В Ужгороді відзначили 180-річчя Павла Третьякова

admin 21.01.2013 11:10 ДОЗВІЛЛЯ

У читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася відкрита творча зустріч з активом Ужгородського і Закарпатського товариств російської культури «Русь», присвячена 180-річчю з дня народження російського мецената, підприємця, збирача витворів російського мистецтва, засновника Третьяковськой галереї Павла Михайловича Третьякова (15 (27) грудня 1832 р. – 4 (16) грудня 1898 р.).

Керівник Товариства Володимир Салтиков після вітання оголосив про регламент «зустрічі» і передав подальше ведення зустрічі членові президії методистові-філологові Романіченко Катерині Миколаївні. Саме вона режисирувала зустріч і «диригувала» на ній. Перша частина цього творчого свята містила коротке повідомлення ведучої про П.М.Третьякове, його подвижництві, членах його сім'ї, коротку історію Третьяковки, враженнях від її відвідин.
По ходу розповіді кадри проектора із звуковим супроводом доповнювали повідомлення.   Розповідь про російського мецената Павла Третьякове чергувалася музичними номерами російської класики – росіянами широко і не дуже відомих піснями і романсами того часу Росії. Скрипка створила враження камерності зустрічі при чималому для Закарпаття залі бібліотеки. Під музичний   супровід фортепіано концертмейстера, активіста Товариств Голубевої Лариси Йосифовни її вихованці і артист Закарпатської філармонії, вихованці музичного керівника Бабець Тетяни Михайлівни виконали ряд блискуче підібраних, добротно виконаних творів, які можна віднести до російської класики. А педагог ліцею «Інтелект» Галина Володимирівна Атрощенко виконала нею створену музику на слова поетеси із ЗООРК «Русь» Маріани Салай-пак.
У другій частині зустрічі голова ЗООРК «Русь» познайомив присутніх з художниками – членами Товариств і їх творами,проектуючи на екран фотоекспозицію їх робіт.
Ось цей гідний ряд імен художників. Ветеран ВВВ, що нині є здоровим, полковник у відставці Безверхнев Федір Павлович, засл. майстер народної творчості України, старійшина Товариства. Творчі роботи художника представив його син Геннадій. Товариство клопотало про привласнення художникові Ф.П.Безверхневу звання засл. художника України. Учасники зустрічі познайомилися з барвистим багатосторінковим каталогом робіт художника, видані сином.
Учасник ВВВ, художник Сероухов Степан Іванович, на жаль, до цієї зустрічі не дожив – помер в 2011 році. Одну зі своїх картин він подарував Послові Росії Черномирдіну в його останній візит до Ужгороду. За життя він запропонував заповідати свої картини Росії, Челябінської області і місту, що стало рідним, Троїцку, якому зобов'язаний своїм вихованням.
Художник Карабінцева Елеонора Тимофіївна - професійна співачка, актриса, концертмейстер з вищою спеціальною освітою, хормейстер, вона співала сольні партії в Київській опереті, Київській опері, керувала дитячими, юнацькими, духовними хоровими, вокальними колективами, дитячою оперною студією, постановкою дитячих спектаклів, член творчого об'єднання закарпатських художників, учасник регулярних творчих і ювілейних персональних виставок своїх картин. Зовсім недавно члени Товариства взнали, що вона пише вірші, познайомилися з її віршем «Кутузов» до ювілею перемоги над Наполеоном. На вечері демонстрували фотографії з виставок її картин.
Сім'ю художників Клімковіч на зустрічі представляв старший – Володимир Миколайович. Його роботи, переважно – видів сучасного і старовинного міста Ужгород приголомшують достовірністю, колосальною працею ретельно виписаних деталей незвичною для закарпатських художників манерою писати. За дбайливе відношення до історії міста Ужгороду і творчі заслуги він відмічений грамотою міра в один з Днів міста. Від імені художника В.Н.Клімковіча барвистий настінний календар із зображенням більшості його картин отримали артисти, представники колективів, актив ЗООРК «Русь», організатори зустрічі.
Його син, Микола Володимирович, пише картини у властивішою закарпатцям манері, зберігаючи індивідуальність.   Голова Володимир Салтиков у ряді художників Товариства назвав і члена Союзу дизайнерів, члена ЗООРК «Русь» Штоколова Олександра Васильовича.
Члени суспільства поблагодарілі всіх причетних за задоволення від двогодинної зустрічі з гідними громадянами – росіянами колишньої Росії і тими, хто шанує її славу.  
Член Президії ЗООРК «Русь» і УЖОРК «Русь» Хникова Т.Н.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат