Закарпатський ліс нещадно вирубують

admin 03.09.2012 09:47 ПОДІЇ

Карпатські легені хворіють. І це не через новий вид шкідника, який вражає дерева, а через масову вирубку лісу в гірських районах краю.

Санкціонована рубка ведеться з порушенням відповідних норм, що завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу: втрата лісового покриву, ерозія ґрунтів і вимивання породи. Це в свою чергу загрожує людям масштабними зсувами ґрунту та повенями.
Деревина завжди була цінним ресурсом як для будівництва так і для виробів загального вжитку. Якщо в далекому минулому рубка і велася, то через незначні її об’єми, це ніяк не впливало на загальний лісовий покрив Карпатських гір. Гірше, коли вирубка лісів набула промислових потужностей, перетворивши гірські райони краю на сировинні придатки.

Ефект помітний і зараз – облисілі гірські схили та верхівки. Зараз же вирубку проводять виключно по лімітах і, як запевняють, у благих цілях. Та вирубка лісу не контролюється належним чином. За правилами, лісосіки не повинні бути концентрованими, а нижня межа наближена до гірських струмків, що провокує їх замулювання. Очищена від дерев місцевість, відкрита для інтенсивних дощів, які вимивають ґрунт, після чого залишаються глибокі рови на гірських схилах до скельної породи. Інша проблема – це халатне ставлення до вирубки. Лісосіки не очищаються відповідним чином, а дороги для техніки, в лісах залишають глибокі колії. Таким чином вигляд гір, які наполовину лисі та захаращені, аж ніяк не можна назвати естетичним. Небезпека загорання та виникнення масштабної пожежі неприємна перспектива, враховуючи спекотні літні дні. У світлі останніх подій, що трапились у краї – лісна пожежа, реальна загроза з якою важко боротися. Насторожує і те, що лісові господарства недотримуються відповідних норм.

Захаращені лісосіки не дають молодняку достатньо світла для їх росту, а ерозія ґрунту та вимита скельна порода, не надто надійна основа для появи нового лісу. Таким чином ліси не оновлюються, що може призвести до остаточного їх зникнення. Неврегульована вирубка лісу, недотримання відповідних норм та загальноприйнятих принципів ведення лісового господарства – все це в майбутньому може призвести до облисіння Карпатських гір, які поки що носять статус українських легенів.


Джерело: М-Студіо

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат