом. Однак із огляду на чітку політику держави, спрямовану на інтеграцію до ЄС, та бажання самих українців вільно пересуватися теренами Європи його лібералізація нині на часі.



Нагадаємо, 18 квітня європейський парламент ратифікував «Угоду між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз». Цей документ був підписаний ще 23 липня 2012 року. У березні 2013-го ВР України ратифікувала цю угоду, а вже за два тижні її підписав і Президент України.

Нині варто дочекатися кінцевого затвердження Угоди на засіданні Європейської комісії, що відбудеться в середині травня. А вже з липня 2013 року відповідні зміни в процедурі оформлення віз у країни Шенгенської зони набудуть чинності й будуть використовуватися у практиці роботи консульських установ, розташованих в Україні.

«Однозначно, це ще один очікуваний і дуже важливий крок уперед на шляху євроінтеграції України й підписання Угоди про асоціацію», – відзначила, коментуючи «ЗП» цю подію, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгороді, заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА та голова комісії міжнародних відносин, транскордонного співробітницва та європейської інтеграції в цій раді Світлана Мітряєва.

– Хто в першу чергу відчує полегшення візового режиму?

– Полегшення зможуть відчути чимало українців. При цьому для різних категорій передбачене різне спрощення візового режиму. Так, члени органів державної влади та місцевого самоврядування, Конституційного і Верховного судів, прокурори та їхні заступники, постійні члени офіційних делегацій, журналісти та члени технічного персоналу ЗМІ, родичі громадян держав ЄС, підприємці, які регулярно відвідують держави – члени ЄС, зможуть отримати багаторазові візи терміном дії п’ять років.

Такі категорії громадян України, як водії – перевізники міжнародних вантажів та пасажирів, особи, що беруть участі у науковій, культурній та мистецтвознавчій діяльності в країнах ЄС, учасники міжнародних спортивних заходів, офіційних програм обміну між містами-побратимами та програм ЄС із прикордонного співробітницт¬ва, представники громадських і релігійних організацій, учні, студенти, аспіранти, які подорожують із метою навчання, а також особи, які їдуть на лікування на територію ЄС, та особи, що їх супроводжують, зможуть отримати багаторазові візи терміном дії один рік.

Слід зазначити, що для отримання спрощення у вигляді довготермінових віз вищезгадані категорії осіб мають дотриматися низки загальних та спеціальних вимог. Щодо останніх, то це, зокрема, вимога представити в консульські установи відповідні підтверджуючі документи щодо приналежності до тієї чи іншої вищезгаданої пільгової категорії. Крім того, протягом попереднього року такі заявники мали мати принаймні одну візу й скористатися нею згідно з законами про в’їзд і перебування в державі ЄС. При цьому всіх представників зазначених категорій, котрі не досягли 25 років, звільнять від оплати консульського збору за візу. Власникам біомет¬ричних службових паспортів для в’їзду в ЄС візи не будуть потрібні, – резюмувала С. Мітряєва.

Не менш позитивно оцінюють цей крок і в консульських установах країн – членів ЄС. Зокрема Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бачкаі в коментарі нашому виданню відзначив: «Ми вітаємо ратифікацію Угоди й хочемо підкреслити, що угорські дипломати брали активну участь у розробці цього документа, були активними учасниками численних консультацій – як в Україні, так і в Брюсселі. Це великий і визначальний крок України в напрямку європейської інтеграції, ми це можемо підтвердити».

– Пане Генеральний консуле, що можна назвати найбільш революційним у цій Угоді?

– У ній є низка важливих уточнень та чітких формулювань, що регламентують перелік документів, які необхідно подати до консульст¬ва для отримання візи залежно від мети поїздки до країн ЄС. Крім того, ці зміни дають чіткі вказівки консулам, які матимуть змогу однозначно трактувати ті чи інші ситуації, що виникають при розгляді документів заявників. Хоча, можу відзначити, що угорське консульст¬во з випередженням працює в плані лібералізації візового режиму й деякі з нинішніх новацій нами запроваджені вже раніше.

Цією Угодою визначене коло осіб, які матимуть змогу отримувати візи за спрощеною процедурою, – представники державної влади, релігійних та громадських організацій, журналісти. Якщо ж людина вже мала раніше шенгенські візи, відвідувала країни Євросоюзу й не мала жодних порушень у цей період¬ на території тих країн, то вона може претендувати на отримання довгострокової візи.

– Чи не виникне у вас додаткових проблем у роботі? Можливо, збільшиться навантаження на співробітників?

– Проблем виникнути не мало б. Як уже вище згадувалося, ми ще раніше були готові до таких змін. Крім того, в усіх консульських установах країн – членів ЄС протягом двох днів відбувалися семінари, під час яких співробітникам роз’яснювали всі нововведення, що почнуть діяти після набуття чинності цієї угоди.

Ведучий консул Генерального¬ консульства Угорщини в м. У欬городі Янош Вішкі зі свого боку додав: «Ця угода збігається з нашим прагненням покращити процедуру видачі віз та прискорити цей процес. Щодо умов нашої роботи, то можу зазначити: протягом першого кварталу 2013-го потік заявників до нашого консульства зріс на 45% порівняно з відповідним періодом минулого року. Нині, здебільшого, на розгляд заяв витрачається 5-6 днів».

Йожеф Бачкаі також наголосив на тому, що часто до консульства здають документи з фальшивими довідками чи анкетами, заповненими не особисто заявниками. У підсумку це призводить до відмови в видачі візи. Пан Генеральний консул підкреслив, що для отримання візи потрібно чітко визначити мету поїздки й надати достовірні документи, тоді проблем із отриманням візи не виникне, тим більше, що співробітники консульства завжди готові допомогти заявнику, якщо в нього виникають якісь проблеми з оформленням документів.

За два тижні Європейська комісія має поставити остаточну крапку в ратифікації вищезгаданої угоди, й чимало українців уже з липня зможуть оформити візи до європейських країн за новими правилами. Ця подія, безперечно, має полегшити нам шлях до ЄС. Причому не лише з огляду на процедуру оформлення віз, а й зважаючи на прагнення нашої держави ще цього року підписати Угоду про асоціацію. Лібералізацію візового режиму можна розцінити саме як один із індикаторів, що свідчить про готовність ЄС до більш тісної співпраці з Україною.

Віктор ЛАЗОРИК, "Закарпатська правда"

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат