Порушення прав людини в Мукачівському будинку-інтернаті - версія директора закладу (ВІДЕО)

24.10.2024 21:28 СОЦІО

У Закарпатській обласній раді разом з департаментом соціального захисту ОВА створять комісію, яка має вивчити порушення, виявлені напередодні представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Мукачівському дитячому будинку-інтернаті, розповів заступник голови Закарпатської облради Василь Демʼянчук.

Порушення прав вихованців в дитячому будинку-інтернаті виявили під час моніторингу представники уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Завдяки громадськості стало відомо про можливе побиття одного з вихованців у Мукачівському дитячому будинку-інтернаті. З цією метою ми здійснили виїзд до закладу. Директор ДБІ здійснив побиття свого підопічного саме в приміщенні підсобного господарства. Це відбувалося в присутності заступниці директора та іншої підопічної, які вживали заходів щодо припинення заходів фізичної сили з боку директора дитячого будинку", — розповів представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Андрій Крючков.

За його словами, перевірка закладу була 17 жовтня.

"Конюх у нас працює у підсобному господарстві. Виникла така ситуація, що він напився. Підсобне господарство у нас знаходиться на другій території. Потім зателефонувала вихованка, яка в нас там є дояркою, бо в нас є свої корови, і сказала: "Тут біда, бо він (конюх — ред.) напився, громить все, що є". Ця дівчина його закрила в кімнаті, щоб не наробив біди. Ми відкриваємо двері, а він руками до нас. Де він взяв спиртне, ми не розбирали, бо ми лиш пляшку порожню знайшли, забрали й викинули. Моя помилка, що я вдарив, але я захищав. Він не пам'ятає, що це було", — сказав директор Мукачівського дитячого будинку-інтернату Віталій Якимчук.

Андрій Крючков також розповів, що під час їхнього візиту до дитячого будинку-інтернату на місці не було 16 вихованців та автобуса.

"Надалі встановили, що підопічні знаходяться в приватному саді в Мукачівському районі, де здійснюють збір яблук. Разом з директором утанови ми виїхали до саду. Дійсно, підтверджено, що в приватному саду здійснюють збір яблук 16 підопічних, супровід яких забезпечує молодша медична сестра дитячого будинку-інтернату, а також службовий автомобіль та водій", — розповів Андрій Крючков.

Порушення прав людини в будинку-інтернаті: що кажуть директор закладу та представник Уповноваженого ВРУ з прав людини

"Наші діти з 23 вересня почали допомагати фірмі збирати яблука. Це не важка робота. Наш автобус їх туди відвозив, але заправляли автобус вони (фірма — ред.). Їх супроводжувала завжди санітарка й відповідно наш водій, він чекав їх. Вихованці працювали чотири години — дві до обіду і дві після обіду, та поверталися додому. За виконану роботу нам поступило на рахунок 26 тисяч гривень, але кінцеві розрахунки, згідно з договором, будуть по закінченню сезону збирання яблук", — сказав Віталій Якимчук.

Представник Уповноваженого з прав людини зауважив, що директор будинку-інтернату уклав договір з керівником сільськогосподарського товариства про те, що той передає 15 підопічних з інтернату на час сезону збору яблук. Він зауважив, що в самому дитячому будинку-інтернаті є своє підсобне господарство, яке має у своєму користуванні 14 гектарів землі, також є сад та теплиця. Основний аргумент, чому там перебувають його підопічні, директор аргументував, що це з метою працетерапії.

"Ми уклали договір від 1 вересня 2024 року про взаємодопомогу у збиранні яблук. У нас за станом здоров'я є працетерапія. 4,5 години діти мають право і потребу в тому, щоб вони працювали. Наш сад почав тільки родити, ми його обробили й забули про то, а це фірма. Я знаю керівника тієї фірми, він нам допомагає усім. Минулого року привіз нам яблука", — розповів директор Мукачівського будинку-інтернату.

В Управлінні Нацполіції в Закарпатській області Суспільному повідомили, що наразі правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за трьома статтями — умисне легке тілесне ушкодження, грубе порушення угоди про працю та підроблення документів, печаток, штампів та бланків.

Порушення прав людини в будинку-інтернаті: що кажуть директор закладу та представник Уповноваженого ВРУ з прав людини

Мукачівський дитячий будинок-інтернат підпорядковується Закарпатській обласній раді.

Заступник голови Закарпатської облради Василь Дем'янчук сказав: "Я спілкувався з директором. Він сказав, що трішки погарячкував. Ще я поспілкувався з підопічними, усі дуже позитивно відкликаються про роботу закладу, персоналу та керівника. У нас в кожному закладі є наглядова рада з депутатів обласної ради, які вивчають роботу закладу. Також буде створена комісія разом з департаментом соціального захисту і ми до кінця вивчимо це питання".

Під час спілкування із вихованцями закладу, вони розповіли про навчання та сказали, що на умови проживання в інтернаті не скаржаться.

suspilne

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат