Закарпатські музиканти в Угорщині влаштували концерт

admin 28.06.2016 09:53 ДОЗВІЛЛЯ

Вже вдруге учні органного класу при Ужгородській музичній школі ім. П. І. Чайковського – єдиного в Україні – дали благодійний концерт.


Вперше діти виступали 5 червня в м. Берегові у найстарішому римо-католицькому соборі. Зібрані кошти були передані дитячому будинку. А вже 26 червня виступили в Угорщині у місті Ніредьгаза, у римо-католицькому костелі Богоматері Угорщини. Кошти були зібрані на реставрацію будинку скаутів в м. Виноградові, який нещодавно пошкодило градом.

У церкві знагодиться орган, який побудував Йожеф Ангстер більше ніж 100 років тому. Орган був пневматичний, але з часом, у 1997 році, його переробили на електро-пневматичний. Інструмент має 2 мануала і 27 регістрів. Познайомившись з органістом церкви, ужгородські музиканти дізналися, що є можливість обновити повністю орган, а також міській владі ще запропоновано побудувати зовсім новий орган за 140 мільйонів форинтів. Яку пропозицію приймуть депутати – буде відомо вже восени цього року.У концерті в Угорщині брали участь учениця 2 класу Аліна Декет та учениця 7 класу Святослава Ковтик. Обидві дівчинки навчаються в школі по двох спеціальностях фортепіано та орган. Декет А. (викл.ф-но Російська О.О.), Ковтик С.(викл. ф-но Шалигіна Т.А.) По класу органу діти навчаються у викладача, яка одночасно є і солісткою Закарпатської областої філармонії Катерини Ісак-Гажо.

У концерті також брав участь соліст Заслуженного академічного Закарпатського народного хору кларнетист-тараготист та єдиний органний майстер на Закарпатті Шандор Шрайнер. В його виконанні прозвучали твори Й.С. Баха та Д. Каччіні. Концерт завершила солістка Закарпатської областої філармонії Катерина Ісак-Гажо твором відомого німецького композитора М. Регера. Ведучою концерта була завуч Ужгородської дитячої музичної школи ім. П. І. Чайковського Катерина Пархоменко.Діти мали можливість виступати в м. Ніредьгаза завдяки щирому шанувальнику органної музики, голові церковної ради м. Берегова, а також нащадку відомого угорського композитора ХХ ст. Лайоша Бардоша, Іштвана Бардоша, який виступив в ролі організатора цього благодійного концерту.


Заголовок

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат