Закарпатські чиновники відповідатимуть за незаконне виділення землі

admin 10.02.2016 11:14 КРИМІНАЛ

Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури у Закарпатській області.

Прокуратурою Закарпатської області оперативним вивченням ситуації   щодо земель, які призначалися учасникам АТО встановлено, що внаслідок протиправних дій службових осіб Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області та посадових осіб державних агропідприємств області спричинено тяжкі наслідки, що виразилось у вибутті з державної та комунальної власності значної площі земель сільсько-господарського призначення.

За цим фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364   КК України).
       
Вивченням та оперативним опрацюванням наведених у публікаціях електронних засобів масової інформації відомостей щодо продажу земель державних агропідприємств області та нехтування прав учасників АТО на отримання у власність земельних ділянок, прокуратурою з’ясовано, що на території Закарпатської області мають місце факти незаконного відчуження державного майна службовцями радгосп-заводів та подальше оформлення права користування чи власності на земельні ділянки під багаторічними насадженнями державних агропідприємств за сприянням службових осіб Держгеокадастру в області.  
       
Прокуратурою Закарпатської області встановлено, що впродовж 2010-2015 років посадові особи Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, за попередньою змовою із службовими особами державних агропідприємств області, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, умисно, з метою отримання неправомірної вигоди на користь третіх осіб,   в порушення вимог Земельного   кодексу України,   налагодили схеми незаконного відчуження земельних ділянок комунальної та державної форми власності.
       
Цьому передувало незаконне, без згоди органу управління державним агропромисловим підприємством – Міністерства аграрної політики України, відчуження службовими особами радгосп-заводів багаторічних насаджень (виноградники та фруктові сади) третім особам.
       
В окремих випадках, для реалізації злочинних намірів щодо незаконного відчуження земельних ділянок службовими особами державних агропідприємств області, посадовцями замовлялось виготовлення технічної документації по винесенню (відновленню) в натурі меж, а в процесі виготовлення   документації   державним кадастровим реєстратором у Реєстрі формувались земельні ділянки та вносились відповідні відомості щодо віднесення її до державної форми власності. Це, у свою чергу давало можливість в подальшому будь-якій особі, котрій попередньо, в порушення порядку відчуження державного майна службовцями радгосп-заводів, незаконно продано багаторічні насадження (виноградники), оформити право користування чи власності на вказані земельні ділянки під багаторічними насадженнями за сприянням службових осіб Держгеокадастру в області.          
       
Метою вказаної незаконної оборудки є перехід права власності чи користування земель державної або комунальної власності в обхід процедури продажу на конкурентних засадах.
Водночас,   опрацювання даних публічної кадастрової карти свідчить, що частина земельних ділянок   розташовані   в межах від лінії державного кордону до лінії прикордонних інженерних споруд і відповідно до вимог ст. 77, 84 Земельного кодексу України відносяться до земель оборони і надання їх у власність заборонено.

admin


За матеріалами прес-служби прокуратури Закарпатської області

ТЕГИ : Прокуратура

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат