Популістські спекуляції на освітній проблемі

12.10.2024 19:23 РАТУША

Шкільна освіта – базовий фундамент знань, на якому в подальшому і будується наше суспільство, а відповідно і держава. Педагогічні працівники, учні і батьки – чимала категорія мешканців Ужгорода. Навіть скажемо більше: багато хто, проживаючи в навколишніх селах, навчається або викладає в міських школах. Зважаючи на це, наша редакція не змогла залишити поза увагою оприлюднення на офіційній електронній сторінці Ужгородської міської ради проект рішення Про звернення міських депутатів до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гідної заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам.

Дійсно, освітній процес зараз значною мірою ускладнений факторами, пов’язаними з війною: обстріли, руйнування, тривоги... Підтримка сфери освіти, її мережі та інфраструктури, а також найціннішого - педагогічних і науково-педагогічних працівників – пріоритет як держави, так і органів місцевого самоврядування.

З цього приводу ми звернулися до депутата міської ради Арсена Мелкумяна з проханням прояснити ситуацію, що це за звернення та найголовніше: чи дійсно вчителі Ужгорода зможуть розраховувати на додаткові виплати після прийняття цього звернення.

— Важко оцінити грошима роботу вчителя – людини, яка щодня наповнює знаннями світлі, юні голови наших дітей, розвиває уміння, формує навички. Засаджені вчителем сади знань заквітнуть через роки: наша нація поповниться талановитими митцями, видатними полководцями, геніальними вченими. Така праця – безцінна. З іншого боку, вчитель – звичайна людина: батько, матір, дружина, чоловік...І як кожна людина – мають свої потреби, проблеми, мрії.

Я переконаний, що формат «звернення» - це не про результат, а про піар і політичні спекуляції на проблемі освітян. Проблемі багаторічній, гострій, болючій. Зараз левова частина грошей державного бюджету спрямовується саме на військові потреби. І ці гроші – здебільшого фінансова підтримка від наших західних партнерів. Не відкрию для Вас великого секрету, що чим далі – тим розмір цих ресурсів має тенденцію до зменшення та й цільове призначення допомоги не передбачає виплат освітянам чи, скажімо, медикам.

Ми ж такі самі депутати, тільки на своєму, місцевому рівні. Маємо свій місцевий бюджет. Так, він не такий великий як Державний бюджет України, але й зобов’язання у нас значно менші. Я вже неодноразово наголошував, що ми маємо відповідально і ефективно витрачати міський бюджет. А тому джерела додаткової фінансової підтримки наших вчителів – маємо передбачити саме в бюджеті Ужгорода на 2025 рік.

Не бачу сенсу звертатися до Верховної Ради чи Кабміну, займаючись самообманом та вводячи в оману освітян: «Дивіться, ми працюємо, звернення підготували...».   Я не буду і колегам не раджу голосувати за такий формат «вирішення» проблеми, коли одна рада перекладає відповідальність на іншу раду за недофінансування освітньої галузі, а «віз і нині там».

Зараз якраз іде процес формування міського бюджету на наступний рік, тож профільна бюджетна депутатська комісія мала б прикласти зусиль і запропонувати на розгляд сесії проект бюджету з урахуванням додаткових виплат для педагогів, в протилежному ж випадку ці пропозиції будуть напрацьовані фракцією Слуг Народу у міській раді. В будь-якому випадку освітян без доплат залишити не можемо!, - розповів Арсен Мелкумян.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат