На Закарпатті видали книжку про історію місцевого пласту

Андрій Ребрик, ст. пл., ЦМ, Закарпаття онлайн 22.08.2012 12:38 ПОДІЇ

У рамках відзначення 100-річчя Пласту видавництво «Ґражда» йде до читача з книгою “Пласт на Закарпатті в минулому і сьогодні”.

Власне, це матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 75-річчю Пласту на Закарпатті (Ужгород, 17 серпня 1996 року). Збірник містить статті, які висвітлюють історико-філософські, науково-педагогічні засади пластування, аналізують шляхи вдосконалення змісту, методів та форм діяльності Пласту. Інші матеріали розкривають історію становлення, розвитку і поширення Пласту на Закарпатті в минулому і сьогодні. Розглядаються сучасні моделі-орієнтири пластування.

До збірника ввійшли спогади ветеранів пластового руху та статті сучасних дослідників історії Пласту на Закарпатті: Ребрик А. – Пласт на Закарпатті, Керекеш Ю. – Олександр Тисовський – засновник Української дитячої і молодіжної організації “Пласт", Глуханич О. – Відродження Пласту на Закарпатті, Баяновська М. – Пласт як одна з систем-моделей соціального виховання, Худанич В. – Міжнародні зв’язки пластунів Закарпаття, Довгович Л. З історії розвитку Пласту на Пряшівщині (Словаччина), Чучка П. – Пласт і українська мова на Закарпатті, Ференц Н. – Пласт у житті і творчості В.Ґренджі-Донського, Керестіль І. – Пластовий шлях від Ужгорода до Мюнхена в Баварії, Шваб М. – Село-Пласт на Закарпатті (20-30 pp. XX століття), Бандусяк М. – Спогади про діяльність Пласту в Берегові, Савчур Ф. – До питання утворення Пласту в Берегівській гімназії, Маргітич І. – Пластуни в Хусті, Маркусь В. – Село-Пласт на Закарпатті та журнал “Ватра” в с. Бедевля, Бойчук І. – Пласт у Великому Бичкові, Піпаш-Косівський В. – Пласт на Рахівщині, Небесник І. – Мої спогади про Пласт, Борець О. – Михайло Бажанський про значення українського Пласту для мовно-духової сецесії України, Гоменюк І. – Пластуни і “Карпатська Січ”, Штилиха Й. – Пласт і духовне виховання молоді, Вигодованець Н. – Пласт і проблеми шкільного виховання молоді в Україні, Баяновська М., Якимчук В. – Пласт – імплікатор різновидів діяльності, Петрецький В., Серкез Д. – Пласт і філателія. У книзі публікуються також ухвала Міжнародної науково-практичної конференції, бібліографічний покажчик літератури, пов’язаної з життєдіяльністю Пласту (1923-1996) та фотоілюстрації.

Інтерес до Пласту на Закарпатті прослідковується від моменту його зародження і до нинішніх днів. У часі, коли відзначаємо 100-річчя пластового руху на Україні, видається актуальним пропоноване видання. І не тільки тому, що в ньому – матеріали Міжнародної науково-практичної конференції і її ухвала 16-річної давності, які з відстані подій даються до ретельного аналізу; а ще й тому, що тут вміщені перші розвідки закарпатської науки про пластування в рідному краї, що засвідчують бажання на науковому рівні осягти феномен українського скаутингу; роздуми і спогади пластунів-сеніорів, які відійшли вже на Вічну Ватру, та ще встигли залишити нащадкам свій національно-патріотичний дух; перший бібліографічний покажчик літератури про Пласт з фондів відділу “Карпатики” Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету та бібліотеки Закарпатського краєзнавчого музею, укладений хронологічно з 1923 по 1996 pp., що дає можливість за допомогою різних публікацій, дописів, звітів, листування тощо простежити активне життя, діяльність та інтереси членів однієї з найпрестижніших молодіжних організацій.

Крім того, Пласт і сьогодні виховує загальнолюдські, християнські характери. Пластування переростає у досить типовий спосіб життя кожного, хто хоча б раз перетинався з Великою Грою, її правилами та законами. Безліч відомих людей перейшли через організацію і є нині добрими провідниками, знавцями своєї справи. Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Ігор Юхновський, Орест Субтельний, Борис Ґудзяк. Це авторитетні імена. Не тільки в Україні. А на Закарпатті це – Августин Волошин, Вікентій Шандор, Олександр Блистів, Марґарета Бабота, Миколая Божук, Зірка Ґренджа-Донська, Микола Бандусяк, Іван Маргітич, Василь Худанич, Михайло Шваб та багато інших. І сьогодні кожен з них допомагає нашій організації в той спосіб, який може. Але не думайте, що подібна відданість характерна тільки для цих визначних осіб. Подібна відданість Пласту і його традиціям характерна і для наймолодшого новака. Бо так виховує Пласт. З тих самих новаків виростуть майбутні Гузари і Гаврилишини, Волошини і Маргітичі. І саме вони будуть творити обличчя України.

Матеріали збірника розраховані на пластових виховників, пластову молодь, науковців, викладачів, студентів, працівників соціальних служб для молоді.

Видання здійснене з ініціативи та за фінансової допомоги Закарпатської округи Пласту НСОУ, пластового сеніора Михайла Шваба-“Отамана” та видавництва “Ґражда” у рамках відзначення 100-річчя Пласту.

Андрій Ребрик, ст. пл., ЦМ, Закарпаття онлайн

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат