Голова Закарпатського облавтодору отримав 4 роки ув’язнення за переправлення ухилянтів

20.11.2023 11:45 КРИМІНАЛ

Т.в.о. директора дочірнього підприємства «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Автомобільні дороги України» Томас Дужар отримав 4 роки ув’язнення за допомогу ухилянткам потрапляти до ЄС. Про це редакція 368.media дізналася із вироку Берегівського райсуду за ч. 3 ст. 332 КК.

Експрацівник митниці Томас Дужар свого часу очолював підрозділи на митних постах «Лужанка» та «Чоп-з/д». В 2016 року звільнився на фоні низки контрабандних скандалів. Після роботи на митниці намагався потрапити в команду «Слуги народу», щоб повернутися на керівну посаду в митницю під протекцією влади. Працював керівником ЦНАП в Пийтерфолівській громаді на Берегівщині. Тут разом з другом сім’ї свого батька Дужара Ігора налагодив схему з вивезення призовників закордон.

Партнером по афері став місцевий депутат від КМКС Баник Йосип Йосипович. Саме він знаходив для Томаса Дужара «клієнтів», з яких вони брали гроші за сприяння виїзду в країни ЄС.

Голову облавтодору затримали у травні 2022 року. Він вимагав хабаря у. 13 тис. євро від ухилянта за переправлення через кордон. Чоловік обіцяв організувати виготовлення документів, що дадуть змогу  безперешкодно виїхати в з України.

Дужара затримали у місті Берегове, коли він отримав 13,7 тис. доларів.

Обвинувачений вину свою в інкримінованому злочині не визнав. Він показав, що в кінці осені 2021 року йому зателефонував, тоді ще не знайомий чоловік, представився та попросив зустрітися. Він погодився. Заявник звернувся до нього з проханням допомогти отримати візи іноземним громадянам, які знаходяться в Україні та бажають виїхати в Європу. Він відповів йому, що для цього необхідно зібрати пакет документів та офіційно звернутись до консульства Угорщини для отримання візи. При цьому, чоловік повідомив, що займається «чорними», тобто переправленням мігрантів за кордон, та запитав чи не знає хто продає ртуть. Він відповів, що такими справами не займається. Потім, ОСОБА_13 зателефонував в 2022 році після початку війни та на його прохання вони зустрілись у м. Мукачево і розповів, що заможні люди бажають перетнути кордон, та попросив перевезти їм три автомобілі. Ніяких грошей він не брав, а робив лише документи для перевезення авто.

Не дивлячись на заперечення обвинуваченим вини, покази свідків та матеріали розслідування свідчили проти нього.

Суд визнав Дужара винним та призначив йому чотири роки позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, що є його власністю. Раніше Дужара було помічено в Будапешті на провладному мітингу Віктора Орбана, який виступає проти енергетичного ембарго рф та транзиту зброї для України.

368.media

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат