Відлуння музичних епох у фортепіанному ансамблі викладачів Ужгородського коледжу культури і мистецтв

Марія Стойка, викладач-методист 22.04.2018 17:31 ДОЗВІЛЛЯ

У ці весняні дні в затишній актовій залі КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради з великим успіхом відбувся концерт фортепіанного ансамблю «Від епохи бароко до сучасності».

Концерт проводився в рамках інформаційно-пізнавального проекту, метою якого було розширити уявлення про виникнення та функціонування фортепіанного ансамблю як виконавського жанру, специфіку його розвитку від домашнього музикування до концертної естради, а також познайомити слухачів з творами композиторів від епохи бароко до сучасності.

Жанр фортепіанного ансамблю існує вже понад три століття, переживав як періоди розквіту, так і періоди спаду, але завжди залишався невід’ємною частиною музичного життя. Багато музикантів і педагогів-практиків вбачали в ньому потужний засіб для музичного розвитку особистості.

Ідея створення саме цього проекту належить викладачу-методисту предметної комісії фортепіано — Тетяні Батриній, якій притаманні високі організаторські здібності, професіоналізм, компетентність, креативність. Вона справжній професіонал своєї справи, активно працює над самовдосконаленням, зміцнює авторитет навчального закладу. Також Тетяна Василівна підсилила атмосферу вечора цікавою пізнавальною інформацією як здібний лектор, ведуча та прекрасний виконавець у ансамблі з колегами: Оленою Белович, Аелітою Шпішак, Вірою Парій. Талановиті, високопрофесійні викладачі, віртуозні музиканти виконали твори Й. С. Баха, Й. Гайдна, Дж. Тартіні, К. Вебера, С. Рахманінова, А. Лавіньяка та ін. Вони продемонстрували майстерне виконання та високий рівень фахової підготовки. Вдале сценічне оформлення, здійснене головою циклової комісії, викладачем-методистом спеціалізації «Сценічне мистецтво» Оксаною Шип, сприяло кращому сприйняттю творів жанру фортепіанного ансамблю епохи бароко, класицизму, романтизму.

Вперше на сцені коледжу було виконано такий багатий перелік творів жанру фортепіанного ансамблю в 4, 6 та 8 рук і започатковано театралізоване виконання творів. Тому концерт мав феєричний успіх серед професійної та мистецької аудиторії. Це послужило стимулом для подальшої творчої діяльності викладачів і взірцевим особистим прикладом для всього студентства коледжу.

Варто відзначити, що коледж сьогодні — один із центрів національної культури і духовності Закарпаття. Цей яскравий мистецький заклад освіти вже 70 років у різні історичні періоди помітно впливає на культурно-просвітницьке життя краю. Нині він об’єднує талановитих та обдарованих педагогів, які мають незаперечний авторитет, перебувають у постійному творчому пошуку нових форм та методів освітньої роботи, особистим прикладом надихають студентів на досягнення творчих вершин.

Керівник закладу — кандидат психологічних наук Н. І. Шетеля разом із заступником з навчальної роботи О. А. Телеп докладають значні зусилля, щоб в його стінах вирував дух творчості. Для цього здійснено модернізацію внутрішнього середовища навчального закладу, налагоджені зв’язки для активного міжнародного партнерства, зокрема, підписана угода з Кошицькою і Пряшівською консерваторіями та музичним училищем ім. Егреші Бені м. Будапешт. Студенти коледжу мають змогу паралельно навчатися у європейських навчальних закладах і отримати два дипломи та проходити практику. Наразі заклад працює за осучасненими навчальними планами і програмами, готує фахівців за такими спеціальностями: «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Хореографія», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Щороку для абітурієнтів відкриваються двері у світ нових перспектив.

Колектив Ужгородського коледжу культури і мистецтв шанує традиції, творить сьогодення, впевнено крокує в майбутнє!

Марія Стойка, викладач-методист

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат