З дітьми-біженцями на Закарпатті працюють психологи й громадські активісти  

admin 03.09.2012 17:20 ПОДІЇ

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: «Як адаптуватися дитині у середовищі іншої держави: сприяння соціальних служб, волонтерів, громадських організацій».

Із журналістами зустрілися Іван Піров, вчитель музики ПТРБ у м. Мукачево (Пункт тимчасового розміщення біженців), Анатолій Біличко, соціальний працівник Міжнародного Фонду охорони здоров'я та навколишнього середовища "Регіон Карпат" (NEEKA) та дівчата-мешканки ПТРБ у м. Мукачево.

Іван Піров розповів, що навчальна програма, яка запроваджена у ПТРБ, допомагає дітям швидше адаптуватися в українському суспільстві. І навіть, якщо мовний бар’єр подолати на початку важко, то завдяки пісні і танцю спільну мову знайти з дітьми легше. «Якщо ці діти живуть у нашому середовищі, то моє завдання, щоб вони навчилися нашої пісні, розмови, європейського менталітету, - каже Іван Піров. -   Ці діти ходять в українську   школу. Звісно перебороти мовний бар’єр важко, проте діти при правильному підході можуть оволодіти українською мовою на розмовному рівні вже за півроку. За рахунок руху, пісні, мелодики, настрою, вивчають особливості нашої культури».   За словами Іван Пірова, дітям, позитив від таких центрів, як ПТРБ у Мукачеві, у тому, що тут є можливість навчитися культурі інших народів, європейській культурі..
Анатолій Біличко, соціальний працівник Міжнародного Фонду охорони здоров'я та навколишнього середовища "Регіон Карпат" (NEEKA) детальніше зупинився на спеціальних програмах, які існують завдяки громадським організаціям Закарпаття. «Є програми, які допомагають дітям, сім’ям адаптуватися в українському суспільстві, стати його повноправними членами. З дітьми проводяться спеціальні уроки толерантності, окремо проводяться заняття з української мови. Громадські організації допомагають із закупівлею підручників, шкільної форми, всього необхідного, починаючи від олівця і закінчуючи спортивною формою, взуттям».   Із дітьми, які змушені були покинути свою країну і опинилися в Україні, працює психолог, що допомагає краще сприйняти обставини, в яких перебуває дитина. Навіть проводяться заняття по вивченню інших релігій, зокрема, християнства. Як зазначив Анатолій Біличко, конфліктів на релігійному ґрунті у ПТРБ не було.
Цього літа ГО NEEKA провела літній англомовний табір для мукачівських дітей спільно з дітьми з ПТРБ. Ігри, спільне перебування дітей різних національностей сприяло міцним контактам, міжкультурному обміну. За словами Анатолія Біличка, для частини дітей-біженців Україна є справді рідною, бо вони тут народилися. І перші слова, які почули теж були українські. Те, як вони володіють українською і влилися у культуру донедавна чужої країни, мешканки ПТРБ продемонстрували в Ужгородському прес-клубі, заспівавши українською та поспілкувавшись із журналістами.  
Ужгородський прес-клуб реалізує проект «Україна – моя друга Батьківщина!» за підтримки Данської ради   у справах біженців. Проект має на меті сприяти соціальній адаптації та інтеграції дітей біженців в українському суспільстві, спонукати їх до розуміння життя українського суспільства. А також привернути увагу до тих проблем, з якими вони стикаються у щоденному житті.


admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат