Види підключення до інтернету

19.09.2024 14:27 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Інтернет став масовим явищем лише близько двадцяти років тому, але способів доступу до нього за цей час з'явилося чимало. Більшість мережевих пристроїв були винайдені ще до популяризації глобальної мережі й призначалися для вирішення зовсім інших задач. Проте сьогодні питання підключення інтернету залишається одним з найважливіших для користувачів. Ми спробуємо розібратися в особливостях способів під’єднання до мережі.

Класифікація видів підключення

Абонентські підключення інтернету поділяються на два основних класи: індивідуальні та колективні.

При індивідуальному підключенні кожен абонент використовує виділений канал до точки присутності провайдера. Таким способом під’єднуються звичайні або DSL-модеми, супутниковий інтернет.

При колективному підключенні в будівлі прокладається мережа спільного користування. Вона може слугувати як для виходу в інтернет, так і для створення внутрішньої мережі. 

Підключення також відрізняються за віддаленістю абонента від точки присутності провайдера. При створенні домашньої мережі, точка доступу знаходиться в тому ж будинку де мешкає абонент або по сусідству. Класичний доступ через кабель передбачає присутність провайдера у межах міста, а при супутниковому зв'язку канал прокладається на земну орбіту.

Швидкість передачі даних

Швидкість передачі інформації між двома пристроями визначається канальною швидкістю, тобто числом «сирих» бітів, переданих за одиницю часу. «Сирим» його називають тому, що окрім корисної інформації, він містить службову. Їх співвідношення залежить від конкретної технології. 

Часто між провайдерами та клієнтами виникають непорозуміння через плутанину між бітами та байтами. Основною одиницею інформації у сфері комунікацій є біт, а одиницею швидкості — число бітів на секунду. Користувачам же зручніше рахувати в байтах. Але швидкість, виражена в біт/с, чисельно вища, ніж у байт/с, тому провайдери зазвичай вказують першу. 

Швидкість передачі значною мірою залежить від електромагнітних перешкод та затухання сигналу. Деякі технології, такі як локальна мережа Ethernet, працюють лише з однією швидкістю в обмеженому діапазоні відстаней між передавачем і приймачем. Інші — дозволяють адаптивно налаштовувати швидкість залежно від стану каналу: чим гірше сигнал, тим нижча швидкість. 

Крім того, вона залежить від технології підключення до глобальної мережі. Вартість під’єднання складається з наступних факторів: ціни обладнання та обсягу виконаних монтажних робіт.

Завдяки різноманіттю способів та технологій підключення інтернету, користувачі можуть вибрати оптимальний варіант відповідно до своїх потреб та технічних можливостей місцевих провайдерів. Але незалежно від способу, важливо розуміти основні принципи роботи та особливості підключення до глобальної мережі, щоб забезпечити стабільний і швидкий доступ до інтернету.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат