Європарламент та Рада Європи схвалили надання Україні кредиту обсягом до 35 мільярдів євро

24.10.2024 12:30 СОЦІО

У вівторок, 22 жовтня, депутати Європарламенту погодили надання виняткового кредиту обсягом до 35 мільярдів євро, який буде погашений за рахунок майбутніх надходжень від заморожених російських активів.

518 голосами «за», 56 «проти» та 61 «утрималися», Європейський Парламент схвалив нову макрофінансову підтримку, яка допоможе Україні протистояти жорстокій загарбницькій війні з боку Росії. Ця позика є внеском ЄС у пакет допомоги Групи Семи, який був погоджений у червні 2024 року. Пакет передбачає надання Україні фінансової підтримки обсягом до 50 мільярдів доларів (близько 45 мільярдів євро). Кінцева сума, яку надасть Європейський Союз, може бути меншою, в залежності від розміру кредитів, наданих іншими партнерами Групи Семи.

"Україна продовжує протистояти російській агресії, а її хоробрі громадяни борються не лише за власне існування та свободу, а й захищають демократію, права людини, свободу та міжнародне право для всіх нас. Потреба у фінансовій підтримці є величезною та нагальною. Росія має заплатити за атаки на українців та жорстоке знищення інфраструктури країни, її міст, сіл й домівок. Тягар відбудови України ляже на плечі тих, хто є відповідальним за її руйнування, а саме на Росію" - заявила доповідачка Карін Карлсбро (група «Оновимо Європу», Швеція).

А вже наступного дня Рада ЄС остаточно затвердила виділення Україні кредиту у вигляді макрофінансової допомоги на суму до 35 мільярдів євро, який погашатиметься за рахунок доходів від заморожених активів РФ.

Нещодавно створений механізм кредитної співпраці з Україною зробить майбутні надходження від заморожених активів Центрального банку Росії, розміщених на території ЄС, доступними для України. Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та погашати позику макрофінансової допомоги, а також кредити від інших партнерів Групи Семи. Оскільки кошти механізму можуть бути використані задля обслуговування та погашення кредитів, Київ може розподілити гроші від макрофінансової допомоги на власний розсуд.

Кошти від нової макрофінансової допомоги будуть надані до кінця 2025 року. Ця позика буде надана за умови подальшої відданості України дотриманню ефективних демократичних механізмів, прав людини, а також подальших політичних умов, які будуть викладені у меморандумі про взаєморозуміння. Крім того, системи управління та контролю, зазначені в Плані для реалізації програми «Ukraine Facility», а також конкретні заходи щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням, застосовуватимуться до позики макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, що у вересні 2024 року Єврокомісія оголосила про надання Україні Європейським Союзом кредиту обсягом 35 мільярдів євро в межах плану партнерів Групи Семи щодо надання позик на суму до 50 мільярдів доларів (близько 45 мільярдів євро). Майбутні надходження від заморожених російських державних активів профінансують ці кредити. Aктиви Центрального банку Росії обсягом близько 210 мільярдів євро знаходяться на території ЄС та залишаються замороженими під санкціями, накладеними через вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року. Уряди країн-членів ЄС вирішили зберегти прибутки від цих активів й використати їх задля підтримки військових зусиль та відбудови України.

У Міністерстві фінансів України пояснили, що цю позику Україні не потрібно буде повертати.

ТЕГИ : євросоюз

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат