Хворим, які живуть на «штучній нирці», держава затримує кошти на ліки

Людмила Федоришина 07.09.2012 14:23 ПОДІЇ

Останнім часом в області спостерігається досить висока смертність від ниркових захворювань. За словами Наталії Терещенко, міського нефролога, одним із факторів є малосимптомність ниркових захворювань, що, власне, призводить до того, що хворі дізнаються про свою недугу запізно.


Загалом в області є 150 хворих, які живуть лише завдяки апарату «штучної нирки» — діалізні хворі. В Ужгороді таких осіб 20. Лише цього року в Ужгороді померли п’ятеро діалізних хворих... Лікування цього захворювання є дуже дорогим і довготривалим. За словами Наталії Архипової, інваліда 1-ї групи, члена ГО «Закарпатська спілка інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань», для нормальної життєдіяльності таких хворих на медпрепарати щомісяця потрібно витрачати 5—6 тисяч гривень, тоді як пенсія за інвалідність — 800 грн. Попри те, що держава прийняла ряд програм на підтримку зокрема і діалізних хворих, Наталія Архипова констатує, що сподіватися лише на неї не можна. За словами жінки, за 9 місяців цього року в Ужгороді хворі отримали замість 9 медпрепаратів лише по три... Тоді як   за наявності необхідних медпрепаратів хворі, які живуть на апараті «штучної нирки», можуть прожити з цією хворобою і 30 років.

Що стосується наших хворих, то найдовше на «штучній нирці» живе лише одна ужгородка, яка перебуває на лікуванні гемодіалізом із 2001 року...

Власне, через постійний брак ліків ГО «Закарпатська спілка інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань» вирішила організувати в Ужгороді перший благодійний концерт, кошти від якого підуть на забезпечення гемодіалізних хворих необхідними препаратами. Захід відбудеться 9 вересня на пл. Театральній об 11.00. Участь у концерті підтвердили вихованці музичного училища та «Танцювальна корпорація друзів». Організатори закликають прийти небайдужих на концерт і допомогти, хто чим може.

Голова ГО «Закарпатська спілка інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань» Діана Варениця каже, що це лише перші кроки діяльності організації, основна мета — створення в області потужного центру для гемодіалізних хворів. Цією метою жив і чоловік пані Діани, який нещодавно помер від захворювання нирок...

До слова, сьогодні в області працює 6 гемодіалізних залів. В Ужгороді є 12 апаратів «штучної нирки», які працюють по три зміни на день.

Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат