Антон Кашшай — самородок із Перечинщини, що став класиком закарпатського живопису

25.02.2018 12:28 ДОЗВІЛЛЯ

 

Антон Кашшай належить до художників, які прийшли у велике мистецтво, не навчавшись у художніх освітніх закладах. Запорукою успіху був його талант, близьке спілкування з видатними художниками і загалом творчий ентузіазм, який настає на певній стадії розуміння мистецтва.

Ранні роботи Кашшая – це чудові реалістичні пейзажі, в яких відчутний вплив великого Бокшая. Художник дуже швидко знаходить свою живописну манеру, в якій головне – виняткове відчуття кольорових поєднань, що дозволяє йому грати кольорами, часом навіть хизуватися своєю спроможністю. Пейзажист від Бога, Кашшай вловлює тонкі стани природи, зображує класичні сюжети пір року. Йому підвладні камерні мотиви й величні панорами. Він надзвичайно працьовитий і відданий живопису.

Антон Кашшай народився 24 лютого 1921 року в селі Дубриничі Перечинського району Закарпаття у сім'ї лісника. У 1939 році закінчив Ужгородську гімназію, де малювання викладав Йосип Бокшай. Під його впливом талановитий учень осягнув основи образотворчого мистецтва. Після гімназії почав працювати у фінансовій установі, але продовжував малювати, постійно вдосконалюючись, у співпраці з Бокшаєм та Ерделі.

Уже за радянської влади, 1947 року, Кашшай уперше бере участь в обласній виставці. А через кілька років – стрімкий злет: твори художника експонують у Києві, потім – у Ризі й Москві, росте його популярність. Митець відіграє важливу роль у житті закарпатського відділення спілки художників, бере участь у громадському житті, він наближений до владних кабінетів. Він чи не єдиний із художників зміг побувати в Італії, Норвегії, Канаді й Японії і привезти звідти цікаві замальовки.

Манера живопису змінюється в 1970-х роках – розкуті мазки більш узагальнено виводять форму. У 1980-х художник часто вдається до тональних вирішень, вміло використовує чорний колір.

Антон Кашшай малював до останніх днів життя, які закінчилися 1 січня 1992 року.

***

АНТОН КАШШАЙ / ANTON KASHSHAI (1921 – 1992) – живописець, заслужений діяч мистецтв УРСР (1960), народний художник УРСР (1964), член Спілки художників України (1946).

Михайло Сирохман, Фундація розвитку закарпатського мистецтва

Фото з архіву М. Беленя.

ТЕГИ : www.brovdi.art

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат