Реабілітаційні відділення треба відкривати, а не закривати

admin 09.03.2024 15:26 РАТУША

Днями соцмережі збурилися від повідомлення про можливе закриття фізіотерапевтичного відділення УЦМКЛ.

Депутат Ужгородської міської ради Олександр Волосянський, який зараз перебуває на фронті у лавах ЗСУ, написав на своїй ФБ-сторінці, що відділення, де проходять реабілітацію військові, планували закрити без жодної альтернативи. «На своє виправдання в мерії повідомили, що «розробляється проєктно-кошторисна документація» для нового відділення реабілітації. Людською мовою це означає, що нічого практичного не зроблено і до моменту втілення в життя цієї «документації» (яка ще лише розробляється) потрібно мінімум півроку. Це якщо така документація дійсно розробляється, і це не просто порожні слова, які неможливо перевірити. Може, спочатку треба було розробити проєктно-кошторисну документацію, виділити необхідні ресурси, провести ремонти, підготувати все для нового відділення реабілітація поранених військових – а тільки тоді закривати існуюче?».

Ми поспілкувалися на цю тему із завідувачкою відділення Вікторією Браславець та пацієнтами, серед яких виявився і фронтмен гурту «Шабля» ВоваГейзер (Володимир Ейгензеер), легендарна пісня якого «Браття Українці» зібрала багатомільйонні перегляди та тисячі переспівів в інеті.

«У мене на початку війни була травмована ступня – не міг ходити. Звернувся у це відділення – так почав з ними співпрацювати. Відділення по суті своїй реабілітаційне, хоч назву має стару – фізіотерапевтичне. За два роки відділення отримало гуманітарної допомоги на 3 млн гривень – і це завдяки командній роботі. А чим пробують займатися інші? Закриттям відділення? Замість того, щоб допомагати, розширювати, створювати умови для реабілітації не тільки військових, а й містян та біженців, які сюди звертаються. Адже відділення працює також амбулаторно. При цьому персонал постійно піддається моральному тиску. В такій атмосфері працювати просто неможливо. А питання щодо реабілітації військових взагалі має бути на першому місці.

Є такі випадки, коли хлопці, які проходили тут реабілітацію, повертаються для повторної, а їм намагаються сказати, що в нас місць немає (а вони є!) або вже й реабілітаційного відділення немає. Ви уявляєте? Людина на милицях приїхала за тисячі кілометрів, а   йому таке кажуть…

За логікою речей, оскільки вже є існуюче фізіотерапевтичне відділення, то його можна (але чи треба?) закривати тоді, коли вже буде створене щось нове, відповідно люди матимуть куди перейти», – запевнив Володимир.

За словами Вікторії Браславець, завідувачки відділення, персонал має великий досвід і досконало знає свою роботу. Медики постійно навчаються та підвищують свій професійний рівень на спеціалізованих тренінгах й семінарах, втілюють нові методики лікування. «Загалом наше відділення поєднує два напрямки – активну реабілітацію і пасивну апаратну фізіотерапію. Остання, базуючись на законах науки – фізики, хімії, біології та медицини, які лягли в її основу,   –   фізичними факторами діє на клітинному рівні, що дає виражений протизапальний, протибольовий ефект і дуже допомагає при гострих станах, готуючи пацієнта до активної реабілітації. Виходячи із багаторічної практики, можу впевнено сказати, що комбінування активної та пасивної реабілітації переважно дає дуже позитивні результати у реабілітаційному лікуванні.

У нас багато років, наприклад, робиться нейром’язова електростимуляція – на сучасній апаратурі, методиками якої володіють не всі спеціалісти в інших медзакладах, і яка в комбінації з озокеритолікуванням і активною реабілітаціею дає досить хороші результати у лікуванні нейропатій різного походження, досить розповсюджених у військових після поранень кінцівок. На базі нашого відділення вже майже два роки проходять лікування та відновлення військовослужбовці з різними пораненнями. Вони отримують реабілітаційні послуги як у палатах інших відділень, так і безпосередньо у нашому, неодноразово повертаються амбулаторно. Окрім реабілітаційного лікування, отримують ще й психологічну допомогу від наших партнерів-волонтерів», – розповіла Вікторія Володимирівна.

До розмови долучається Геннадій, військовий. «Я тут лежав у 2022-2023 році. Дуже сподобалося ставлення до мене. Хороший персонал. Мене підняли тут з лежачого положення. Хочу сказати велике спасибі завідуючій, медсестрам, інструктору з реабілітації Хомин Тетяні Михайлівні. Після того я був пів року в Данії – хотів, щоб мені поміняли протез правого кульшового суглобу. Може, комусь і допомогли. Мені – ні. Пів року прочекав, тоді вирішив повернутися в Україну. В Інституті травматології в Києві мені поміняли суглоб, тоді подзвонив сюди, щоб приїхати. Кажуть: їдь. Тепер лежу в травматології, а сюди ходжу на процедури. Зараз нога гнеться на 45 градусів, а треба, щоб на 180. Процес іде.

Тут, у відділенні, треба зробити ремонт, закупити необхідне обладнання.   І заробітну плату цим лікарям підняти. Я сам з півдня України, але скажу, що тут почуваюся дома. Люди дуже співчутливі, привітні, зібрані. Волонтери стараються».

За словами Олександра Волосянського, суспільний резонанс змусив чиновників дати задню. Працівникам відділення фізіотерапії керівництво вручило нове офіційне повідомлення про реабілітацію, де зафіксовано, що колектив відділення продовжить свою роботу з реабілітації поранених. Відселяти відділення не будуть, всі залишаться там, де і є зараз.   На думку його колеги-депутата Арсена Мелкумяна, «реабілітаційне, або фізіотерапевтичне відділення, яке зараз існує у міській лікарні, має однозначно залишатися, причому на своєму місці. Не може бути так, щоб люди перебували у підвішеному стані. Йдеться і про персонал, і про пацієнтів. До того, як буде створений новий реабілітаційний центр, який би відповідав усім стандартам експлуатації, не може йти мова про закриття цього відділення. Навпаки, треба розглянути таку можливість, щоб і тут залишити відділення, покращивши його умови, і новий реабілітаційний центр створити. Причому якщо вони знаходитимуться у різних частинах міста, то це лише на плюс у плані логістичному».

admin

Коментарі :


10.03.2024 21:09 Грузинська діаспора Закарпаття

Дорогі друзі! Ми вітаємо колектив фізіотерапевтичного відділення Ужгородської міської лікарні з перемогою! Слава Богу, що знайшлася людина, яка змогла довести до керівництва Ужгородської міської ради реальне становище місяця та ролі фізіотерапевтичного відділення Ужгородської міської лікарні у реабілітації поранених військових, внутрішніх переселенців та мешканців Ужгорода!
Ми повністю підтримуємо депутата Ужгородської міської ради, нашого захисника, який1 зараз служить в ЗСУ Олександра Волосянського, за сприянням якого колектив відділення продовжить свою роботу і надалі. Ми також є реальними пацієнтами цього відділення та наголошуємо, що саме це відділення надає нашим пораненим військовим, нашим переселенцям не лише професійну фізіотерапевтичну, а й психологічну допомогу та підтримку. Такі медичні підрозділи треба множити, а чи не закривати. Висловлюємо подяку всім, хто підтримує команду професіоналів фізіотерапевтичного відділення Ужгородської міської лікарні та дуже вдячні за ефективну та професійну допомогу керівнику та всім працівникам відділення.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат