Викладачі УжНУ зняли фільм про відомого мовознавця-діалектолога

Наталія Каралкіна, Rionews. Фото з сайту відділення журналістики УжНУ 18.10.2012 17:20 ДОЗВІЛЛЯ

Фільм «Життя на карті діалекту» тривалістю 37 хвилин презентували в залі економічного факультету УжНУ. В   документальному жанрі вдалося показати хоч і невелику, зате вагому в ідейному плані частину життя та наукової діяльності українського мовознавця, доктора філологічних наук, професора Йосипа Дзендзелівського.


Авторський колектив у складі викладачів кафедри журналістики та інших кафедр філологічного факультету особисто вручав диски з фільмом, зйомки якого відбулися за підтримки Закарпатської обласної ради та Обласної державної адміністрації.

Галина Шумицька, заступник декана філологічного факультету, якій належить ідея фільму, розповідає, що на початку зйомок бюджет фільму був нульовий. Але в будь-якій ситуації знаходяться люди, для яких найголовнішою є справа.

Науковими консультантами фільму були Юлія Юсип-Якимович, викладач кафедри української мови та Юрій Бідзіля, декан філологічного факультету, кандидат філологічних наук, професор. «Йосип Дзендзелівський стояв біля витоків створення не лише кафедри української мови, а й відомої в Україні та поза її межами української діалектологічної школи», — зазначив Юрій Михайлович під час виступу.

Проректор з науково-педагогічної роботи Віталій Ніколайчук вважає стрічку великою подією в житті університету та всього Закарпаття: «Це особистість європейського рівня. Особисто знав Йосипа Олексійовича. Він був об’єктивний, принциповий науковець в усіх питаннях».

До створення фільму долучився Андрій Куликов, журналіст, редактор, радіоведучий, телеведучий, медіа-експерт, медіа-тренер. Його голосом у фільмі заговорив Йосип Дзендзелівський. В останньому кадрі Катруся Поліха, яка зіграла внучку науковця, разом з Андрієм Куликовим — за фільмом Йосипом Олексійовичем прогулюються набережною Ужа.

До виходу фільму, на жаль, не дожила Ніна Дзендзелівська, дружина науковця. Частина родини Йосипа Дзендзелівського зараз проживає за кордоном, тож на презентацію приїхати не вдалося. Їм також надішлють диски з фільмом «Життя на карті діалекту».

Письменник і видавець Іван Ребрик вважає, що фільм об’єднує покоління: « Переглядаючи фільм, бачу, яку велику роботу здійснили організатори. Вони зафіксували у суцільний відеоряд долю нашого сучасника. І частково наблизитися до цієї постаті.».

У стрічці використано унікальні архівні фото і відеоматеріали, аудіозаписи діалектного мовлення. Хороший початок треба продовжувати, неодноразово пролунало у залі під час виступів. Тож авторському колективу запропонували започаткувати серію документальних фільмів про відомих людей Закарпаття.

Наталія Каралкіна, Rionews. Фото з сайту відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат