Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю у сфері енергетики, інфраструктури та бізнесу

Закарпатська ОВА 07.10.2024 20:46 ПОЛІТИКА

7 жовтня 2024 року в Ужгороді відбулася зустріч між урядовими делегаціями України та Словацької Республіки у рамках другого раунду міжурядових консультацій, під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.  

Під час консультацій Перша віцепрем’єр-міністерка України — Міністерка економіки Юлія Свириденко, Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба, Заступник міністра економіки Тарас Качка та керівник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Сергій Сухомлин провели зустріч з Віцепрем'єр-міністром з питань відновлення, плану стійкості та використання фондів ЄС Словацької Республіки Петером Кмецем, Міністром інвестицій, регіонального розвитку та інформатизації Словацької Республіки Річардом Раші.

У рамках міжурядових консультації також відбулась секторальна зустріч щодо транскордонного співробітництва та розвитку логістики. У ній участь взяли Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, Міністерство розвитку громад та територій представляв Заступник міністра Сергій Деркач. Зі словаського боку участь у перемовинах взяли – Міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток, Заступниця міністра транспорту Словаччини Деніса Жилакова та Заступник міністра фінансів Радован Маєрський.

Сторони домовились започаткувати спільні програми обміну досвідом та навчання для місцевих та регіональних влад України, щоб готуватися до роботи зі структурними фондами ЄС.

«Це буде окрема Платформа, де обʼєднаємо наші регіони та громади. Ми дуже вітаємо активну участь Словаччини у розвитку міжрегіональної співпраці з різними регіонами України. Особливо вдячні за підтримку наших прифронтових регіонів», – зазначив Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

Сторони також обговорили реалізацію спільних інфраструктурних та енергетичних проєктів і поглиблення економічної співпраці. Зокрема, реконструкцію міждержавного електричного інтерконектора «Мукачево — Вельке Капушани».

«Досягнуто прогресу в проєкті інтерконектора Мукачево–Вельке Капушани. Український та словацький системні оператори домовилися про терміни завершення першого етапу будівельних робіт. Обидві сторони планують закінчити у 2026 році. Цей проєкт має стратегічне значення для енергетичної безпеки України, нашої енергонезалежності, а також інтеграції в енергетичний ринок ЄС. Зараз Словаччина — друга країна за обсягами аварійної та комерційної передачі електроенергії в Україну. Вдячні за підтримку нашої енергетичної стійкості», — зазначила Юлія Свириденко.

Сторони обговорили подальшу співпрацю у сфері розширення залізничного сполучення. Очікується, що у середині грудня 2024 року вдасться запустити потяг «Київ-Кошице» через Чоп з потенційним продовженням до Братислави.

«Розвиваємо залізничне сполучення зі Словаччиною. Наприкінці цього року плануємо запустити сполучення Києва із основними словацькими містами – Братиславою та Кошице. Зручну стиковку забезпечимо в Чопі. Продовжуємо нарощувати транзитний потенціал цього залізничного вузла. Паралельно з цим вже працюємо над будівництвом вузької колії з Чопа до Ужгорода. Це дозволить продовжити пасажирське сполучення Братислава – Чоп до обласного центра. У графіку руху 2025-26 років плануємо реалізувати і цю можливість», — зазначив Олексій Кулеба.

Також сторони домовилися про розбудову і вдосконалення пунктів пропуску. Вже частково модернізований прикордонний пункт пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецьке». Там встановили нове обладнання, розширили смуги руху транспорту. Завдяки цьому щодобова пропускна здатність пункту пропуску зросла на тисячу автомобілів. У планах розширити цей пункт пропуску для використання пішоходами, а також продовжити його модернізацію.

«Серед нових домовленостей – відкриття для пасажирського сполучення залізничного пункту пропуску «Павлове – Матіовце». Наразі він працює як вантажний. Домовились внести зміни до відповідної Угоди та почати роботу в цьому напрямку також. Це дасть змогу згодом сполучити Ужгород із Кошице та Братиславою ще й цим коротшим маршрутом. Розвиток залізничного сполучення з країнами Європи – це про комфорт та зручність для тих, хто перетинає кордон, українців що повертаються додому та їдуть у справах до Європейського Союзу», — наголосив Кулеба.

Під час секторальних перемовин сторони також обговорили фінілазацію Угоди про спільний митний та прикордонний контроль. Наразі текст перебуває на розгляді у словацької сторони. Очікується, що найближчим часом Словаччина направить його для коментарів Єврокомісії.

Порушили також питання потенційного розширення пропускної спроможності пункту «Малий Березний – Убля», аби дозволити переміщення транспорту тонажністю 5 тонн. Це розвантажить «Ужгород-Вишнє Німецьке», який зараз один приймає вантажні автомобілі.

Окрім того, міністри обговорили подальше поглиблення співпраці в контексті вступу України до ЄС та поглиблення інвестиційного співробітництва. Українська сторона ознайомила партнерів із Єдиним проєктним портфелем публічних інвестицій, що містить 750 проєктів, з яких понад 100 у сферах охорони здоров'я, освіти, транспорту та енергетики.

«Для нас важливо налагоджувати також прямі контакти українського та словацького бізнесу, аби вони могли спільно подаватися на фінансування від наших партнерів для втілення проєктів із відбудови. Це не просто можливість відновити зруйноване, втілити нові проєкти, але й можливість підтримати економіку України через створення в Україні нових робочих місць», — підсумувала Юлія Свириденко.

Для напрацювання конкретних кроків сторони обговорили проведення спільного бізнес-форуму. Ключовою темою стане залучення Словаччини до реалізації проєктів відновлення України.

Закарпатська ОВА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат