Фермер-селекціонер із Закарпаття планує поставити вирощування ківі на промислові рейки

admin 15.08.2014 10:01 ДОЗВІЛЛЯ

Виведені селекціонером сорти можуть рости у всіх регіонах України


Генріх Стратон чекає на врожай, але не картоплі, винограду чи іншого характерного для України фрукта чи овоча. Підприємливий фермер отримає урожай ківі.   Цього року екзотичні фрукти вродили рясно. Збиратимуть їх у жовтні. Поки що ж чоловік облаштовує нову плантацію в Сторожинцях на Закарпатті, де висадить нові сорти. При цьому не відмовляє усім бажаючим у консультаціях і продає саджанці.

Біолог, селекціонер, фермер. Поєднавши три професії, Генріх Стратон упродовж майже 20 років займається вирощуванням екзотичних фруктів в   Ужгороді.

Нині чоловік освоює нову плантацію неподалік обласного центра, у с. Сторожниці. Планується, що вона стане своєрідним «довідником» для всіх охочих вирощувати ківі. Селекціонер зазначає: «Ця плантація створюється не тільки як дослідна, а в першу чергу як взірець, яким я хочу показати, що вирощувати ківі є нескладно і не надто дорого. Крім того, вкладаючи свої кошти, я хочу на власному досвіді переконати інвесторів та фермерів, що ця справа не є ризикованою. І що промислове вирощування ківі є прибутковим».

Основа росту – якісний полив

Ківі — поливна культура, яка потребує зрошення, тому на плантації особливу увагу приділяють облаштуванню системи суцільного поливу. Вона складатиметься зі свердловини   на 25 м, штучної водойми на майже 200 куб. м. Качатиме воду насос і подаватиметься на імпульсні розприскувачі, розміщені на стовпчиках шпалер.

Плантацію вже почали закладати, на ній мають висадити тисячу саджанців. Серед них будуть і нові сорти ківі — «Лисий» та «Ґолд».   Селекція цих сортів ще не завершена і зараз вони будуть проходити випробування. Біолог зауважив, що існує можливість того, що нові сорти не приживуться: лише час і дослідження покажуть їхню здатність пристосовуватись до морозостійкості та стійкості до хвороб і шкідників. До речі, раніше плоди витримували   температуру -28 градусів.

Кожному регіону – власне ківі

Вирощування ківі можливе в усіх регіонах України. Хоча в зонах з більш посушливим кліматом промислове вирощування вимагатиме зрошення.

Окрім вирощування ківі, біолог надає консультації, а також продає саджанці. Як він зауважив, близько трьох років саджанці віддавав по 120 гривень. Але в зв’язку з економічною ситуацією в Україні, з вересня він буде змушений підняти ціну до 150 гривень.

Проте варто відзначити і те, що вирощені в Україні на промислових плантаціях ківі будуть дешевшими, ніж привізні. Причина — нема необхідності застосовувати отрутохімікати. Генріх вважає, що завдяки його сорту Україна цілком може забезпечити себе цим екзотичним фруктом.

Генріху Стратону не вдалося побачити, як вирощують ківі у характерних для цього країнах, наприклад у Новій Зеландії. Проте він передивлявся багато відеоматеріалів з плантацій ківі різних країн, а також з року в рік отримував досвід на власній невеликій дослідній ділянці.  

«Хоча сільське господарство в нас є доволі консервативним, але більших успіхів в агробізнесі досягають ті, хто має схильність до здорових і добре прорахованих експериментів», — резюмував Генріх Стратон.



Інна Морозова

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат