УжНУ можуть закрити?

Евеліна Гурницька 24.02.2012 16:25 ПОДІЇ

Наші джерела в ДВНЗ «Ужгородський Національний університет» повідом­ляють, що серед викладачів та студентів ширяться чутки про... закриття вузу.


Відомо, що зараз особливо наполегливо «потрясли» Ужгородський Національний університет. Державна інспекція навчальних закладів перевіряла якість освіти у головному виші краю. Виявили, зокрема, погане забезпечення матеріально-технічною базою, а також відзначили досить низький рівень знань студентів.

Натомість в університеті тепер доходить чи не до страйку. Викладачі вважають, що відбулося підтасування результатів.

Декан географічного факультету УжНУ Степан Поп написав листа до прем’єр-міністра України Миколи Азарова та міністрові освіти і науки, молоді та спорту Дмитрові Табачнику з проханням припинити «замовні перевірки» УжНУ.

ЧОМУ ВИТРАЧАЄТЬСЯ СТІЛЬКИ БЮДЖЕТНИХ ГРОШЕЙ НА ПЕРЕВІРКИ УЖНУ?

«Тільки за останні два роки кафедри географічного факультету вже вдруге перевіряє Державна інспекція навчальних закладів. Тому виникають запитання... Для чого це робити знову, відриваючи студентів від занять, а викладачів від роботи, вносячи напругу в колективи. Хто і з якою метою замовляє такі перевірки? Чому дозволяється таке марнотратство державних коштів на відрядження для численних комісій із перевірки одного і того ж підрозділу при відсутності зауважень попередніх перевіряючих, а також невиправданий відрив від роботи численних провідних фахівців вузів? Якщо така прискіплива увага до УжНУ, то чому в Закарпатській області діє кілька десятків філій різних вишів України, в яких готують фахівців сумнівної якості? Чи перевіряють їх так часто? Є вагомі підстави вважати частину таких перевірок замовними, скерованими на втягування вишів у політичні перегони», — йдеться в листі декана.

РЕКТОР УЖНУ: РОБОТА КОМІСІЇ З ПЕРЕВІРКИ ВИКЛИКАЛА ЧИМАЛИЙ РЕЗОНАНС

На момент написання матеріалу вже було відомо, що в УжНУ всі збентежені й ширяться чутки від самих же викладачів, що університет можуть... закрити. За неофіційною інформацією, університету «приписали» відсутність матеріально-технічної бази, зі студентів зробили двієчників, взявши за основу зовсім не ту шкалу оцінювання, за якою навчаються в УжНУ. Джерело з викладацького складу УжНУ каже, що відбулося підтасування результатів контрольних робіт студентів (під час перевірки студенти УжНУ писали модулі для перевірки залишкових знань). «Відбулося підтасування результатів оцінювання знань наших студентів. Оцінки занизили навіть не з п’ятірки на четвірку, а з п’ятірки до півтора бала. На підставі таких результатів можуть «урізати» ліцензії, скоротити факультети... Інакше для чого робити таку фальсифікацію?» — висловлюється викладач. Також є інформація, що не всі декани погодилися з такими оцінками знань своїх студентів.

Результатами оцінювання залишкових знань занепокоєний і ректор УжНУ Микола Вегеш. Він вважає, що в комісії зі столиці свавільні методи роботи. У коментарі «РІО» він зазначив, що виявив багато неточностей у акті перевірки знань, який був підписаний усіма членами комісії без узгодження з керівником вишу. Зокрема, в акті були як технічні помилки, так і неправдиві дані. Наприклад, у відомостях про юридичний факультет були виставлені плюси, а у висновку — мінус... «Так, 21 лютого о 17.20 голова комісії О. І. Рудешко надав мені для підпису акт перевірки, який на той момент був підписаний усіма членами комісії. Керівництву університету не було надано можливості виправити навіть технічні помилки,   не кажучи про явно неправдиві дані, внесені в Акт перевірки», — йдеться в заяві ректора. Отже, голова комісії категорично відмовився від процедури погодження документа 21 лютого 2012 р., незважаючи на те, що згідно з наказом про перевірку кінцевий термін роботи комісії визначено 22 лютого 2012 року. Ректор відмовився підписувати акт комісії.

За інформацією нашого джерела з університету, результатом загального невдоволення можуть стати протестні акції, час і місце яких поки що визначаються.

P. S. Крім того, цього тижня на сайті «Заголовок» з’явилася інформація, що новим ректором УжНУ стане заслужений лікар України, доктор медичних наук, декан стоматологічного факультету Ужгородського Національного університету, професор кафедри госпітальної хірургії УжНУ, завідувач кафедри хірургічної стоматології Юрій Переста. За інформацією власних джерел, такої домовленості під час зустрічі у столиці досягли міністр МНС Віктор Балога та глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін. Нового ректора обиратимуть навесні.

Евеліна Гурницька

ТЕГИ : УжНУ

Коментарі :


21.02.2013 19:35 914

ШАНОВНІ,   педагоги   ЗАКАРПАТТЯ,   ви   чому   нічого не КАЖЕТЕ ?. ЦЕЙ ВУЗ       нашим   дітя потрібен!   робімо   щось!


25.02.2012 19:09 універ

Соломіє, якась ви наївна... Час уже позбуватися совкового мислення))


24.02.2012 23:33 Вася

заспокойся Соломія, ця гра не для таких як ти простих і наївних... розслабся


24.02.2012 21:34 Соломія

Ніколи не вдасться чиновникам з Києва закрити гордість нашого Закарпаття - УжНУ ! Усі свідомі громадяни встануть на захист своєї альма-матер, якщо звичайно в цьому виникне необхідність. Але здоровий глузд має перемогти, а не чиїсь хворобливі уяви мають маніпулювати свідомістю наших громадян. УжНУ - це класичний вуз із 1945 р.ЦЕ - ІСТОРІЯ УКРАЇНИ!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат