Перший український дрономобіль – подарунок від закарпатців – по дорозі на фронт

17.02.2024 11:30 РАТУША

 

На фронт в один зі спеціальних аеропідрозділів, який очолює відомий закарпатець, їде ПЕРШИЙ (!!!) український дрономобіль. Як розповів Федір Шандор, що виконує організаційну роботу, ідея створення такої машини виникла під час однієї з поїздок в зону активних бойових дій. Специфіка полягає в тому, що війна там ведеться не стрілецькою зброєю чи бойовою технікою та артилерією, а саме за допомогою fpv-дронів, які коригуються дронами-розвідниками.

«Вперше ми побачили роботу наземного дрона, який вивантажував протитанкові міни в бою, після того як ворог спробував зробити прорив. Тож разом із відомим меценатом Андрієм Петьовкою, якому належить ідея та фінансування цього проєкту,   ми вирішили попрацювати над створенням чогось такого, що би об’єднало роботу багатьох операторів-БПЛА. Ідея полягала в тому, щоб об’єднати в одній машині різні засоби радіоелектронної боротьби та зробити дії підрозділу максимально автономними. Йдеться про спеціалізовані пристрої боротьби із безпілотниками типу FPV, MAVIC з ворожого боку, специфічні інноваційні зарядні пристрої тощо.

У дрономобілі накопичена величезна кількість електроніки на значну суму. Зокрема, меценати Сергій Ковач та Арсен Мелкумян зі свого боку придбали унікальний наземний дрон україснького виробництва, який вже отримав назву «Закарпатський шаркань». Він здатний перевозити 300-кілограмові вантажі на відстань до 5 км з відеосигналом. Він може не тільки перевозити боєприпаси, паливні матеріали, а й вивозити поранених та 200-их, до яких важкий доступ. Загалом усередині дрономобіля є три різновиди дронів, а також додатковий супровід до них: від далекоміра до системи розпізнавання.

У чому ще специфіка нашого дрономобіля? Група бійців може виїхати й автономно працювати з нього протягом 3-5 днів, маючи запас їжі в мініхолодильнику, а також необхідного польового інструментарію (бензопила, флекс, пневматичні кліщі та ін.), дороговартісного медичного набору для надання професійної медичної допомоги. Іншими словами, це ніби автономна пересувна машина, з якої управляють відповідними процесами, наповнена різноманітними засобами для управління дронами і, навпаки, для протидії їм. На ньому можна виїхати в будь-яку фронтову точку, завдати втрат ворогу, при цьому залишитися самому в безпеці.

Ця унікальна річ, розроблена українськими інженерами, уже по дорозі на фронт у спеціальний БПЛА-підрозділ. Це подарунок від Закарпаття, де близько 10 меценатів та компаній об’єдналися навколо реалізації цієї ідеї. Сподіваємося, що її будуть тиражувати, доповнювати, удосконалювати.

Перший український дрономобіль – це унікальний внесок закарпатців у спільну перемогу над ворогом», – розповів Федір Шандор.  

У свою чергу депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян розповів, що без вагань відгукнувся на ініціативу щодо створення дрономобіля. «Це дуже важливий проект і мені було за честь надати допомогу в його реалізації. Радий був долучитися разом з іншими до реалізації крутої ідеї і горжуся, що перший український дрономобіль вже по дорозі на фронт», - розповів Арсен Мелкумян.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат