В Ужгороді пропонують обмежити рух транспорту найстаршою вулицею – Капітульною

admin 30.09.2024 18:32 ПОДІЇ

В Ужгороді відбувся брифінг за участі відомого науковця та дипломата Алена Панова, завідувачки відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею, мешканців вулиці Капітульна.

Вся справа в тому, що вулиця Капітульна зазнає транспортного колапсу.
Ця вулиця є найстаршою в місті, яка в минулому перебувала в межах Замкових мурів та була забудована з обох боків. Переважна частина будинків і споруд датується 17-19 століттям, тут збережено історико-архітектурне середовище. Саме тому вона належить до охоронної зони Замкової Гори. Інтенсивний невпорядкований рух автомобільного транспорту, в тому числі транзитного, створює небезпеку для збереження історичних будівель, оскільки вони потерпають від вібрації, яка не передбачалась під час їх будівництва. Окрім цього, такий рух нищить автентичне мощення річковим каменем, яке сягає 19 століття.

На вулиці розташовані знакові історико-архітектурні споруди (Замок, Кафедральний Собор, ансамбль приватних вілл 17-19 століття, споруда Юридичного факультету та Інженерно-Технічного факультету УжНУ). Усі туристичні маршрути, а також значна частина пішохідних маршрутів мешканців починається/завершується саме тут.

Останнім часом тут спостерігається значний транспортний трафік. Він зріс ще й після того, як на деяких вулицях центру міста було введено платне паркування. Після цього автомобілісти просто заїжджають на вулицю Капітульну і залишають свої автомобілі на цілий день.

На вулицях Капітульній та Замковій в основному розташовані приватні помешкання одноповерхової забудови, а також низка освітніх установ (дошкільний навчальний заклад, школа, корпуси УжНУ). Характер забудови обумовлює велику щільність в’їздів/виїздів з дворів та прилеглих територій. Натомість, після введення оплати за паркування на площі Корятовича, вулицях Фединця і Духновича, значна частина транспорту хаотично, з порушенням Правил дорожнього руху,   паркується по вулицям Капітульній, Замковій, здійснюючи перешкоди у русі транспорту, виїзді з прилеглих територій, русі пішоходів. Додатково слід наголосити на небезпеці для руху неповнолітніх, що відвідують навчальні заклади, за умови інтенсивного руху транспорту. Натомість муніципальна варта не приділяє належної уваги   додержанню правил зупинки і стоянки транспорту.

Відомий ужгородський дипломат, юрист, науковець, який є автором монографії «Перша книжка про Ужгород» та проекту «Ренесанс Замкової Гори», Ален Панов ініціює обмеження руху транспорту на вулиці Капітульній.

Для розв’язання проблеми пропонується обмежити автомобільний рух вулицями Капітульна і Замкова, розглянувши два варіанти:

Варіант 1
Капітульна перетворюється на пішохідну зону. Дозволений лише цільовий заїзд у відповідності до Правил дорожнього руху. В’їзд через вулицю Духновича, виїзд через вулицю Замкову. Стоянка та зупинка по вулицям Капітульній і Замковій заборонені.

Варіант 2
Капітульна перетворюється на вулицю з одностороннім рухом в напрямку від Замку до Собору. По вулиці забороняється стоянка та зупинка, з урахуванням необхідності додержання відстані 10 метрів з кожного боку в’їзду та виїзду з дворів та прилеглих територій, як це передбачено ПДР.

У випадку залишення місць, які придатні до стоянки у відповідності до Правил, на них вводиться платне паркування.

В’їзд на вулицю Капітульну здійснюється з вулиці Волошина через вулицю Замкову. Виїзд з вулиці Капітульної в напрямку вулиці Волошина та вулиці Лучкая.

За словами Алена Панова:   «В ідеалі було б перетворити Замкову Гору на зону   безумовної переваги   пішоходів. Однак таке рішення потребує комплексного підходу до проектування схеми транспортного руху в місті, чого сьогодні очікувати марно. Натомість введення одностороннього руху, платне паркування та заборона зупинки і стоянки в неналежних місцях значно обмежать транспортний потік, а відтак збережуть середовище найстаршої частини Ужгорода».    

Ініціатива знайшла підтримку у мешканців міста, які направили колективні звернення на адресу міської та обласної влади, а також Міністерства культури. Таку думку поділяють і інші фахівці у галузі історії, мистецтва, містобудування.

Таку ініціативу і повністю підтримують в Закарпатському краєзнавчому музеї.

Як розповіла Валерія Русин, наразі, на щастя, спостерігається збільшення кількості відвідувачів Ужгородського замку та скансену, однак інтенсивний транспортний рух створює значні перешкоди для туристів, які йдуть до музею Капітульною вулицею.

Мешканці цієї вулиці кажуть, що виїхати з двору стало занадто проблематично. І не тільки через інтенсивний рух автомобілів по вулиці, але й через те, що часто недобросовісні водії залишають свої автомобілі перед воротами приватних дворогосподарств. А нещодавно автомобіль швидкої допомоги не зміг дістатися до хворої, яку потрібно було терміново госпіталізувати, бо перед двором стояли незаконно припарковані автомобілі. Швидка стояла посеред вулиці поки хвору виносили на ношах, утворився величезний корок з обох боків, який потім тривалий час не можна було розблокувати.

Найгірша ситуація перед кафедральним собором, де найвужча частина вулиці і неможливо роз'їхатися двом автомобілям. Там постійні корки і на тривалий час блокується проїзд.

Тепер слово за владою міста. наразі відомо, що транспортна комісія міськради підтримує ідею обмеження руху автомобілів по вулиці Капітульній. Ну і не виключено, що активніше на цій вулиці працюватиме муніципальна варта, яка каратиме водіїв, які хаотично парткують свої автомобілі.

admin

ТЕГИ : Капітульна, Панов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат