«Вільний простір» — масштабний проект-майданчик, де діти стають щасливими і дорослими

Зоряна Попович 01.05.2018 14:05 ДОЗВІЛЛЯ

Екошкола, театральна студія, психокорекційні заняття, заняття з робототехніки та «Школа лідерства» — ці напрямки втілює протягом ось уже кількох місяців ГО «Щасливі діти» в рамках масштабного проекту «Вільний простір». Стартував проект ще в листопаді минулого року, партнером у його втіленні стало Словацьке агентство з міжнародного розвитку та співробітництва «SlovakAid», яке визнало ідеї керівників «Щасливих дітей» дуже цікавими для співпраці та реалізації проекту.

«Вільний простір» — повністю відкритий для нових ідей, пошуків і бачень проект. У ньому об’єднані всі сфери діяльності, у яких «Щасливі діти» працювали і раніше, однак за підтримки «SlovakAid» вдалося вибудувати системну роботу з дітьми, залучити до неї підлітків, котрі дуже потребують уваги у складний період свого розвитку.

«Програму «Вільного простору» ми складали, враховуючи й різносторонні інтереси, і вікові особливості дітей, — каже керівниця ГО «Щасливі діти» Ольга Павлова. — Намагалися забезпечити і навчання, і виховання, і їхню активну участь у соціальних акціях. Запрошували долучитися усіх, але при відборі пріоритет надавали дітям із соціально вразливих категорій. Стосовно проекту, то словацькі партнери допомагають із фінансуванням, яке триватиме до середини травня. Далі працюватимемо вже самі, але і надалі будемо вести «Школу лідерства» та «Екошколу»».

Не замикатися у собі

Програму занять з малечею в екошколі, театральній студії, на психокорекційних заняттях, заняття з робототехніки та «Школі лідерства» складали, враховуючи і інтереси, і вікові особливості дітей. «Ми намагалися забезпечити і навчання, і виховання, і їхню активну участь у соціальних акціях, — розповіла Людмила Сюзева, менеджер проектів ГО «Щасливі діти». — Так, корекційні заняття з психологом розписували за спеціалізованою програмою за найкращими зразками у Європі та світі. Основна їхня мета — зниження рівня тривожності, подолання негативних проявів у спілкуванні, зняття напруги у дітей молодшого шкільного віку».

Ці заняття, які проводить практичний психолог Маріанна Мигаль, справді працюють, принаймні батьки учасників занять уже неодноразово дякували організаторам проекту і відзначали, що бачать зміни у поведінці своїх дітей, їхній самооцінці, емоційному стані, а також у спілкуванні і ставленні до певних подій і речей.

На одному з тренінгів діти говорили на тему булінгу, себто цькування, образ та переслідування в колективах. З цією проблемою, згідно з дослідженнями «Юнісеф», стикається 80% українських школярів. Разом з тренеркою, психологом Маріанною Колодій підлітки аналізували різні типи булінгу: психологічний, фізичний та кібер-булінг, а також акцентували на трьох сторонах-учасниках процесу — агресорі, жертві та спостерігачах. «Я подумки спробував приміряти на себе різні ролі, прокрутити в голові різні ситуації і зробив чимало висновків», — ділиться враженнями учасник заняття Денис.

Найчастіша проблема, коли дитина стає жертвою булінгу, — її мовчання. Вона замикається на собі. «Діти не завжди говорять про це з батьками, — каже Маріанна Колодій, — намагаються самотужки все «розрулити» і часто не справляються. Найголовніший меседж, який я сьо­годні намагалася донести дітям, — це те, що кожен має право на допомогу і не потрібно боятися звертатися до дорослих, адже лише вони можуть вплинути на ситуацію і вирішити проблему».

За чотири місяці роботи «Вільного простору» участь у заняттях проекту взяли майже 200 учасників різного віку. Беззаперечно одними з найулюбленіших серед дітлахів занять у рамках проекту стали екошкола та «Школа лідерства».

«У гармонії з природою»

У екошколі малюки 7—9-ти та 10—11-ти років варили мило, виготовляли папір із уже використаного, проходили майстер-клас із декорування екоторб та говорили про засмічення навколишнього середовища поліетиленовими пакетами та збереження природи. А ще проходили екоквести, відвідували екзотичних тварин, розмірковували над тим, чи варто на Новий рік рубати ялинку, а з приходом весни — первоцвіти, грали та проводили (і проводять!) цікаві екодосліди. «Знання в нашій екошколі максимально подаються так, аби діти зрозуміли основне: природа — це не просто вийти одного разу погуляти, а це місце, де вони живуть, це їхній дім, — розповідає Альона Булина, керівник екошколи від ГО «Щасливі діти». — А ще наше завдання — навчити берегти. Є заняття, присвячені воді, природі, проблемі засміченості та сміття, забруднення, які є його види тощо. Часто діти виконують практичну роботу, аби їм було цікаво».

Екологічна тематика для ГО «Щасливі діти» актуальна з самого створення організації, варто згадати акції з популяризації екоторб, які вже кілька років поспіль проводять дівчата цієї організації.

«Школа лідерства»

Тут своя атмосфера. «Школа лідерства» у рамках «Вільного простору» розрахована на підлітків і є однією з наймасштабніших проектів.

Що таке проекти і з чого вони починаються? В рамках занять щодо «Школи лідерства», то підлітки говорили про те, що потрібно для реалізації успішного проекту, генерували основні проблеми, що турбують підлітків, і шукали шляхи їх вирішення. У результаті — 4 «скелети» проектів, які кожна ініціативна група доробляла самостійно, на основі отриманих за ці дні знань. Тематика всіх 4 проектів — реальна та актуальна, і що є шанс отримати на реалізацію реальні кошти. У такому разі підлітки розуміють, що вчать не теорію, а займаються корисними практичними речами.

А ще «Школа лідерства» в рамках проекту «Вільний простір» — це розмови про те, хто я? Які в мене сильні й слабкі сторони? Я командний гравець чи одинак? Чи всі люди однакові? Якщо ні, то як комунікувати один із одним? Хто такий підліток? На тренінгу «Я — підліток» діти говорили. Говорили багато. І з кожною хвилиною тренер — психолог Діана Сідун-Сович — та дівчата з ГО «Щасливі діти» розуміли: підліткам хочеться бути почутими, їм так важливо висловитися.

«Сучасні підлітки не такі, якими ми були свого часу, — каже Діана Сідун-Сович. — Вони імпульсивніші, всесторонньо розвинутіші. Але тому й з’являються нові комплекси, є свої внутрішні прогалини і проблеми, з якими досить важко взаємодіяти і жити. Тому такі тренінги дуже потрібні для дітей, які відчувають, що їм треба з кимось поспілкуватися, пообніматися, отримати заряд позитиву, поговорити про свої потреби».

Окрім тренінгів та ворк­шопів, підлітки в «Школі лідерства» проводять соціальні, волонтерські та благодійні акції. Вчаться аналізувати, пізнавати не тільки себе, а й дізнаватися більше про своїх однолітків. На наступних заняттях у Школі діти говорили про різні країни світу. Бо тема заняття була «Толерантність. Різноманітність. Повага». А ще заодно й провели міні-тренінг із самопрезентації.

«Ми вже маємо перші хороші результати, — ділиться початковими результатами Людмила Сюзева. — Наші підлітки вже не тільки слухають, а й активно діють. Вони розробляли з нами кілька благодійних проектів, 15 квітня волонтерили на ще одному благодійному заході — забігу «Пробіжи-допоможи». Ми дуже хочемо спонукати підлітків до активної участі у культурному та соціальному громадському житті. І наразі дуже задоволені результатом».

«Ми зробили все, аби «Вільний простір» був максимально корисним для учасників, — каже Ольга Павлова. — Добре, що наша ініціатива знайшла надійну підтримку — Словацьке агентство з міжнародного розвитку та співробітництва «SlovakAID». Завдяки цьому діти та підлітки Ужгорода можуть розширити своє коло спілкування, а ми, у свою чергу, підготувати лідерів змін, які орієнтовані на цінності демократичного відкритого суспільства, та сформувати осередок майбутніх громадських активістів. SlovakAid, вам — привіт. І дякуємо за можливість розвиватися!».

Робота з підлітками для дівчат із ГО «Щасливі діти» відносно нова. До того часу були тільки короткотривалі проекти та одноразові заходи. «А зараз ми з ними пліч-о-пліч упродовж 6 місяців постійно разом: спілкуємося, навчаємо (і вони нас також, до речі), креативимо, зміцнюємо дух, вчимося лідерським якостям тощо», — каже Ольга Павлова.

З другої половини травня буде проводитися новий набір у «Школу лідерства» та екошколу. Тож стежте за сторінкою організації у Facebook.  

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат