В Україні розвивають децентралізовану систему енергогенерації

23.10.2024 15:35 ПОДІЇ

 

Посилюємо роботу та обʼєднуємо зусилля регіонів і профільних міністерств у напрямку розвитку децентралізованої системи енергогенерації, - повідомив заступник голови Офісу президента Віктор Микита.

- Провели робочу нараду із представниками Міненергетики, Мінекономіки, НЕК «Укренерго», Мінінфраструктури, Міністерства розвитку громад та територій, ДУ «Фонд енергоефективності» й інших.

Маємо чітке завдання від Президента Володимира Зеленського щодо запровадження реальної та розширеної на всю державу децентралізації енергетичного потенціалу. Роль регіонів і громад у реалізації цієї стратегії є визначальною.

Станом на 2024 рік у 12 областях прийнято 16 регіональних програми підтримки людей, бізнесу, установ та інших у напрямку власного енергозабезпечення шляхом використання альтернативних джерел і створення систем розподіленої генерації. Решта – формують нові програми на 2025-2028 роки залежно від власних потреб на місцях.

Окремо триває робота з формування переліку локацій у громадах, які можуть бути використані для розташування енергогенеруючої інфраструктури. Зокрема, йдеться про ВЕС, ГЕС, СЕС, когенераційні установки тощо. Розробляються відповідні інвестиційні каталоги майданчиків та енергетичні паспорти кожного регіону.

Завдяки ініціативам Глави держави, системній співпраці Президента із міжнародними партнерами і роботі громад на місцях станом на жовтень цього року в різних куточках країни вже встановлено 96 готових до експлуатації когенераційних установок, загальна приєднана потужність яких становить понад 66 МВт.

Водночас Уряд запровадив низку державних програм підтримки бізнесу й населення, які необхідно вдосконалити з урахуванням потреб регіонів та поточної ситуації в енергосистемі.

Ця спільна робота обʼєднана в єдину стратегію децентралізації енергетичного потенціалу країни, в основі якої – енергетична безпека держави.

Кожна громада і регіон у взаємодії та координації із Міненерго формують власні енергогенеруючі потужності для того, щоб забезпечити сталість функціонування критичної інфраструктури й забезпечити українців електрикою у кризовий період.

Це одне із пріоритетних завдань кожного очільника області, району та ТГ. Результатом роботи повинна стати ефективна система енергогенерації, котра буде стійкою до потенційних і реальних атак ворога й допоможе закрити потреби людей на місцях.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат