"Легенда про Тарзана": 109 хвилин хорошого кіно

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ 25.07.2016 09:13 ДОЗВІЛЛЯ

Тарзан – популярний у всьому світі герой. Про нього писали чимало книг, знімали мультфільми, серіали та кінострічки. Наприкінці червня цього року стартувала чергова прем’єра присвячена вигаданому персонажу, якого створив письменник Едгар Райс Берроуз – «Легенда про Тарзана».

Режисер фільму Девід Йетс екранізував книгу Е. Берроуза про Тарзана. У фільмі й справді чимало взято з книжки: герої, їхні імена, локації, певні ситуації та події, що спіткали головних героїв – Джона Клейтона, його дружину Джейн, їхнього ворога Леона Рома, товариша по подорожі Джорджа Вашингтона Вільямса.
«Легенда про Тарзана» – це історія про те як Джон Клейтон, більш відомий світу як Тарзан, живучи в Лондоні заможним життям і маючи поважне становище у суспільстві, отримує завдання від королеви Вікторії відправитись до Конго в якості торгового емісара, щоб з’ясувати, що там коїться. Він має розібратися зі справами бельгійського капітана Рома. Опинившись знову в Африці лорд Джон, повертається до звичного для себе образу Тарзана. Глядач може простежити це за наступними діями: він приходить до свого племені (рідного дому), вливається в їхнє середовище, що помітно навіть за зовнішнім виглядом, і звісно ж починає боротьбу з капітаном Леоном за існування своїх близьких, друзів та рідних, використовуючи методи Тарзана, якого ми вже знаємо з інших відомих описів: спілкуючись із тваринами, стрибаючи у прірви, бігаючи по верхів’ям дерев мов та мавпа й розгулюючи по зеленим джунглям, немов по власному будинку у себе в місті.
Якщо ж говорити про враження, то переглядаючи цю пригодницьку стрічку, стикаєшся з різними емоціями, адже тут порушено чимало важливих тем, які актуальні й зараз: любов, свобода, работоргівля, жага до влади, здобуття незалежності…Отже, це фільм, який немає окремого глядача, він розрахований на будь-яку публіку. «Легенда про Тарзана» заслуговує високої оцінки за майстерну гру акторів, барвистість мови, а також відповідність історичним реаліям того часу. Тут для кожного знайдеться своє улюблене: хтось полюбляє поспостерігати за краєвидами Африки та джунглями з їх тваринним світом, комусь довподоби душевні переживання та любовні почуття, хтось отримує задоволення від авантюр, сутичок та поєдинків. Тут все це поєднано, і найголовніше воно зв’язано воєдино. Немає відчуття, що ось це цікаво, а тут можна прогортати.   Кожен елемент епізоду важливий, кожний кадр має своє місце, кожна репліка акторів додає зрозумілості та чіткості побаченому зображенню. Навіть сам персонаж здається не вигаданим, а реальним. Він ніби уособлює людину, яка не просто жила на цій Землі, а мала духовний зв’язок з Африкою та її населенням, про що, до речі, говорить і Джейн, розтлумачуючи Вільямсу зміст пісень про Тарзана.
Я переглянула чимало сайтів з коментарями, різних форумів і можу зазначити, що фільм має схвальні відгуки від глядачів, отримав так би мовити «попкорн» від них. А щодо кінокритиків, то більшість сприйняла його не надто позитивно, говорять про те, що фільму зарахований «гнилий помідор». Та це все нюанси без яких неможливо обійтися, головне, що результати касових зборів у перші дні принесли фільму в Україні 1 місце серед усіх прем’єр, а в Америці – 2 місце.
Отже, для багатьох 109 хвилин перегляду пролетять просто непомітно. Але за цей невеликий проміжок часу ви встигнете намилуватись прекрасними краєвидами, співпереживати з героями та отримати чимало корисної й цікавої інформації про Африку і її історію.

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат