Прокуратура притягнула до відповідальності чиновників, які зловживали перевірками

admin 14.01.2014 10:41 КРИМІНАЛ

За неправомірне втручання у підприємницьку діяльність до відповідальності притягнуто 74 посадовця.Такими є результати розгляду 53 подань, внесених прокурорами у 2013 році на адресу органів місцевого самоврядування та контролю.

Також, прокурорами прийнято 65 постанов про проведення перевірки з питань захисту підприємницької діяльності, розпочато кримінальне провадження.

Прокурорами встановлено, що певна кількість перевірок суб’єктів господарювання були позаплановими та здійснювались без законних на те підстав.
До прикладу, прокуратурою міста Мукачево в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, на завдання прокуратури Закарпатської області, з метою забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності та недопущення фактів порушення прав господарюючих суб’єктів, незаконного втручання в їх господарську діяльність, тиску з боку органів державного контролю та правоохоронних органів, проведено перевірку додержання вимог законодавства України про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності у ветеринарній медицині міста Мукачево.

Встановлено, що протягом 2012 року працівниками ветеринарної медицини було проведено 393 планові перевірки суб’єктів господарювання міста.   Статтею 5 ч. 1 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» планові заходи здійснюються відповідно до річних або квартальних планів, які затверджуються органом державного нагляду до 1 грудня року, що передує плановому, або до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому.

Проте, перевіркою встановлено, що планові заходи ветеринарної медицини здійснюються відповідно до плану-графіку, які затверджуються головним державним інспектором ветеринарної медицини м.Мукачево та головним державним інспектором ветеринарної медицини Закарпатської області. В порушення вищезазначеної вимоги Закону, такий план-графік   у м.Мукачево був складений без зазначення дати його затвердження.
Також, за Законом органи державного нагляду (контролю) здійснюють планові заходи з державного нагляду (контролю) за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніше як за десять днів до дня здійснення цього заходу. Повідомлення надсилається рекомендованим листом чи телефонограмою за рахунок коштів органу державного нагляду (контролю) або вручається особисто керівнику чи уповноваженій особі суб’єкта господарювання під розписку.
Проте, прокурорська перевірка показала, що окремі державні інспектори ветеринарної медицини допускають порушення вищевказаних вимог Закону.
А саме, повідомлення про планову перевірку наприкінці жовтня 2012 року підприємцю було вручено під розписку, однак, без дати його отримання суб’єктом господарювання. Аналогічні порушення містяться у повідомленнях про проведення планових перевірок у багатьох фізичних осіб-підприємців.
Крім того, у повідомленнях про проведення планових перевірок ряду мукачівських товариств взагалі були відсутні будь-які дані про отримання суб’єктами господарювання цих повідомлень.

25 квітня 2012 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», яким забороняється органам державного контролю (нагляду), їх посадовим особам, здійснювати щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, не передбачені цим Законом.
Однак, в порушення вимог цього Закону, державними інспекторами ветеринарної медицини м.Мукачево було заплановано проведення таких перевірок у 40 суб’єктів господарювання міста, з яких тільки з моменту набрання чинності вищезазначеного Закону було проведено 11 перевірок.
Таким чином, державні інспектори ветеринарної медицини, порушили вимоги зазначених норм законодавства, зігнорували концепцію держави щодо зменшення тиску на бізнес з боку контролюючих та правоохоронних органів.
 
На вимогу прокурорів зазначені порушення усунуто та вжито заходів для недопущення їх у подальшому.
Нагадуємо, що повідомляти про порушення прав підприємців та незаконне втручання у діяльність суб’єктів господарювання з боку контролюючих і правоохоронних органів треба, за телефоном «гарячої лінії» в прокуратурі Закарпатської області: (0312) 63-08-35.

admin


За матеріалами прес-служби прокуратури області

ТЕГИ : Прокуратура

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат