Обережно — міліція на дорозі!

Володимир Мартин, ДТ 14.12.2012 16:02 КРИМІНАЛ

Експертиза встановила, що міліцейський автомобіль, з вини водія якого загинув 21-річний студент, летів зі швидкістю майже 160 кілометрів.

Мукачівський міськ­районний суд почав розгляд кримінальної справи щодо аварії за участі начальника Берегівського райвідділу міліції Олександра Яцканича. ДТП у квітні минулого року, внаслідок якої загинув 21-річний студент, викликала на Закарпатті великий резонанс і побоювання, що винуватцям із огляду на їхній статус вдасться уникнути відповідальності. Наша газета розповідала про цей випадок у матеріалі «ДТП з одним загиблим і багатьма невідомими» в номері за 28 квітня 2011р.

Аварія сталася 20 квітня близько 9-ї години на автодорозі «Мукачево — Берегово» біля с. Нижній Коропець. Міліцейський «Фольксваген-Пасат», у якому як пасажир їхав на роботу начальник Берегівського райвідділу міліції, колишній начальник обласного управління ДАІ, діючий депутат обласної ради від «Єдиного центру» Олександр Яцканич (кілька тижнів тому він разом із чотирма однопартійцями вийшов із фракції ЄЦ в обласній раді), на величезній швидкості врізався в «Ниву-Шевролет». За кермом «Ниви» сидів 21-річний студент юридичного факультету Національного університету біоресурсів та природокористування України, мешканець Берегова Микола Товтин. Від страшного удару його автомобіль викинуло в кювет. Травми, які дістав молодий чоловік, були несумісні з життям, через кілька хвилин він помер. Начальник міліції, що сидів на передньому пасажирському сидінні, та його водій внаслідок ДТП дістали по кілька переломів, забоїв та струс мозку, від важчих травм їх врятували подушки безпеки.

Аварія супроводжувалася певними особливостями, які притаманні подіям за участі посадовців. Так, через кілька хвилин дорогою проїжджали головний лікар та начмед районної лікарні, котрі взяли травмованого начальника міліції в свою машину, а до Миколи Товтина, що помирав у кюветі, навіть не підійшли (до «Ниви» треба було йти через воду, тому можна було промочити ноги). Того ж дня прес-служба обласного УМВС оприлюднила інформацію під красномовним заголовком «У ДТП на Закарпатті постраждав начальник Берегівського РВВС».

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії, і докази в ній практично самотужки довелося збирати батькам загиблого студента. Вони розклеїли кілька тисяч оголошень із проханням відгукнутися очевидців ДТП. Водій міліцейського «Фольксвагена» відмовився давати слідству будь-які показання, скориставшись 63-ю статтею Конституції України, а О. Яцканич пояснив, що нічого не пам’ятає. Справу не спустили на гальмах завдяки в першу чергу наполегливості батьків Миколи Товтина. Слідство призначило кілька експертиз, які по-різному інтерпретували схему аварії. Врешті-решт на підставі додаткової комплексної комісійної судово-автотехнічної та транспортно-трасологічної експертизи звинувачення пред’явили водієві «Фольксвагена». Експертиза показала, що на автодорозі з обмеженням швидкості до 90 кілометрів міліцейський автомобіль до моменту зіткнення з «Нивою» летів зі швидкістю 157,95 кілометра за годину. Очевидно, начальника районного відділу міліції, екс-начальника обласної ДАІ таке грубе порушення своїм водієм правил дорожнього руху не бентежило. Внаслідок загинула молода людина.

Самого О. Яцканича до відповідальності не притягали, він проходить у справі як один із потерпілих.

Частина 2 статті 286 Кри­мінального кодексу (пору­ше­ння правил безпеки до­­рож­ньо­го руху, що спричини­ло по­терпілому середньої тяж­кос­ті тілесні ушкодження, а та­кож смерть потерпілого) пе­редбачає від 3 до 8 років ув’язнення з позбавленням права керувати автомобілем до 3-х років.

***

Щоб швидко знайти статті на дану тему, клікніть по тегу "Олександр Яцканич", що знаходиться нижче.

Володимир Мартин, ДТ

ТЕГИ : ДТПНижній КоропецьєцОлександр Яцканич

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат