Закарпатська обласна прокуратура стала на бік ґвалтівників 14-річної школярки з Воловеччини

01.10.2023 11:09 КРИМІНАЛ

Журналіст та депутат Ужгородської міськради Віталій Глагола повідомив, що прокурори стали на бік відповідачів у справі, що є не природньо з точки зору функцій прокуратури. Оскільки прокуратура у схожих справах мала б захищати потрерпілих:

"Із березня 2023 року я особисто слідкую за резонансною справою зґвалтування неповнолітньої,  яке спочатку замінили тишком на сексуальне насилля, а потім Воловецький районний суд дав трьом неповнолітнім злочинцям умовний термін, ще й зменшив розмір компенсації.

Тоді ми підняли суспільний розголос, звернули увагу на це кричуще порушення прав дитини у всіх НАЙВИЩИХ кабінетах. І справа пішла в Закарпатський апеляційний суд.

На жаль, Закарпатський апеляційний суд виявився не дуже сміливим, і хоч рішення про умовний термін скасував, проте умив руки, відправивши справу на новий розгляд у… Воловецький районний суд.

І ось новий розгляд почався. Але суди та прокуратура, схоже, чхати хотіли  на суспільний розголос.

Пояснюю. По цій справі вже відбулося два судових розгляди у Воловецькому районному суді, але вже з іншим Головуючим суддею. Всього у цьому суді троє суддів, одна з яких Оксана Софілканич, яка і виносила перший вирок.

Коли захисники обвинувачених зрозуміли, що на новому розгляді справи статтю зі 153 (сексуальне насилля) можуть знову повернути до 152 (зґвалтування), вони почали зумисно затягувати справу і всіляко її блокувати. Дійшло до абсурду. Два дні тому на засіданні вони подали клопотання про відвід судді, тому що суддя (увага) задовольнив клопотання Уповноваженого з прав людини про присутність на засіданні його представника. Але цей відвід і на мою думку, і на думку адвокатів потерпілої, та й на думку кожної нормальної людини, є безпідставним.

Але це не найбільший абсурд. Бо сьогодні о 10 ранку, коли почали розглядати заяву про відвід судді, адвокати обвинувачених заявили відвід і тому судді, що прийшов розглядати відвід. Ви уявляєте цей маразм? А прокуратура не заперечила.

Що тепер? Тепер цю справу почнуть перерозподіляти і тягати по іншим судам Закарпатської області, оскільки судді у Воловецькому суді вже закінчилися. І адвокати обвинувачених можуть заявляти відводи до безкінечності. Очевидно, що так захисники ґвалтівників намагаються затягнути час, аби інтерес громадськості спав, а потім все «порішати». Але так не буде.

І тут я окремо хочу звернутися до Закарпатської обласної  прокуратури. Бо мене відверто дивує та обурює позиція прокурорів. По-перше, вони вирішили не підтримувати обвинувачення за зґвалтуванням, а й далі наполягають на сексуальному насиллі. Чому?

Якщо на зґвалтуванні наполягає потерпіла та її захисники. А по-друге, як тільки на засідання перестали приїжджати представники Офісу Генпрокурора, то обласні прокурори чомусь активно стали підтримувати усі ходи обвинувачених та їх захисників.

Я закликаю громадськість, владу та медіа не зменшувати свою увагу до цієї  справи і не дати прогнилій системі вивести трьох кривдників непокараними. Бо якщо ми не встановимо справедливість у цій справі, це буде сигнал усім потенційним ґвалтівникам: ґвалтуйте,  вам за це нічого не буде".

Джерело

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат