Аналітика від Тараса Чорновола: "Клюєв рідніший Януковичу за жінку і синів"

admin 04.03.2012 18:46 ПОДІЇ

"Група Фірташа себе переоцінила. З доступом до першого тіла країни в них починає гіршати, — розповідає нардеп Тарас Чорновіл. — Валерія Хорошковського, людину Фірташа, спокійно могли зробити віце-прем'єром—міністром фінансів. А призначили просто віце-прем'єром. Ніби висока посада, але з мінімумом можливостей".

Із Тарасом В'ячеславовичем зустрічаємося в його кабінеті. Він щойно пішов із засідання парламенту, де "бютівці" й "нунсівці" заблокували трибуну. Перед очима в нардепа карикатура — чоловік б'ється головою об стіну.
— Це не про мене, — відмахується Чорновіл і закурює "Мальборо". — Хорошковський мав би, як раніше Клюєв, домовлятися з Євросоюзом. Але після керівництва СБУ за ним стоїть тінь справи Ланге, другої кримінальної справи проти Тимошенко, причетність до одіозних телеканалів. Хорошковський записаний у найчорніші книги, які тільки можуть бути в Євросоюзі.
Чи чекають проблеми на ще одну людину Фірташа — главу Адміністрації президента Сергія Льовочкіна?
— Януковичу потрібен хороший адміністратор, а в Льовочкіна цього не відбереш. Але тепер, коли Андрій Клюєв переселився з Кабміну в Раду нацбезпеки й оборони, впливи Льовочкіна послабилися. Клюєв іде ніби на пониження (із першого віце-прем'єра став секретарем Ради національної безпеки й оборони. — "ГПУ"), але насправді дістає контроль до всіх ресурсів та можливостей впливу. А Хорошковський пішов на підвищення й при цьому втратив практично все, зокрема Міністерство фінансів.
Багато "регіоналів" скаржилися, що Льовочкін узурпував доступ до Януковича.
— Льовочкін не може дотягнутися до Клюєва. Весь сімейний бізнес Януковича з давніх часів ішов тільки через Клюєва. Він — рідніший за жінку і синів.
Клюєв у РНБО — противага Льовочкіну в Адміністрації президента?
— Так. Тепер Льовочкін не є ключовою постаттю по доступу до Януковича, а лише впливовим адміністратором. Усі, хто стоїть за ним, матимуть трішки гірші кар'єрні перспективи. І перший віце-прем'єр Хорошковський — це трішки менше, ніж просто міністр фінансів.
Яких подій чекати до парламентських виборів?
— Худо-бідно доживемо. Кажуть, буде черговий наступ трудящих, що знесе владу. Тоді для чого в цій країні Ляшко? Як тільки щось почнеться, з тилу заходить Ляшко і трудові маси розбігаються хто-куди, бо не хочуть дискредитуватися. А ще є Яценюк, Королевська, інші. Будь-яка акція знекровиться з їх появою. Тому весняний наступ трудящих розсиплеться, як розсипався й осінній.
Ще є синдром Юлії Володимирівни. 2001 року вона першою почала платити гроші за участь в акціях протестів, на які люди масово виходили самі. Пригадую, як ми через це гризлися на Форумі національного порятунку. Турчинов доводив, що все в порядку, так має бути. Минули 10 років, і тепер навіть ті, хто дуже любить і хоче бачити Тимошенко на свободі, вийдуть за неї тільки тоді, коли їм заплатять.
У "Батьківщини" є гроші?
— Знайти гроші, щоб вивести людей на вулицю, можна. Вийшла б перша сотня тисяч людей за гроші, то друга і третя приєдналися б за інерцією. Тоді включається драйв. А коли виходить жалюгідна кількість, як під Печерський суд, навіть щирі прихильники з огидою йдуть геть, побачивши всі ті нещасні базарні намети. Може, в "Батьківщині" не всі й хочуть, щоб Тимошенко вийшла на волю? Чому Турчинова ніхто не рухає? Він же був в уряді Тимошенко людиною, через яку все проходило. Знайомі з міліцейського середовища розповідають, що на документах зарахування цивільного стажу в міліцейський водієві Луценка стоїть віза Турчинова. Але Турчинова за це ніхто не питає.
Що буде після виборів до парламенту 28 жовтня?
— Повторення сценарію 2002 року. Тоді ми приймали заяви про вступ до "Нашої України", рахували, що в нас уже 245 опозиційних мандатів. Потім дехто запропонував Вікторові Ющенку відпочити від праведних трудів і повіз його в шикарний готель Єгипту. За той час люди Кучми й Медведчука добре попрацювали з депутатами, які підписалися за об'єднання з опозицією, і ті опинилися в іншому таборі.
Тепер опозиція теж матиме сумарно 55 відсотків депутатів. Але з моменту оголошення результатів виборів до першого засідання Ради проходить до трьох місяців. За цей час із мажоритарниками передомовляться. Якщо з ними говоритиме Клюєв, він не буде вставляти пальці в двері. Він — людина культурна, ввічлива — нехарактерний донецький "регіонал". З ним приємно спілкуватися. Клюєв казатиме: "Ну ти подивися, хто там в опозиції? Це ж шантрапа. З ними стидно. А в нас створюється нормальна команда". Може, комусь і гроші запропонують. Думаю, 200 депутатів додадуть собі. Матимуть десь 250 підконтрольних. Отут і побачимо, кого проведе Комітет опору диктатурі, який на Галичині називають КОДлом.
Чорноволу телефонують. Він чекає на дзвінок американського експерта. Однак це хтось інший і депутат просить передзвонити за 40 хв.
— Знаєте, з кого почнеться крах Партії регіонів 2014 року? — продовжує. — Бунтувати проти Януковича почнуть кандидати-мажоритарники, які пройдуть у парламент за свої гроші. Їх підштовхуватиме передчуття, що Янукович удруге не буде президентом і настане крах.
Заходить секретарка, подає документи. Чорновіл, не читаючи, підписує.
Що за кордоном говорять про Януковича?
— Нещодавно літав з офіційною делегацією до Люксембургу. До України ставляться із співчуттям. Янукович знищив собі репутацію у світі, і це вже не відновити. Навіть від Лукашенка чекають несподіваних кроків — аби посварився з Росією, випустив політв'язнів. Від Януковича вже нічого не чекають. Його поховали повністю. Очікують, доки він добуде термін.
Європа здатна домогтися звільнення Тимошенко?
— Янукович сам зробив із Тимошенко політика й тепер боїться її більше за санкції Заходу. Рік тому Тимошенко з усіх сил намагалася довести Тягнибоку і Яценюку, що вона головна в опозиції. Ті — молодші, мають добрі зуби, тому Тимошенко ставала схожою на старіючу маразматичну даму, що з усіма свариться, конфліктує і щомісяця втрачає по відсотку рейтингу. Якби її не посадили, через рік ми забули б про існування Тимошенко. Її партія розсипалася б, як картковий дім.
Що може змінити ситуацію в країні?
— Десь має вибухнути народ. Причому ціною чийогось життя. Умовно кажучи, почнеться з того, що "мерседес" когось з урядовців зіб'є на смерть дитину. Чи синок депутата розстріляє весілля. Поки що такого накалу нема. Навіть коли в Донецьку задушили в наметі шахтаря, який протестував із чорнобильцями, це не призвело до вибуху. Ще не накипіло.
Аплодували "бютівці" й "регіонали"
Тарас Чорновіл потрапив у політику 1990-го, коли став депутатом Львівської облради. За 10 років на довиборах став нардепом, членом фракції "Наша Україна". Під час президентської кампанії 2004-го ввійшов у фракцію Партії регіонів, очолив виборчий штаб кандидата Віктора Януковича. Після того двічі обирався нардепом за списками "Партії регіонів" під №4 і №3. Вийшов із "Регіонів" 2008 року "через інтриги". Донедавна був членом парламентської групи колишнього "бютівця" Ігоря Рибакова.
— Я створював цю групу, а потім втратив там свій вплив. Уже думав, як звідти піти. Побачив, що це стала президентська група, — пояснює. — Коли оприлюднили записи Романа Забзалюка про підкуп депутатів, псіхонув. Із Рибаковим ми не говорили. Він тільки прислав мені есемеску: "Тарасе, по-християнськи прошу пробачення за все". Коли Литвин зачитав мою заяву про вихід із групи, аплодували і "бютівці", і "регіонали".
Чорновіл удруге одружений. Має трьох синів. Двоє від першого шлюбу, живуть у Німеччині.


Ольга МОСКАЛЮК, Оксана ПЕРЕВОЗНА

gazeta.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат