Театр «Lux Aeterna» в «Галереї Ілько» розповість про світломузику

22.04.2018 15:30 ДОЗВІЛЛЯ

В ужгородській «Галереї Ілько» відбудеться знакова подія про
зародження світломузичної культури в СРСР і роль в цьому саме закарпатського світломузичного театру «Lux Aeterna».


26 квітня о 19.00 в ILKO Gallery пройде лекція на тему «Українська світломузика від 1960-х до сьогодні. Сторінка Закарпаття». Після блоку лекції про українську світломузику відбудеться виступ театру «Lux Aeterna». Світломузична вистава під назвою «Light & Sound or on the way to the absence of Gravity».

У другій половині ХХ століття, надихнувшись експериментами Скрябіна і Чюрльоніса, українські художники, інженери і композитори починають створювати складні світлодинамічні перформанси. Інженерні рішення для пультів і проекторів допомагали втілювати візуальний образ, що рухався у такт музиці. Українські театри світломузики, світложивопису, музики світла і кольору були непоодинокими проектами, але певною художньою тенденцією для українського мистецтва 1960—80-х років.

Художники, що працювали зі світлом і музикою, створювали свої перформанси у Києві, Одесі, Харкові, Полтаві, Ужгороді. Деякі з них існують і дотепер, як в Україні, так і за її межами.

Ужгородський міський світломузичний театр — «Lux Aeterna» у 1982 році відкрив свої двері для широкої публіки. Це один із перших стаціонарних світломузичних театрів, яких на той час в Радянському Союзі було всього кілька. З 1987 року театр переїхав в будівлю облмуздрамтеатру та почав називатися професійним обласним світлотеатром «Lux Aeterna». У 1990 році отримав статус міжнародного.

Учасники дискусії —режисер і засновник театру Данієль Фрідман, та мистецтвознавець, культурний аналітик Яніна Пруденко.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат