На фестиваль "ПораБуло" цього року з’їдуться митці з інших областей та з-за кордону

Валерія Турок, студентка відділення журналістики УжНУ 29.08.2012 13:35 ДОЗВІЛЛЯ

30-31 серпня в Амфітеатрі Ужгорода відбудеться IV мистецький поліпрофільний фестиваль "ПораБуло". Про цю довгоочікувану подію нам вдалося розпитати у однієї з організаторів заходу – Віти Мунчак.

-Віто, розповіси про так звану історію виникнення фестивалю, тобто, як все починалося?

- Сама ідея з’явилася у двох дівчат, які навчалися у Закарпатському художньому інституті, Юлії Миронової та Наталії Тарнай. Взагалі, там, в інституті, така атмосфера, що гріх не створити щось. Всі багато говорили, але ніхто за це не брався, тому сама назва фестивалю відобразила ситуацію – «Пора було нарешті це зробити!». Тобто, ідея довго назрівала і в 2008 році в Амфітеатрі вперше відбувся цей захід. Учасників було дуже мало, бо організовувати все почали за два тижні, відповідно й масштаб фесту був іншим, ніж той, що є зараз.

-Що можеш сказати про його специфіку, про, так звану, поліпрофільність?

-Взагалі, поліпрофільність, поєднання непоєднуваного, своєрідна еклектика, тобто варити все в одному супі – це візитна карта Ужгорода. Суть в тому, що поєднується багато видів мистецтва. Це не тільки суто поезія, чи образотворче мистецтво, це і спорт, і музика, і майстер-класи, й багато іншого. Специфікою є те, що, прийшовши туди, ти можеш бути не просто глядачем, а й частиною фестивалю.

-Що в програмі цьогорічного «ПораБуло»?

-Цього року ми заключили договір з мистецьким центром в місті Кошице, в який приїжджають різноманітні талановиті митці зі всього світу, тому частина з них стане нашими учасниками, а ми – їхніми. Тож фестиваль вже можна вважати міжнародним. Буде дуже потужна музична начинка: гурти «JELLY BELLY» зі Словаччини, «Гуцул Каліпсо» з Чернівців, «К-402» зі Львова, івано-франківський «NO PASA NADA», а також ужгородські гурти – «ELEFUNK VIBRATIONS», «THE LEGENDARY SHOUT OF NUNS», «Елегантно Зіпсовані» та багато інших. Від попередніх років відрізняється ще й тим, що цього року ми дуже багато відкинули й сконцентрувалися на художній виставці, на якій будуть представлені роботи не лише митців з Украъни, але й з Франції, Словаччини, Чехії, Росії. Також створюватимуться еко-інсталяції з природніх матеріалів. Тобто, перший акцент – це, все таки, художня виставка та інсталяції, другий – це музика.

-Чи важко організовувати цей фестиваль? Скільки часу й зусить потрібно, аби зібрати таку кількість художників, музикантів, танцюристів, спортсменів тощо?

-Часу – близько півроку. Зусиль, аби зібрати – не дуже багато. Це стереотип, що митці неорганізовані люди, насправді з ними дуже просто! Сказали – «Зробити картини в стилі експериментального мистецтва XXI століття», – все, митець творить й приносить. Єдина проблема з митцем – він запізниться, або картина буде занадто дивною. Справжні проблеми є у матеріальній підтримці. Це не комерційний продукт, ми на ньому ще жодного разу не заробили. Звісно, ми не вимагаємо з кожного приватного підприємця по певній сумі, але хотілось би, щоб ті люди, які можуть собі дозволити кудись гроші вкласти, вкладували їх саме в такий захід. На жаль, спонсорів дуже мало. Взагалі ми маємо ідею відійти від спонсорів і перейти на гранди. Але Європа перенасичена грандами і не дуже зацікавлена вкладати гроші в українські фестивалі.

-Щоб ви хотіли втілити наступного року?

-Ми б дуже хотіли запросити когось з відомих музичних гуртів, бо поки що наші гості тільки розвиваються.Та й взагалі, хочеться, аби ужгородці оцінили цей фестиваль, адже на ньому завжди відбувається щось по-справжньому цікаве. Коли у мене будуть діти, я посилатиму їх на «ПораБуло». Ще – у наступному році фест матиме малий ювілей, тому ми б хотіли змінити локацію, але, поки що, доступний тільки Амфітеатр.

-Чи підтримує фестиваль населення? Чи, все ж, буває так, що ви розраховуєте на більшу кількість відвідувачів ніж приходить насправді?

-Ну, до прикладу, минулого року теж була дуже хороша насичена програма, але була погана погода і нам довелося перемістити всі локації під сцену – чого ніхто не передбачав. Але, все одно, було близько двох тисяч людей протягом двох днів, що теж, зважаючи на погоду, було дуже добре. Тому, цього року ми розраховуємо як мінімум на дві тисячі відвідувачів.

-На завершення, яка ціна квитків і де можна їх придбати?

-Квитки можна придбати безпосередньо на місці, по 40 гривень на добу, з флаєром –   по 35. Також можна придбати квиток на два дні за 50 гривень. Ще хочу додати, що ми відкриті для співпраці з усіма охочими. Приходьте і будьте з нами!


З іншою інформацією про «ПораБуло Фест» можна ознайомитись на офіційному сайті фестивалю – http://www.porabulo.org/

Валерія Турок, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


29.08.2012 23:08 Макс

цікавий фест!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат