Чи зупинить смерть поліцейського браконьєрство в Закарпатті?

РгоІак.info 21.06.2016 17:42 КРИМІНАЛ

Браконьєрство в Закарпатті дуже поширене. Ще з радянських часів вище чиновництво спокійно їздило на полювання в національні парки та природні заповідники. Організацією браконьєрських полювань займалися чиновники з лісового господарства.


Звичайно, це був шок для тих старих лісничих, які за часів Чехословаччини чесно служили лісу і без їхнього дозволу ніхто і деревце би не зрубав, а не те що тварину вбив.

У часи незалежної України браконьєрство не припинилося, а набуло масовості. Якщо раніше браконьєрити до нацпарків возили лише вище партійне начальство, то зараз будь-який рагуль-депутатик має в арсеналі мисливські гвинтівки і йде «стріляти звірину» туди, куди захоче і коли захоче. І не питається дозволу у вищого лісового начальства, а просто може домовитися з лісниками. Подеколи саме лісники і є головними організаторами браконьєрських походів. Хоча трапляються ще й чесні лісничі.

І ось у п'ятницю зранку стався доволі символічний трагічний випадок. Над ранок біля села Лубня Великоберезнянського району на території Ужанського національного природного парку (УНПП) стався нещасний випадок, внаслідок якого загинув майор поліції.

Депутат Великоберезнянської районної ради від Радикальної партії Олега Ляшка (колишній працівник Великоберезнянсь-кого райвіддлілу міліції) Іван Псяйка разом зі своїм знайомим Михайлом Січкою (майор поліції, начальник сектору з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Головного управління Національної поліції в Закарпатській області) пішли на полювання в лісовий масив поблизу села Лубня, що на території УНПП. Під час полювання Псяйка з необережності застрелив Михайла Січку, внаслідок чого той загинув на місці.

Виникає питання, яким чином правоохоронці могли вільно полювати на території Нацпарку? Чи знало про це полювання керівництво Нацпарку? І чи не було це керівництво разом із браконьєрами-поліцейськими.

На цю трагедію прореагував і голова Закарпатської ОДА Ген -надій Москаль.

«Висловлюю співчуття рідним і близьким загиблого, — зазначає голова ОДА Геннадій Москаль. — Водночас не можу оминути той факт, що фігуранти нещасного випадку, котрі мають прямий стосунок до правоохоронних органів і в першу чергу мали би слідкувати за дотриманням закону, займалися браконьєрством на території Ужанського національного природного паріф7. Я дав доручення прокуратурі області та Головному управлінню Національної поліції ретельно вивчити обставини трагедії і зробити жорсткі висновки. Ніяких поблажок нікому не буде, перед законом усі рівні. Цей випадок має стати наукою для всіх інших, хто захоче демонстративно порушувати закон», — написав Геннадій Москаль.

Хочеться вірити в щирість слів Москаля. І невеличка йому порада — провести перевірку по всіх лісництвах області. Прості люди в селах розкажуть правоохоронцям, що, хто і скільки вистрілює диких тварин. Або могли б правоохоронці просто навідатися в маєтки рагулів-чиновників і подивитися, скільки у тих на стінах та підлогах шкур убитих вовків, оленів, ведмедів.

РгоІак.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат