У Хусті реконструювали меморіал часів Першої світової війни

admin 03.09.2012 13:38 ПОДІЇ

В останні дні серпня на Західній Україні з робочою поїздкою перебувала делегація Фонду Анатолія Лісіцина. Під час перебування у Закарпатській області відбулася зустріч з керівництвом міста Хуста, присвячена обговоренню питання реконструкції меморіалу часів Першої світової війни, розташованого у центрі міста.

Чотиригранна піраміда заввишки близько 4 метри, викладена із місцевого колотого каменя та увінчана металевим хрестом, розташована біля підніжжя замкової гори, оточена висадженими по кутах піраміди столітніми липами. На передній частині пам’ятника вмурована лита чавунна плита з датою «1915» – роком масової загибелі російських військовополонених, які утримувались у розташованому неподалік концентраційному таборі.

Цей пам’ятник унікальний тим, що, з дозволу тогочасної місцевої влади, він був споруджений в пам’ять про своїх загиблих товаришів самими солдатами, які утримувались у австро-угорському полоні.
Роки та байдуже ставлення до меморіалів Першої світової війни не пройшли для памя’тника безслідно: зараз він потребує комплексної реконструкції, а прилегла територія – благоустрою.

З метою об’єднання зусиль з реконструкції меморіалу в залі засідань Хустської міської ради відбулось підписання протоколу про співпрацю та наміри здійснити реконструкцію меморіалу в зв’язку з наближенням 100-річчя Першої світової війни.

Зі сторони України протокол підписав тимчасово виконуючий обов’язки Міського голови м. Хуста Михайло Михайлович Рівіс, від імені російської сторони – член Ради Федерації Росії, ініціатор Міжнародного гуманітарного проекту «Пам’ять Вітчизни» Анатолій Іванович Лісіцин. Тертій примірник підписаного протоколу урочисто передали Єві Миколаївні Пука, керівнику угорської громади міста, яка на зустрічі представляла інтереси благодійного фонду «Крейцарош» (Угорщина), що виявив зацікавленість у спільній реалізації проекту реконструкції.

У зустрічі та в огляді меморіалу також взяли участь секретар Хустської міської ради В. Ерфан, головний архітектор міста В. Орос, Президент Федерації Скаутів «Галицька Русь», представник Фонду Анатолія Лісіцина в Україні К. Арбатов, керівник Тульского обласного пошукового центру «Искатель» (Росія) Д. Садовніков,   помічник члена Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Д. Соколов, директор комунального проектного підприємтсва «Архітектура» Т. Путрашик.

Підписаний протокол передбачає, що Фонд Анатолія Лісіцина здійснить фінансування розробки проектно-кошторисної документацїі, необхідної для проведення реконструкції меморіалу, після чого за участі всіх зацікавлених структур і організацій   відбудеться підписання договору, в якому будуть визначені чіткі терміни виконання робіт, фінансові та інші зобов’язання кожної сторони.

Учасники переговорів у м. Хусті висловили впевненість в успіху розпочатої справи, яка є хорошим прикладом міжнародної гуманітарної співпраці напередодні 100-річчя Великої війни.

Служба інформації
Федерації Скаутів «Галицька Русь»
E-mail: scouts@ukr.net)
 

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат