Аналітика: Порошенка про реформування економіки і власну політичну кар'єру (ДОПОВНЕНО)

admin 23.03.2012 11:05 ПОДІЇ

Голова ради Національного банку Петро Порошенко погодився очолити Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Це підтвердили і в оточенні Порошенка, і на Банковій. Очікується, що сьогодні на сайті президента буде оприлюднено відповідний указ.

Свою остаточну згоду Порошенко дав президенту Віктору Януковичу 21 березня, заручившись його підтримкою щодо реформування не тільки міністерства, а й економіки країни.

У розпорядженні газети "КоммерсантЪ-Украина" виявився план дій Петра Порошенка на новій посаді. Він передбачає вирішення завдань у трьох напрямах: досягнення прозорості економічної політики, свободи підприємницької діяльності та ефективності використання ресурсів. Джерела стверджують - роботу в МЕРТ Петро Порошенко буде готовий залишити заради того, щоб стати народним депутатом.

Про те, що президент Віктор Янукович запропонував очолити МЕРТ голові ради Нацбанку Петра Порошенка, стало відомо 23 лютого. Ця посада стала вакантною після того, як перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв був звільнений, а першим віце-прем'єром став Валерій Хорошковський.

Наступного дня прес-служба глави держави поширила заяву, з якої випливало, що 22 лютого відбулася зустріч Януковича і Порошенка, "під час якої останній коротко виклав своє бачення організації роботи Мінекономрозвитку і власних кроків як його керівника".

У відповідь президент попросив від Петра Порошенкао письмового викладу плану цих дій. Після цього прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що новий голова МЕРТ буде призначений до 5 березня. Замість кількох днів процес обдумування рішення Порошенко затягнув на місяць.

За інформацією видання, Янукович і Порошенко за цей час зустрічалися принаймні два рази і обговорювали питання роботи міністерства. Основою для переговорів став так званий план Порошенка - документ з трьох блоків із зазначенням спочатку 14, а потім 12 завдань, які Петро Порошенко має намір вирішити на посту міністра. Початковий варіант цього плану він надав голові держави ще 1 березня. Остаточні переговори між президентом і майбутнім міністром по телефону відбулися 21 березня, після 14.00.

За наявною інформацією, Порошенко підтвердив свою готовність очолити МЕРТ, а президент призначив зустріч на 23 березня, на першу половину дня. Джерела видання припускають, що після цієї зустрічі і з'явиться указ про призначення Петра Порошенка.

"Президент думав про те, щоб на цьому напрямі працював професіонал. Петро Олексійович на ток-шоу читав лекції з макроекономіки, нехай тепер працює на благо країни. Президент зробив йому дві пропозиції - а тут треба розуміти, що третьої вже не буде! Далі паузу тримати непристойно!" - вважає перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

План Порошенка передбачає виведення економіки з тіні, захист бізнесу від силовиків і ефективне використання ресурсів
У розпорядженні газети опинився план Порошенка. Перший блок завдань, спрямованих на "запровадження європейських стандартів, виведення економіки з тіні", має заголовок "Прозорість економічної політики".

Першочерговим завданням Порошенко визначив створення "прозорої, спрощеної та зрозумілої системи державних закупівель". Він також пропонує привести систему показників економічного розвитку до європейських стандартів. Зокрема, це передбачає "відкриту публікацію всіх статистичних показників" та "забезпечення громадськості та інвесторів інформацією про поточний економічний стан".

Втім, як зазначає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, можна говорити лише про закритість показників тіньової економіки: "Вся базова економічна статистика в Україні відповідає нормам СОТ і МВФ, і ці організації, часто критикуючи українську владу, ніколи не виступали з критикою нашої системи статистики".

Другий блок названо "Свобода підприємницької діяльності". Петро Порошенко впевнений, що саме МЕРТ повинен стати на "захист бізнесу від силового тиску" і "ліквідувати можливість безпідставного втручання правоохоронних органів в господарську діяльність". У зв'язку з цим він запропонував запровадити фінансову відповідальність за заподіяння економічної шкоди.

У цьому блоці перераховуються конкретні завдання, наприклад, створення спрощеної системи реєстрації права власності та відкритий доступ до Єдиного держреєстру підприємств і організацій України, "заборона на зворотні транзакції з офшорними юрисдикціями". "Введення особистої відповідальності чиновників, які зараз можуть безкарно знищити будь-який бізнес - це дуже хороші ініціативи, які будуть позитивно оцінені підприємцями", - зазначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.

Третій блок - "Ефективне використання ресурсів" - спрямований на "забезпечення конкурентоспроможності" і "вирівнювання макроекономічних дисбалансів". Домогтися цього, на думку Петра Порошенка, можна, зокрема, за допомогою "дієвої підтримки експорту шляхом запровадження системи експортного кредитування, страхування ризиків, політичної підтримки українських виробників на зовнішніх ринках"; "захисту внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників"; "законодавчого врегулювання мінімальної ціни на землю і забезпечення розвитку інфраструктури села".

Прикметно, що Порошенко планує переглянути принципи залучення інвестицій в стратегічні інфраструктурні проекти. Систему нацпроектів пропонується трансформувати в перелік пріоритетних напрямів держпідтримки інвестицій. Цілком можливо, зазначає Геєць, що така ініціатива означає бажання Порошенка повернути МЕРТ функції контролю над ключовими інвестиційними проектами, які зараз курирує Нацагентство з інвестицій та управління національними проектами. Отримати коментар голови Нацагентства Владислава Каськіва вчора не вдалося.

Влада радіє поповненню "останнім "помаранчевим" олігархом", опозиція дивується
За інформацією видання, Петро Порошенко і раніше бачив себе в уряді Миколи Азарова, однак пропозиція обійняти пост міністра економічного розвитку і торгівлі стала для нього несподіваною. Пан Порошенко планував очолити МЗС. Тим часом керівництво Адміністрації президента зробило все можливе, щоб міністр закордонних справ Костянтин Грищенко зберіг пост в уряді.

Водночас, вже отримавши пропозицію стати на чолі МЕРТ, Петро Порошенко все ж сподівався, що, враховуючи його зв'язки в дипломатичних колах, йому, крім прямих функцій міністерства, вдасться отримати повноваження з розвитку співпраці з європейськими структурами (зараз питаннями євроінтеграції займається перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський).

Однак, судячи з остаточної версії "плану Порошенка", схваленої президентом, цей напрямок не перебуватиме в компетенції голови МЕРТ. Разом з тим пан Хорошковський позитивно оцінює можливу появу Петра Порошенка у складі уряду. "До Кабміну приходять нові фахівці - це і Юрій Колобов (міністр фінансів), і Петро Порошенко, якщо він прийме пропозицію. Вони повністю відповідають цим посадам. Принаймні щодо них можна не побоюватися "пробоїн" у роботі уряду", - заявив учора перший віце-прем'єр.

Політичні соратники "останнього "помаранчевого" олігарха" розчаровані переходом Петра Порошенка на роботу в Кабінет міністрів. "Мені важко це коментувати, я не розумію його логіки", - заявив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Пояснення цьому вчинку є у члена тієї ж фракції, народного депутата Андрія Павловського: "Порошенко - відомий бізнесмен, всі знають про його активи, зокрема про "П'ятий канал". Я не виключаю, що на нього міг чинитися тиск. Могли сказати людині: заберемо бізнес, і він на це погодився під таким шантажем, щоб зберегти свої ресурси".

Порошенко висунув умови Януковичу: пустити його на вибори і звільнити політичних ув'язнених
Джерела газети стверджують, що співпраця Петра Порошенка з Віктором Януковичем та Миколою Азаровим буде тимчасовою. За наявною інформацією, на одній із зустрічей Порошенко, крім викладених у плані пропозицій, висунув ще дві умови своєї роботи на посту міністра: він залишає за собою право самостійної участі в парламентських виборах (буде балотуватися по одному з округів на Вінниччині), а глава держави повинен зробити все можливе для звільнення політичних ув'язнених. Відповіді на ці умови Петро Порошенко має отримати сьогодні під час зустрічі з Віктором Януковичем.

В опозиції немає однозначної відповіді на питання: позитивно чи негативно позначиться на політичному майбутньому Петра Порошенко співпраця з владою. "Він сприймається як один з лідерів Майдану, а пішов на зближення з окупаційним режимом", - заявив Павловський. "У нас виборці вже до всього звикли, а той факт, що він іде по мажоритарці... Напевно, робота в Кабміні йому в цьому допоможе", - сказав народний депутат Олександр Бондар ("Наша Україна - Народна самооборона").

Петро Порошенко веде більш тонку гру, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Я б не перебільшував чутки про тиск на бізнес як один з мотивів його згоди - думаю, Петро Порошенко має на меті продовження своєї політичної кар'єри. Упевнений, що однією з умов цього призначення стало проходження до майбутнього парламенту групи депутатів, пов'язаних з Петром Порошенком. Одним з них, можу точно сказати, буде колишній вінницький губернатор Іван Домбровський".

Слід зазначити, що це можливо, якщо "групі депутатів" не чинитимуть перешкод у разі самовисування або ж вони підуть за списками Партії регіонів. У той же час раніше радниця Порошенка Ірина Фриз категорично заперечувала можливість його балотування за списками "регіоналів".

NEWSru.ua
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ПАП-шоу

ПАП (Петр Алексеевич Порошенко) подарил украинцам захватывающую политическую интригу. Даже его грядущее назначение министром торговли и экономического развития не способно смазать эффект от самой любопытной интриги за два года президентства Януковича.

Трудно припомнить политика, который отказывался на протяжении месяца от назначения министром. Тем более – если фамилия главы государства Янукович. Но Петр Порошенко оказался на это способен, и дело вовсе не в том, что министерство экономики и торговли какое-то второстепенное. Скорее Петр Алексеевич, как и полагается солидному бизнесмену, взвешивал за и против. Кому, как не «шоколадному королю», знать, что «пряников сладких никогда не хватает на всех». Но отказаться от предложения оказалось выше сил Порошенко.

Любопытна подоплека воистину ангельского терпения Виктора Федоровича. Он, кстати говоря, успел за время порошенковских душевных терзаний вбросить в общество масштабные социальные инициативы, которые предстоит реализовывать новому министру. Становится все более понятным, что инициатором прихода Порошенко в правительство является не столько Виктор Янукович, сколько Николай Азаров. Премьеру тоскливо без подчиненных, которым нельзя панибратски нахамить, а с Петром Порошенко они в незапамятные времена стояли у истоков Партии регионов. Не стоит предполагать вступление Порошенко в ряды «регионалов», но действовать согласованно с главой правительства ему придется. Заодно кум Ющенко будет играть роль глашатая украинской демократии в команде Януковича для западного мира. По этой причине ему можно не беспокоиться за судьбу собственного медиа-бизнеса – репутация стоит небольших уступок даже для президентской Семьи.

Порошенко слишком опытный политик, чтобы в таких условиях стать спонсором попыток оппозиции выиграть парламентские выборы. Ему хорошо известны правила политических компромиссов, и, в отличие от Сергея Тигипко, он попытается сохранить лицо. Ведь и Виктор Ющенко работал главой правления Нацбанка и премьер-министром у Леонида Кучмы – это к вопросу о президентских амбициях Порошенко. В Украине не любят поминать старое перспективным политикам. Вероятно, Петр Алексеевич будет стремиться на парламентских выборах провести побольше депутатов в центральных областях страны и сформировать «шоколадную» группу мажоритарщиков, которая попытается овладеть золотой акцией осенью 2012-го. Главное, чтобы на поверку это золото не оказалось фольгой от шоколадки.

http://blogs.lb.ua/eugeniy_magda/142401

admin

Коментарі :


24.03.2012 09:25 юрій львівська

Мене ні скільки не здивує якщо Порошенко стане членом партіі районів /голубих/.Ну а на тих підприємців він покладе великого болта,дядьку!Він і так живе дуже добре!Шоколадний барон!Рожу відкормив добру!Ніхто за людей не переживає.!А без твого побажання,йому то все до лампочки - бабло має,хату має,особняк також .....Живе і в ус не дує !А "прохффессор" іх переманює під себе щоб той же толстосум закрив рота і не виступав за свободу для ТИМОШЕНКО.Тепер буде сидіти і сопіти в дві дири!А ти ще щось йому бажаєш.Дивуюся тупості деяким не далеким людям!


23.03.2012 19:39 Вася

Не переживате ви так за Порошенка, він не потоне...


23.03.2012 18:55 Vladimir

Дай Бог Порошенку здоров’я, фарту, та мужності вистояти і втілити   в життя свої проекти. Біль адекватної та досвідченої людини на посаду міністра економіки я не знаю. Може хоч трошки зміниться у відношенні до малого бізнесу. Будемо надіятись


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат