Зовсім поруч: як відпочити у європейському Кошице за €100

admin 22.09.2017 10:40 ДОЗВІЛЛЯ

Переконайтесь, що в Європі можна відпочити дуже круто і недорого. Найкорисніша інформацію про словацьке місто Кошице.


Певні маленькі європейські міста зачаровують і залишаються у серці назавжди. У них нема поспіху, зате є все для повноцінного відпочинку. Ось за 100 км від українського кордону вас чекає казкове   словацьке місто Кошице. Воно невелике, але потужне, орієнтоване на туристів, має бізнес-потенціал. І водночас тихе і спокійне, з історією, архітектурою, мистецтвом і традиційною кухнею.

Ми поділимося з вами ідеями відпочинку у Кошице, розкажемо про логістику і маршрут. Гайда з нами!



Хтось може сказати, що Кошице є містом однієї вулиці. Але ж ні. Кошице — місто кольорових провулків і милих закапелків. Кошице — це готичний собор Святої Єлизавети і розкішний краєвид із вежі цього костелу. Це історичний маршрут Ференца ІІ Ракоці.

Це оперний театр у стилі необароко. Це співочий фонтан, сквер із дзвіночками, скульптура бідняка, туфелька у стилі Енді Воргола, зоопарк і ботанічний сад. Це музей сучасного мистецтва. Це креативний простір Kulturpark. Це колоритні ресторації, модні кав’ярні і традиційні пивні господи. Це шопінг-центри з брендами і акціями.

Кошице — активне, адже тут проходять, до прикладу, Kosice Fashion Week, фестиваль вуличної їжі Gurman Fest і навіть Дні України.

Місто має європейське визнання: у 2013 році отримало офіційний статус культурної столиці Європи, а у 2016 році — спортивної столиці.

Над розвитком і промоцією міста працюють влада з креативною командою. Місто має свої кольори і почерк. Воно звучить! І туристи сюди прямують, англійські студенти літають лоукостами затусити на вихідні, а закарпатці часто приїздять просто на каву.

Кошице є маленьким світом, з якого, до речі, легко відкриваються інші, адже тут є аеропорт. Але не поспішайте до аеропорту, насолоджуйтеся, дайте цьому місту час, не сприймайте його поверхово, зазирніть у кожну його щілину.



Як доїхати

Спочатку завітайте до Ужгорода, а звідти вирушайте у чарівне Кошице. Купіть завчасно квиток на автостанції. Саме на автостанції, аби не було курйозів, які виникають на вокзалі з online-білетами. З Ужгорода курсують три автобуси: о 7.40, 8.20 та 17.10 (розклад – на сайті). Краще їдьте першим рейсом, тоді менш імовірно, що перед вами на кордоні стоятиме інший автобус. Хоча, у розпал туристичного сезону по-різному буває. Якщо виїжджаєте о 7.40, то, у разі спокійного кордону, у Кошице прибудете о 10.10 європейського часу.

Назад також можна їхати автобусом. Протягом дня є 5 рейсів до Ужгорода, розклад споглядайте на web-сторінці bus.com.ua.

Вартість: ціна за квиток на станції — у межах 185 грн.

Зворотній квиток можете купити тільки у Кошице. У касі білет коштує близько €7-8 . Є змога купити квиток у водія і розрахуватися гривнею (у межах 150 грн.).

Підсумок: Загалом дорога обійдеться вам до 350 гривень (€12-13).



Громадський транспорт

У центрі та його околицях приємно ходити пішки. Якщо ж їхати подалі, наприклад, до картингу, музею авіації, аеропорту, то сідайте на автобус. Одна поїздка коштує 60 євроцентів. Навряд чи транспорт вам сильно знадобиться, але можете виділити два євро на автобус.



Що побачити

З вокзалу до центру йти п’ять хвилин. Перед вами простягнеться місточок, справа побачите парк, кілька хвилинок — і ви опиняєтеся в історичній частині міста.



Головна родзинка, звісно, собор Св. Єлизавети, який надає місту певної віденської величності.

Собор разом із оперним театром, співочим сквером, зодіакальним фонтаном та іншими об’єктами створюють витончений ансамбль. Поруч із величчю готичної архітектури органічно грають “соціалістична” і сучасна. У центрі збереглася “соціалістична” кондитерська із шармом минувшини і тістечками за рецептами з тих часів.



Отже, Собор. Часто туристи пропускають тут кілька важливих моментів. У підвальному приміщенні розташована гробниця родини Ференца ІІ Ракоці. А ще тут є сходи, які ведуть нагору, а їх туристи теж часто пропускають. Два євро, 160 сходинок і ви споглядаєте Кошице з висоти 59 м — його помаранчеві дахи і неймовірні краєвиди.



Історія залишила у центрі міста Бастіон ката. Цю високу, напівкруглу будівлю зводили на початку XVI століття. Бастіон так назвали, оскільки у період середньовіччя поруч із ним знаходився будинок ката. Вже у першій половині ХХ століття тут відкрили історичний музей, який знайомить туристів з історією східної Словаччини.

Вражає і вежа Святого Урбана — яскравий зразок готичного стилю. Цю архітектурну споруду звели у XIV столітті, а у 1557 році для неї відлили величезний дзвін, який важить 7 тонн. Нині ми можемо любуватися тільки його копією, оскільки оригінал постраждав під час пожежі у 1996 році.



Історією проникнулися, тепер вирушаймо до живопису, а саме до Східно-Словацької галереї у центрі Кошице. Вона також є історичним об’єктом, адже розташована у палаці XVIII століття. Це сучасна галерея, у якій часто оновлюються експозиції. Квиток вартує €2.

Кошице — наче й невеличке, але має багато музеїв — Підземний археологічний музей, Словацький технічний музей, музей авіації. До речі, музей авіації є першим таким музеєм у Словаччині, він знаходиться неподалік Кошицького аеропорту. Врахуйте, що працює він з 15 квітня по 15 листопада. Ціна для дорослого — €3,5.

До речі, є і сімейні квитки: подружня пара з трьома дітьми заплатить €6,5.

Неодмінне must see у цьому милому словацькому місті — Kulturpark. Це справжнісінька креативна фабрика, навіть міні-місто творчості. Колишні військові казарми, збудовані наприкінці ХІХ століття, перетворилися у сучасну територію з біло-дзеркальними будинками й зеленою зоною. Тепер це простір для затишних офісів, готелю й залів для крутих івентів.



Тут проходять виставки, презентації, покази, лекції і масштабні заходи, до прикладу, Kosice Fashion Week. Культурпарк щодня наповнений життям — тут завжди молодь, а у його “книжкову” кав’ярню забігають на перерву ділові люди, мами з дітками й студенти.



У теплий сезон завітайте на Кошицьку дитячу залізницю. Саме “дитячою” вона є з 1956 року. “Іграшкові” поїзди їдуть через дві станції з одною проміжною зупинкою. Тут є тепловоз навіть 1884 року випуску.

Кошице є маленьким, але дуже концентрованим. Ви себе тут знайдете і вам буде цікаво.

Підсумок. €10-20 вам вистачить на кілька музеїв.

Де поїсти    

Душевне й тихе Кошице має атмосферні ресторанчики, кафе, кав’ярні і паби. Місто має різні заклади, але галасливих локацій тут все ж менше. Розкажемо вам про наші улюблені.

Паралельно головній центральній вулиці, за одним із милих провулочків, поруч із квітковим базаром і костелом розташувався ну надто смачний заклад Villa Regia.

Колоритний, з дерев’яними фактурами і вдалим розташуванням столиків, що дозволяє усамітнитися компанією. Тут якось особливо добре ховатися у холодну пору року. Вам принесуть великі порції страв словацької кухні у яскравому посуді. У меню акцент на хорошому виборі м’яса, птиці, риби, а також традиційних словацьких стравах.

Скуштуйте часникового супу, словацької мачанки з грибами й копченостями, традиційних словацьких бринзових галушок із беконом і вершковим соусом.

Щодо цін, то супи коштують від €2,7, закуски — від €4 до €9, гарячі страви — від €6,5 до €17. Не замовляйте багато, бо порції дуже щедрі.



Ще одна напрочуд затишна локація у самісінькому центрі Кошице — польсько-словацька ресторація Med Malina.

Тут, наче в бабусі, вінтажні скатертини, стіни з малюнками малини, баночки з конфітюрами і весь інтер’єр такий ягідний і повертає нас до давніх звичаїв і традицій. Med Malina акцентує на місцевому фермерському продукті, власній випічці і стравах, які у давнину готували словаки і поляки. Справді концептуальна місцина з філософією “slow living”, коли трапеза стає неспішним і навіть творчим ритуалом.



Знайти вільний столик тут складно, тож протягом дня зайдіть у заклад і зарезервуйте романтичний столик біля вікна, аби з келихом вина, у атмосфері гри світла спостерігати за вечірнім життям Кошице. Польська кухня яскравіше вирізняється своєрідністю, ніж словацька, але скуштуйте знаменитих польського борщу, білого супу Журек, бігосу (тушена капуста з копченостями), вареників із грибами й капустою. Або ж не експериментуйте і замовляйте вишукані м’ясні страви і з птиці, особливо рекомендуємо щось із качки. Щодо чеку, то за супи заплатите від €2,8 до 4,3, за другі страви — від €5,8 до €14,5.



А якщо прямувати до кінця головної вулиці, то знайдете вегетаріанське кафе Góvinda. А якщо одразу не побачите, то вас точно огорнуть пахощі прянощів. Вважайте, що це fast food здорової їжі. Вам не треба буде чекати, їжа завжди гаряча, її не розігрівають у мікрохвильовці, а ще вона є здоровою і страви у меню тут підбирають відповідно до циклів природи.

Це індійська кухня, а ще її називають ведичною. Тут готують всілякі смаколики з рисом, турецьким горохом, овочеві соте з чатні, фалафель і смачнючі кокосові кульки. У закладі можна добре поїсти і за €5. Врахуйте також, що він працює з понеділка по п’ятницю, з 11.00 до 16.00.

Підсумок. Два дні сніданків, обідів і вечерь коштуватимуть від €30.

Кава третьої хвилі й різане пиво

Кошице дивує дуже доброю кавою. Скептики кажуть, мовляв, хіба може бути добра кава у Словаччині. Може! Саме у Кошице, а ще Тренчіні і Братіславі. Але зараз — про Кошице. Хорошу каву вам зварять у Культурпарку, про який йшлося вище, а також у двох закладах у центрі – Porto та Clematis.

Porto наче привідкриває завісу справжнього життя. Манюня кав’ярня з винною експозицією, маленькими столиками біля вікна, ретро-стільцями, старими годинниками й книжками і милою тітонькою за бар-стійкою. Можете бути певні, що вам якісно зварять каву. Тут дуже затишно кавувати і спостерігати за діловими словаками, які знаходять хвилинку у своєму хаосі, аби поринути у тишу і настрій   Porto.



А ось Clematis — уже гучніший кавовий куточок на Головній вулиці. Демократично-андеграундний дизайн, цегла, лофт-лампи, дерев’яні поверхні, крафтові деталі і м’які крісла. Заклад ділиться на так звані сектори з перегородками.

Вмощуйтеся до м’якого крісла або на високому стільці біля вітрини, звідки відкривається краєвид на центр міста. Оберіть напій   і насолоджуйтеся моментом. А обирати є з чого, бо тут меню кави на сім сторінок, а чаю — на двадцять.



Кава і чаї у Кошице вартують у межах €2-3.

А ввечері рушайте шукати пиво. Знайдіть у центрі “трушну” господу, справжній автентичний паб і дозвольте собі бокал “різаного” чорно-білого пива. Бо так, словаки теж цінують пиво і знаються на ньому.

Де зупинитися

Якщо хочеться затишку і зручного місця розташування, то оберіть готель Villa Regia поруч із однойменним рестораном.

Загалом Booking пропонує 40 готелів у Кошице. Ціна за номер стартує від €40. Місце у хостелі коштує від €10, а буває ще привабливіше.

А, мабуть, найкраще зняти квартиру на сайті airbnb. За €55 ви орендуєте апартаменти на 4 гостей.

Прагнете побачити побут мешканців Кошице, то знайдіть друзів на сервісі Couchsurfing і рушайте у гості.

Підсумок. Дві ночі у Кошице вартуватимуть вам від €20.

Давайте порахуємо загальний мінімальний бюджет. Бюджетна подорож у Кошице на уїк-енд коштуватиме до €100. Ціна може бути суттєво нижчою і значно вищою — це вже ваш вибір.

До слова, ті, хто любить подорожувати, долучайтеся до корисного каналу у Telegram Ветер дует. Тут ви знайдете не тільки дешеві перельоти, але і різні цікаві місця, лайфхаки і класні розповіді.

Щасливої подорожі! Незабаром читайте про нові маршрути на Фактах ICTV!

Евеліна Гурницька.

Фото автора.

Джерело: fakty.ictv.ua

http://uzhgorod.net.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат