В Ужгороді Андрій Любка   презентував   роман "Фама про велосипедистів"

Євгенія Напуда 14.03.2018 19:47 ДОЗВІЛЛЯ

 

Вчора у Закарпатській обласній універсальній науковій   бібліотеці ім. Ф. Потушняка відомий український письменник, перекладач Андрій Любка   презентував роман Светислава Басари "Фама про велосипедистів".

"Фама про велосипедистів" - шедевр сербської постмодерної прози, дотепний інтелектуальний детектив, рідкісна книжка, яку водночас хвалить критика і обожнюють читачі. Андрій Любка, який переклав роман із сербської та знайомий з письменником особисто, зауважив, що на письменницькому рахунку автора є   понад сорока романів, збірок оповідань, п'єс, есеїв. Роман "Фама про велосипедистів" (1987) був проголошений сербськими літературознавцями як найкращий сербський роман 1980-х.

"У сучасній сербській літературі він посідає особливе місце визнаного класика, який свого становища цурається; Басарі ближчі юнацький бунт і жартівлива провокація, він повсякчас намагається здивувати читача несподіваним поворотом історії. Власне, саме історія – та що з великої літери І – є основним матеріалом для його творчості. «А що було б, якби?», – запитує себе автор, вигадуючи новий сюжет. Усі найкращі його романи – це альтернативні історії, своєрідна якбитологія. Теорії змов, масони й тамплієри, таємний уряд світу, секретні документи й метафізичні загадки – ось далеко не повний набір «інгредієнтів», що їх вміло змішує автор в цій книзі", зазначив Андрій Любка.

Сюжет роману розповідає про членів Таємного ордену євангелічних велосипедистів Трояндового хреста, які зустрічаються у снах і виконують важливу місію для людства. Одним із завдань цього ордену було проектування Великої божевільні. «Пишучи розділи про лікарню для душевнохворих на 20 мільйонів місць, автор писав про свою країну, яка в ті роки мала приблизно стільки ж мешканців. Тоді ще ніхто не знав, що ця держава зовсім скоро й справді перетвориться на божевільню, де кожен вестиме свою власну війну з усіма навколо, – і всі дев’яності роки Балкани стрясатиме неймовірної жорстокості різанина, яка забере сотні тисяч життів», - зазначає перекладач.

Ужгородська презентація стала першою презентацією цього роману в Україні. Згодом Андрій Любка презентує її і в інших містах.

Наприкінці   вечору письменник поділився своїми творчими планами – розповів про свій новий роман «Погляд мадам Чіо-Чіо-сан», який читачі побачать вже у вересні.

Євгенія Напуда

ТЕГИ : Андрій Любка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат