Чому Виноградівський суд арештовує людину, яка 7 років тому намагалася захиститися   від злочинця?..

Василь Козак 22.03.2013 14:53 КРИМІНАЛ

Чи має право людина захищати своє життя, своїх близьких і житло від злочинців? Що з цього може вийти — яскраво ілюструє випадок, що стався у Виноградові в грудні 2007 року й свого часу набув великого резонансу.

Коротко суть справи виглядає так. 23-річний мешканець Виноградова, таксист, зустрічався з дівчиною. Проблема виявилася в тому, що раніше дівчина зустрічалася з іншим хлопцем, в якого є кілька братів, що не зовсім дружать із законом. Один із них — Василь Ч. — неодноразово попереджав, що помститься за брата. Сам він чотири рази був судимий і мав не дуже хорошу репутацію. Як потім розповіли на суді друзі Василя, він дуже любив випити, після чого шукав пригоди. Того грудневого вечора Василь Ч., будучи добряче напідпитку, ввірвався до хати колишньої дівчини свого брата й з допомогою крику й кулаків почав з’ясовувати стосунки. Так­сист, що був там же, заступився за дівчину, згодом бійка перемістилася в двір. У її ході таксист витягнув із багажника свого легковика битку й двічі вдарив нею нападника. Вранці його знайшли вже мертвим.

У 2008 р. Виноградівський райсуд визнав таксиста винним у вбивстві при перевищенні меж необхідної оборони й засудив до умовного терміну. Апеляційний суд направив справу на додаткове розслідування, щоб з’ясувати, чи не можна кваліфікувати дії підсудного, як залишення людини в небезпеці. А слідчий відділ Виноградівського райвідділу мі­ліції, вийшовши за межі цих вимог, перекваліфікував справу на умисне вбивство. Минулого тиж­­ня Виноградівський райсуд, керуючись цією перекваліфікацією, арештував підслідного. Жодних правових підстав для обрання такого запобіжного заходу не було. Хлопець за всі ці роки ні­ко­ли не ухилявся від слідства, завжди з’являвся на допити, немає жодних даних, що він збира­єть­ся тікати. На свій заробіток таксиста він утримував і хворих бать­ків. А тепер опинився за гратами. Ось і відповідь на питання, чи варто людині захищати себе, своїх близьких і житло від злочинців.

Захист підслідного оскаржив постанову Виноградівського су­ду про арешт до Апеляційного суду Закарпатської області.

Василь Козак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат