У Закарпатському вищі виявили фейкових студентів - СБУ ліквідувала схему ухилення від призову

15.10.2024 16:51 КРИМІНАЛ

На Закарпатті СБУ викрила чергову «схему для ухилянтів»: в одному із університетів викрито 225 фейкових «студентів».


Служба безпеки ліквідувала нову схему ухилення від призову на Закарпатті – військовозобов’язаних оформлювали як студентів іноземного вищого навчального закладу.

В результаті комплексних заходів – затримано ректора та проректора приватного університету, які без вступних екзаменів зараховували ухилянтів на бакалаврат та аспірантуру до власного та іноземного вишів.

Після «вступу» фігуранти обіцяли таким «студентам» безперешкодне оформлення відстрочки. Для цього керівництво закарпатського університету залучило до незаконної діяльності посадовця військової служби правопорядку.

Правоохоронці затримали ділків під час оформлення чергової партії «студентів».

Ректору та проректору приватного вишу, а також їхньому спільнику з військової служби правопорядку слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період) Кримінального кодексу України.

Їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

Після викриття СБУ, місцева комісія Ужгородського РТЦК та СП скасувала раніше надані відстрочки від призову 225 ухилянтам, які скористалися «студентською схемою», повідомляє пресслужба СБУ.

Як повідомив Віталій Глагола
, затримано ректорку приватного Східно-європейського слов’янського університету Людмилу Несух (на фото внизу), також колишнього проректора, а також працівника військової служби правопорядку.

Вони організували корупційну схему, за якою чоловіки призовного віку отримували статус «здобувача освіти» за 1500 євро і відстрочку від мобілізації за 500-1000 доларів. В результаті обшуків вилучено понад 4,5 млн грн у різній валюті.

Даною схемою змогли скористуватися близько 300 осіб призовного віку.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат