Знайшли ретро-паровоз для Боржавської вузькоколійки на Закарпатті

admin 18.07.2017 09:18 ДОЗВІЛЛЯ

Використання ретро-паровоза на Закарпатті було задумане на початку року для відродження та популяризація Боржавської вузькоколійки


У м.Гайворон (Кіровоградщина) на залізничну платформу завантажили паровоз ГР-280 для подальшого транспортування на Закарпаття. Таким чином вийшла на фінішну пряму реалізація пілотного проекту Міністерства інфраструктури України за підтримки Закарпатської облдержадміністрації спільно з партнерами з Німеччини та Швейцарії.

Використання ретро-паровоза на Закарпатті було задумане на початку року для відродження та популяризація Боржавської вузькоколійки. В останні місяці проект кілька разів перебував на межі зриву через технічні причини, однак завдяки наполяганню Геннадія Москаля, котрий неодноразово звертався до керівництва Мінінфраструктури та Укрзалізниці, його вдалося повернути «до життя».

– Паровоз ГР-280 із кінця липня по кінець серпня у вихідні й святкові дні курсуватиме вузькоколійкою між Іршавою, Хмільником і Виноградовом, – повідомляє Геннадій Москаль. – Він тягтиме три пасажирські вагони і один вантажний для велосипедів, дрібного вантажу та організації громадського харчування. Усі вагони – наші, тобто з Боржавської вузькоколійки. Перед транспортуванням ретро-паровоза на Закарпаття Боржавську вузькоколійку разом із залізничниками ретельно оглянули радник міністра інфраструктури України Себастіан Тролле та голова громадської організації Міхаел Шнеебергер (пан Шнеебергер свого часу з нуля відновлював вузькоколійку в Румунії). Пілотний проект із використанням ГР-280 – тільки перша частина планів із відродження Боржавської вузькоколійки.

Для довідки: Паровози серії «ГР» виготовлялися в Німеччині з 1947 по 1956 року в рамках репарації Радянському Союзу. На сьогодні в Україні збереглося всього кілька справних паровозів ГР, один із яких – у м.Гайворон на Кіровоградщині. Ще кілька паровозів цієї серії встановлені в різних містах як пам’ятники.

За матеріалами: http://zak-kor.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат