В УжНУ обговорили стан фінансових справ

admin 18.10.2012 10:32 ПОДІЇ

Зараз в УжНУ діє 10 науково-дослідних інститутів. За останні роки фінансування науки скоротилося у два рази. Кількість наукових праць також зменшилася. Із 98 завідувачів кафедр лише 52-є мають звання докторів наук, професорів. Для успішної акредитації цю кількість потрібно підвищувати до 74, розповів Федір Ващук, в. о. ректора УжНУ, доктор технічних наук, професор під час зустрічі з трудовим колективом.

Про це пише сайт УжНУ.

Наразі в УжНУ діє лише одна вчена рада із захисту дисертацій. Фінансування наукових підрозділів також невелике. Наразі виш значно відстає від інших українських закладів такого типу. Якщо державне фінансування має дорівнювати тим коштам, які університет заробляє, то УжНУ заробляє лише половину. Майже всі надходження йдуть на покриття першочергових виплат, зате страждає наукова і матеріально-технічна база.

30-40 % виш переплачує за комунальні послуги. З усіх 17 котелень майже зовсім немає сучасно обладнаних.
КРУ, яке зараз здійснює перевірку, виявляє суттєві проблеми із збереженням земель університету. Десятки гектарів неоформлені, і стільки ж безпідставно перебувають у приватній власності.

Якщо не виходить залучати студентів інших вишів Закарпаття до УжНУ, то потрібно відкривати власні філії у районних центрах, вважає Федір Ващук. До того ж, університет може займатися підвищенням кваліфікації вчителів.
Важливо також, зважаючи на статус УжНУ на Закарпатті, і зокрема в Ужгороді, залучати для його розвитку кошти місцевого самоврядування. Місто, по-суті, є університетським, бо студенти спільно з викладачами складають левову частку населення. При цьому з міського бюджету підтримки практично немає. Нещодавно саме завдяки роботі депутатської групи «Університет» у міськраді вдалося безкоштовно отримати додаткове обладнання для університетських котелень.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат