Галина Малик вважає,   що письменники лікують дітей словом  

Наталія Каралкіна 12.10.2012 17:58 ДОЗВІЛЛЯ

Її книжки можна читати з будь-якого кінця і навіть слухати на iPad.


Твори Галини Малик, члена Національної спілки письменників України, укладачки кількох антологій закарпатської літератури ХХ ст. (зокрема поезії та літератури для дітей), лауреатки літературної премії ім. Лесі Українки, читають далеко за межами Закарпаття.

Популярність на сході України підтверджують запрошення на літературні зустрічі до Луганська і Харкова, а в Тернополі їй навіть вручили диплом найбільш читабельної письменниці.

У творчому здобутку дитячої авторки понад 60 книг, написаних на основі прадавньої лексики і фольклору. Незважаючи на те, що останнім часом вірші Галини Малик неримовані, вона розповідає, що завжди з обережністю ставилася до жанру білого вірша, була переконана, що діти краще засвоюють ритмізовану поезію. Але після того, як її внучка вподобала білі вірші Василя Голобородька, Галина Малик змінила думку і помітила, що сама ніколи не надавала значення «маленьким неримованим штучкам».

«Неймовірні історії» — нова книжка вибраних творів письменниці, до якої ввійшли прозові повісті, поезії, п’єси для дітей, переклади, з якими читачі уже знайомі. Передмову написав Сергій Федака. Оформленням палітурки займався Микола Дем’ян, в основі — малюнок кота, якого колись намалювала дочка Галини Малик. Цей кіт колись так запав у душу письменниці, що під час видання книжки вона одразу згадала про нього, а потім майже дивом відшукала у видавництві «Соняшник», куди надсилала його на конкурс. Тож зараз котик «мандрує» цілою книжкою «Незвичайних історій».

«Бабусина книжка» у вересні повернулася з львівського форуму видавців. Галина Малик називає твори, вміщені тут, хайтанками: «Це щось середнє між хайком і танком — маленькі неримовані прозові віршики, які несуть мало інформації, але багато емоцій». На їхнє створення письменницю надихнула онучка. Значною мірою тут описано її дитячий світ, ту мить, яку вдалося зафіксувати.

Дуже цікаве оформлення має «Незвичайна книжка» дитячої авторки. Вона складається з трьох книг, об’єднаних одною палітуркою, які можна гортати, не дотримуючись початку і не шукаючи кінця. Навіть назву можна читати з будь-якої частини: «Каже сіра мишка: «Незвичайна книжка для хлопців і дівчаток! А де її початок?». До видання ввійшли фантастичні вірші, вірші про дітей, пейзажні вірші.

З історіями про Вуйка Йоя у Галини Малик пов’язано чимало ситуацій і в реальному житті. Зараз у журналі «Барвінок» друкується вже третя книжка про цього літературного героя, а дві попередні рекомендовані до вивчення у школі. Можливо, саме цим пояснюється наявність піратських текстів «Вуйка Йоя» в Інтернеті. Не дуже задоволена письменниця й оформленням першої книжки цієї серії, яку робила київська художниця. Дитяча авторка вважає, що в її книжках мають бути власне закарпатські елементи, намальований побут, окремі предмети, щоб підкреслювати написане. Тому зараз Галина Малик дуже задоволена роботою ужгородської художниці Людмили Корж-Редько, яка оформлює вже її шосту книгу.

Під час засідання в Ужгородському прес-клубі на запитання про те, якими є сучасні діти, письменниця відповідає, що вони стали більш швидкими, швидше реагують, більше знають, але в той же час насмикані знаннями: «Потік інформації і незбалансованість шкільної програми втомлюють. Крім того, вони підлягають багатьом подразникам. Внутрішній світ треба розвивати і лікувати, а письменник має змогу робити це з допомогою слова».

Щодо нових проектів, наразі Галина Малик співпрацює з фондом, який перекладає твори письменників на німецьку мову. У березні планують видати книжку «Мама по Інтернету», в якій буде порушено питання самотності дітей у зв’язку з тим, що батьки виїжджають за кордон на заробітки. У виданні будуть і твори Галини Малик.

За книгами авторки можна звертатися безпосередньо до неї. Вона є представником багатьох видавництв, тож за роздрібною ціною видання можна придбати на вулиці Фединця, 32. До речі, «Забавлянки» Галини Малик дозволяють дитині не лише читати і переглядати історії, а й слухати їх і навіть бути співучасником розповіді: пересувати деталі, оживляти картинку, видобувати звуки. Це перша   в Україні інтерактивна дитяча книга для iPad, виставлена на Apple Store.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : Галина Малик

Коментарі :


23.11.2013 21:15 Саша, учень 5-го класу

Спасибо автору большое за очень интересные рассказы. Читаю их с удовольствием.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат