За «скорострільністю» ужгородських суддів можна заносити до Книги Гіннесса

admin 16.03.2016 09:04 КРИМІНАЛ

Всі учасники судового процесу мають ставитися до суддів з належною повагою: вставати при заході- виході і кожному звертанні, звертатися виключно «Ваша честь» і т.д. Інакше – покарання. А от що стосується зворотнього – належної поваги суддів до учасників процесу, то з цим виникають питання…


Найперше зазначимо, що судовий розгляд справи – це встановлена законом система процесуальних дій суду та учасників судового розгляду, послідовне проведення яких спрямоване на всебічне, повне та об’єктивне дослідження матеріалів справи, встановлення в ній істини і винесення на цій основі законного, обґрунтованого і справедливого вироку, рішення чи ухвали.

Процедура розгляду справи, зокрема, передбачає

– відкриття судового засідання,

– перевірку явки учасників судового розгляду та встановлення їх осіб,

– оголошення складу суду і роз’яснення права відводу,

– вирішення питання про можливість розгляду справи у разі неявки кого-небудь з учасників судового розгляду або інших викликаних у судове засідання осіб,

– роз’яснення прав і обов’язків учасників судового розгляду,

– заявлення і розв’язання клопотань учасників судового розгляду,

– власне судовий розгляд,

– перебування судді у нарадчій кімнаті для винесення вироку, прийняття рішення чи ухвали,

– оголошення вироку, рішення чи ухвали (принаймні – постановляючої частини цього документа).

Скільки на все це може знадобитися часу? Не скаже ніхто. Теоретично. А практично – погляньмо, для прикладу, на список справ, призначених до розгляду в Ужгородському міськрайонному суді на 16 березня 2016 р.

Список доволі довгий – суддів багато, і справ вистачає. Зупинимося, скажімо, на справах, які цього дня розглядатиме суддя Лемак Олеся Володимирівна.

10:20. Справа № 308/1940/16-к (кримінальна). Учасники – потерпілий, підсудний, два прокурори… Процедурні питання, кожен має право на своє слово, і не одне. І на все про все – рівно 10 хвилин, адже

10.30. Справа № 308/10599/15-ц (цивільна). Чотири позивачі, два відповідачі, троє «третіх осіб». На все про все – 5 хвилин.

10.35. Справа № 308/1741/16-а (адміністративна). Тут простіше – один позивач і один відповідач. П’яти хвилин, може, і вистачить…

10.40. Справа № 308/1757/16-ц (цивільна). Два позивачі, три відповідачі, одна «третя особа». На розгляд – теж лише 5 хвилин.

10.45. Справа № 308/833/16-ц (цивільна). На розлучення подружжя, стягнення аліментів та поділ майна відводиться трохи більше – «аж» 15 хвилин.

11.00. Справа № 308/10817/15-ц (цивільна). На «зобов’язання вчинити певні дії» теж відводиться 15 хвилин.

11.15. Справа № 308/10396/15-к (кримінальна). За участі потерпілого, підсудного, цивільного відповідача та прокурора буде розглядатися питання порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

Таким чином, протягом однієї години суддя Лемак О.В. має розглянути 7 (сім!) справ: дві кримінальні, чотири цивільні та одну адміністративну. І при цьому – розглянути їх «всебічно» і з дотриманням всіх передбачених законодавством процесуальних дій! Але ж це навряд чи можливо – не те що практично, але й теоретично.

Значить, кожному (крім перших) доведеться сидіти і чекати своєї черги. Це дає нам підстави говорити про повагу судді до інших учасників судового процесу?

Ото ж бо…

А національним представникам Книги рекордів Гіннесса таки варто зазирнути до Ужгородського міськрайонного суду…

Т.Т.Макаров, korzonews.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат