Є межа терпінню

06.07.2013 07:01 КРИМІНАЛ

Люди в глибинці повстали проти свавілля правоохоронців.

У селищі Врадіївка Миколаївської області почався бунт українців проти міліцейського свавілля. Як повідомляє «Ліга», 27 червня в центральну районну лікарню Врадіївки доставили Ірину Крашкову, мешканку одного з сіл району з тілесними ушкодженнями. Постраждалу знайшли односельці. У лікарні вона розповіла, що з нею сталося.

«Під’їхала машина. Хлопці сказали — сідай, підвеземо. Я сказала, що піду пішки... Вони затягли мене в машину... Мене дуже сильно били. Довго били і гвалтували по черзі. Потім викинули з машини і поїхали. Я не знаю, скільки я лежала без тями. Коли отямилася, стала повзти дорогою. Потім почула, що вони повернулися і почали кричати, шукати мене. Я сховалася, вони б мене вбили», — розповіла Крашкова.

Вона повідомила, що її били і гвалтували двоє офіцерів міліції — лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак. У побитті брав участь і єгер Сергій Рябіненко, який вів машину.

Дівчина вважає, що від смерті її врятувала темрява — гвалтівники, які повернулися на місце злочину, не змогли її знайти. Після того як вони поїхали Крашкова змогла дістатися до дороги і вийти до млина, де їй викликали швидку допомогу. «Коли мене били, я просила: тільки не вбивайте мене, тільки не вбивайте», — згадує потерпіла. Дівчина у важкому стані перебуває у відділенні нейрохірургії ЛШМД Миколаєва. У неї діагностовано відкриті переломи черепа в кількох місцях, різані рани голови, обличчя, множинні удари і гематоми. Дівчині зроблено дві хірургічні операції, стан її розцінюється як важкий.

Наступного дня вже вся Врадіївка знала, що сталося. Люди зажадали звільнення всієї міліцейсько-прокурорської вертикалі у Миколаївській області. Протягом наступного дня свідчення постраждалої передавалися з вуст у вуста. Озлоблені тим, що трапилося, люди стали стихійно збиратися біля держустанов, вимагаючи справедливого покарання гвалтівників. У ніч з 30 червня на 1 липня під будівлю суду, який постановив взяти під варту Поліщука та Рябіненка, прийшли кілька сотень людей. Однак чомусь старший лейтенант Дрижак був відсутній на лаві підсудних. За версією міліції, його причетність потрібно перевірити. Нібито у міліціонера є алібі. Однак Крашкова наполягає: Дрижак був серед гвалтівників.

Після цього понад тисяча людей попрямувала у відділення міліції, де працюють двоє підозрюваних. Як повідомляють очевидці, побачивши Дрижака у вікні відділення, люди кинулися на штурм. Осадивши будівлю, люди протягом кількох годин вимагали суду над Дрижаком. Ближче до ночі терпіння у протестувальників скінчилося і вони вибили вхідні ворота, що ведуть на територію відділення, а потім розбили всі міліцейські автомобілі на території.

Після цього проти натовпу розгніваних врадіївців застосували сльозогінний газ, пролунали постріли. Одного чоловіка, свідки кажуть, що з кульовими пораненнями, винесли на руках. Люди увірвалися у відділення, міліціонерам довелося ховатися в підвалі будівлі. З натовпу в будівлю полетіли коктейлі Молотова. Пізніше силовикам вдалося повернути контроль над будівлею. Люди однак розходитися не стали. У Врадіївку були направлені додаткові сили міліції.

Заступник прокурора Миколаївської області Дмитро Єфименко повідомив, що Поліщук категорично заперечує свою участь у злочині. Рябіненко навпаки провину визнає. У той же час стало відомо, що Поліщук — племінник прокурора Заводського району міста Миколаєва Сергія Поліщука.

Однак бунт у Врадіївці міг набрати всеукраїнських масштабів. У Верховній Раді відреагували на події у Врадіївці. В опозиції зажадали від міністра Захарченка терміново з’явитися до парламенту і відзвітувати про скандальне згвалтування.  

Вся Україна також була свідками жорстокого згвалтування в Миколаєві мажорами, серед яких був і місцевий активіст від «ЄЦ». А у «Свободі» заявляють про те, що міліція у Врадіївці вже не вперше гвалтує та вбиває жінок. «Протягом 3-х останніх років райвідділ міліції згвалтував і вбив 5 жінок. Було катовано 5 чоловіків з примусом визнати себе винними у цих згвалтуваннях і вбивствах. Троє з них повісилися, один помер вдома від тортур», — заявив нардеп Леонов.

Влада таки налякалася всенародного бунту. Захарченко прибув до парламенту і повідомив, що всіх винуватців буде покарано. Таки було затримано і третього підозрюваного. А згодом уже і президент Янукович обурився тим, що чинять деякі силовики в українській глибинці. Він наголосив: неприпустимими є випадки, коли замість того, щоб стояти на варті закону і захищати громадян, окремі працівники правоохоронних органів стають «злочинцями в погонах».

«Маю на увазі інцидент на Миколаївщині, коли міліціонери жорстоко побили і згвалтували молоду жінку. Винним у цьому злочині не місце в правоохоронних органах, вони мають бути показово покарані з усією суворістю закону. Я взяв цю справу під особистий контроль і не потерплю безкарності», — сказав президент.

Арештовані гвалтівники зрозуміли, що їх «здало» вище керівництво і замість покаяння повідомили, що почнуть «здавати» своє начальство, яке замішане в багатьох протиправних епізодах. Як наразі поведуть себе в керівництві МВС — невідомо. Міліція вже починає збирати дані щодо штурму відділення міліції у Врадіївці. Але чи не викличе це ще більшу хвилю обурення. Влада поки що не знає, як зам’яти цей епізод, адже масові заворушення в Україні трапляються через політику, і це перше спонтанне групове насильство щодо міліціонерів.

Читайте також:
Затримані міліцішти "здали" і своїх колег, і керівництво обласного УМВС

Коментарі :


09.07.2013 14:48 лоці

Люди ! Міліції нетреба боятися, в такому стані як вони є у с. Врадіївка вони у повній жопі. Тепер за свої кошти будуть ремонтом заниматися РВ , інтересно одне який підприємець їм буде грошима допомагати. А людей нормальних вони тепер довго будуть боятися. Ідеальний варіант канешно, це реальна атестація всього особовогоскладу міліції україни, бо таких подарків хватає в кожному відділку, є ще гірші, повірте. А хто думає що прокуратура на них діє той глибоко помиляється , там свої подарки в піджачках


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат