«Настуня» з грудня боргує зарплату своїм уже звільненим працівникам

admin 20.08.2012 13:50 ПОДІЇ

Хоча, за інформацією прокуратури, гроші на рахунках підприємства були

Цього понеділка в прес-центрі «Закарпатської Правди» про свої проблеми журналістам розповідали колишні працівники молокозаводу «Настуня». У червні підприємство закрили на реконструкцію і через це весь персонал звільнили за ст. 40 Кодексу законів про працю («Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу», в т.ч. через зміни в організації виробництва і праці). І хоча за законом роботодавець мав виплатити людям навіть компенсацію в розмірі місячної зарплати, насправді вони не можуть дочекатися заробленого ще з грудня!
Екс-«настунівець» Василь Котубей розповідає: « Ми довго терпіли, але 11 липня 17 чоловік, яким завинили понад 126 тисяч гривень, звернулися до міськрайонного суду. Втім нашу заяву там просто відхилили. Потім ми шукали правди в прокуратурі, але звідти нас перенаправили в Територіальну державну інспекцію з питань праці у Закарпатській області. А грошей як не було, так і нема. Зрештою недавно з тяжкою бідою нам видали платню за 1 місяць – мені, наприклад, за січень».
Загалом, каже Василь Котубей, ТзОВ «Настуня» боргує 61 звільненому працівнику   418 тисяч гривень. І зарплати в людей, враховуючи 14–16-годинний робочий день, були скромними, максимум 1500 – 1600 грн. на місяць. 14 серпня Ужгородська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно колишнього директора «Настуні» за фактом безпідставної невиплати працівникам заробітної плати – за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 175 КК України. Цікаво, що пані директорка підлеглим розповідала: грошей нема, будемо розраховуватися в міру їх надходження. «А продукція ж до червня включно йшла, ми возили її на реалізацію навіть до Києва!», – обурюється В. Котубей. Та й проведена прокуратурою   перевірка показала: на рахунках товариства кошти були...
Поки вся ця справа тягнулася, люди викручувалися, як могли. Зараз вони хоч стали на облік в Ужгородському районному центрі зайнятості, але й це зробити було нелегко: екс-керівництво «Настуні» всіляко затягувало з видачею необхідних довідок, через помилки їх доводилося по кілька разів переписувати – навіть із РЦЗ телефонували в ТзОВ, щоб там нарешті нормально оформили всі папери. «А був період, коли в мене вдома через борги й електрику відключили, і воду, бо я – єдиний працюючий у сім’ї – місяцями не отримував зарплату й реально не міг сплатити за компослуги. А ще ж і двох дітей треба одягати-годувати», – пригадує інший екс-працівник «Настуні» Іван Варга.
Люди сподіваються, що звернення до ЗМІ якось допоможе прискорити вирішення їхньої проблеми. Бо вони вже втомилися чекати своїх чесно зароблених не таких великих зарплат, у той час як їхня екс-директриса (за словами людей) відпочиває за кордоном.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат