Які настрої українців

09.03.2024 15:22 ПОЛІТИКА

Центр громадського моніторингу та контролю зібрав дані кількох останніх соціологічних опитувань і вимальовується загальна картина настроїв українців.

85% українців впевнені, що наша держава здатна відбити напад Росії. Такими є результати опитування, яке провела соціологічна група “Рейтинг”. Важливою умовою для нашої перемоги 79% опитаних називають міжнародну підтримку і лише 19% вважають, що перемога можлива і без іноземної допомоги.
31% певні, що для перемоги над Росією Україні знадобиться півроку чи менше. 39% переконані, що потрібно більше року. Що молодші респонденти, то довшим, на їхню думку, є шлях до перемоги. Захоплення Росією нових територій 64% респондентів вважають малоймовірним.
Вперше із березня 2022 негативна оцінка стану справ у країні переважила позитивну: 45% респондентів вважають, що справи рухаються у неправильному напрямку, на противагу 36%, які вважають, що напрямок правильний.
Більше оптимізму — у старших респондентів: серед українців віком 51+ рух справ оцінюють позитивно 44% (проти 39%, які висловили негативну оцінку). Тоді як серед наймолодших правильним напрям, яким йде країна, вважають лише 27%.
Відповідно до опитування, яке провів Центр Разумкова, 84% опитаних українців підтримують вступ України до Європейського Союзу. До того ж, ця підтримка продовжує зростати: у грудні 2022 року вступ до ЄС схвалювали 79%. Що молодші респонденти, то частіше вони підтримують рух до ЄС: серед тих, кому менше 30 років, за приєднання до Євроспілки висловились 89%.
23% опитаних вважають, що Україна зможе вступити до ЄС впродовж 1-3 років, 27% — впродовж 3-5 років, 15% — впродовж 5-10 років, 5% — впродовж 10-20 років. Лише 6% дотримуються думки, що Україна ніколи не зможе стати членом Євросоюзу.
За даними групи “Рейтинг”, найбільш “дружніми” для українців державами стали Британія і США — їх назвав 81% респондентів. Третю позицію зайняла Німеччина (80%), четверту розділяють Польща і Литва (по 79%), на п’ятій — Канада. Проте за показником “однозначно дружньої держави” трійка лідерів інша: на першому місці Литва, яку   “однозначно дружньою” вважають 51% українців, на другому місці Британія (49%), а на третьому — Канада (43%). Сприйняття США як “однозначно дружньої країни” склало 35%, порівняно з 61% у червневому опитуванні. Сприйняття Польщі як “однозначно дружньої” також упало — з 79% у червні до 33% у січні.
Найбільш негативне ставлення — до Росії (95%), Білорусі (87%), Ірану (82%), Китаю (72,5%), Угорщини (59%).
На питання, які емоції, люди відчувають, коли думають про Україну, респонденти, до яких звернулася група “Рейтинг”, найчастіше називали гордість (56%), сум (39%) і страх (21%). У серпні 2022 гордість відчували 75% опитаних.
То чому падає гордість за країну? Все просто – серія гучних корупційних скандалів, коли народ побачив, як деякі чиновники та бізнесмени крадуть мільярди на армії. Хтось дуже добре наживається на війні. А країна у великій небезпеці.
Звичайно ж, настрої українців зазвичай відображаються на виборах. У травні мали б відбутися президентські вибори, але не відбудуться через війну. Уже російські пропагандисти розганяють хвилю, мовляв, після 20 травня президент Зеленський буде нелегітимним, якщо вибори не пройдуть.
Однак у ЦВК з цього приводу дали роз’яснення – після 20 травня Зеленський залишиться легітимним президентом України і буде виконувати обов’язки до того часу, поки вибори нарешті не відбудуться.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат