В Ужгороді покажуть історію, розказану дітьми для дорослих

Наталія Каралкіна 02.09.2016 15:11 ДОЗВІЛЛЯ

Відомий режисер з Харкова Юлія Білінська привезла до Ужгорода виставу-лабораторію, зроблену за творами Чарльза Діккенса, яка не має національності й об’єднує всіх.


У неділю в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок «Бавка» відбудеться прем’єра сентиментальної історії. В її основі — англійська драматургія, українська душа та фінська естетика. З теплого вересня вона переносить глядачів у січневу пору — період Різдва, але це свято — лише тло, яке допомагає зрозуміти настрій вистави, пройнятися історією Ахнеуса до глибини душі.

Ідею постановки привезла до Ужгорода її автор, режисер, художник-постановник, старша викладачка кафедри майстерності актора та режисури театру анімації Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, режисер «San-San Theatre», стипендіат програми Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia» Юлія Білінська, яка має досвід роботи з даним матеріалом у студентському виконанні. Ужгородські «Сни Ахнеуса» дещо відрізняються від постановки, показаної в Харкові, а також у Ірані, де вона виборола гран-прі за кращу анімацію. До прем’єри в «Бавці» залучили кращий акторський склад. Ролі зіграють Наталія Орєшнікова, Елла Григор’єва, Микола Карпенко, Олександр Беліков, Олена Пишка, Андрій Опіок, Дмитро Малий, Ярослава Яник.

Головний герой історії під час сну починає розуміти головні життєві цінності й приходить до того, що головне в житті не гроші, а людські стосунки. «Тут багато особистих історій із однією сюжетною лінією. Вистава дуже космополітична, вона не має національності. У всіх роботах я намагаюся дотримуватися своєрідної буддистської філософії: вважаю, що коли нам сумно, немає значення, якої ми національності і якого кольору в нас шкіра; не важливо, де ми виховані — у горах чи в мегаполісі. Мені завжди дуже хочеться знайти щось об’єднуюче для всіх. Вистава про дитинство, доброту, про те, що нам не вистачає тепла й іноді потрібно просто подивитися обабіч, щоб переконатися в тому, що ти не самотній», — розповідає Юлія Білінська. Декорації до вистави і 19 ляльок готували протягом місяця. Режисер зазначає, що все необхідне для роботи їй забезпечили в закарпатському театрі.

За визначенням режисера, «Сни Ахнеуса» — «антитеатральна» вистава, вона йде всупереч традиційним прийомам театральної гри, наближається максимально до природної гри в кіно. У виставі є монтаж, ефект анімації за рахунок круга-платівки і світла. Вистава дуже музична. Тут тиша рідко і вона важлива. Завдяки таким елементам вистава дуже інноваційна. Якщо сучасний театр ляльок уникає деталей, то ми навпаки — додаємо їх, ставимо старе в контекст сучасного. У такий спосіб створюється ефект різдвяної вітрини магазину.

Наразі Ахнеус в очікуванні свого глядача. Прем’єра відбудеться в неділю об 11.00 та 13.00. Приходьте за різдвяною казкою у вересні!

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат