Хто допомагає Україні найбільше

admin 16.09.2024 18:16 СОЦІО

Загалом допомогу Україні в тому або іншому вигляді надали більше п'ятдесяти країн світу.

Чомусь вважається, що пріоритетною для України є допомога від США. Україна очікувала прийняття спеціального закону у США, яким було передбачено надання нашій країні 60,84 млрд доларів допомоги. Примітно, що структура пакета включала виділення 23,2 млрд доларів для Пентагону з метою поповнення товарів оборонного призначення.

Набуття чинності такого Закону надає можливості не лише нашій державі, а й підтримує замовлення для підприємств військово-промислового комплексу США. Тобто, користь від такої допомоги мали в першу чергу самі американці.
Наступна складова пакета — це 13,8 млрд доларів, які виділили на закупівлю озброєння для України за програмою Ukraine Security Assistance Initiative.

Окрім цього, 11,3 млрд доларів виділили на логістику озброєння, а також 7,9 млрд доларів прямої фінансової допомоги у вигляді кредитів, що, безумовно, дозволить стабілізувати курс національної валюти.
Однак, якщо врахувати, який відсоток ВВП займає допомога США, то це всього 0,33%. А от деякі країни Євросоюзу виділили нам допомоги на суми, які перевищують один відсоток ВВП країн. І тут, в першу чергу, варто відзначити країни Балтії. Тут чітко усвідомлюють, що у випадку захоплення росією України, наступними будуть саме вони.

В Україні, особливо в соцмережах, часто звучить критика в бік лідерів країн Євросоюзу, які ніби то занадто обережні в тому, щоб надавати Україні допомогу. Мовляв, є страх перед гнівом росіян. Також звучить скепсис стосовно євроатлантичної орієнтації України.

Насправді ж, у Євросоюзі все чітко. Нам дали зелене світло і ми є партнерами.

У своїх висновках від 23 червня 2022 року Європейська Рада визнала європейську перспективу України та вирішила надати їй статус країни-кандидата на вступ до ЄС.

ЄС тримається об’єднано у своїй непохитній підтримці України в умовах агресивної війни росії та її незаконних спроб анексувати українську територію. ЄС продовжує невпинно працювати з міжнародними партнерами для забезпечення України необхідною матеріальною підтримкою та притягнення росії до відповідальності за її дії.

Варто нагадати, що ЄС також надав тимчасовий захист понад чотирьом мільйонам людей, що рятуються від війни, і невпинно продовжуватиме надавати потужну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народові доти, доки необхідно.
Європейська Комісія створила спеціальний фінансовий інструмент на суму до 50 мільярдів євро з метою надання Україні передбачуваної та гнучкої підтримки на період 2024—2027 рр. для сприяння її відновленню, відбудові та модернізації, узгоджених з її шляхом до ЄС. Ukraine Facility працює з 1 березня 2024 року. Ми пам’ятаємо певний супротив Угорщини у цьому питанні, але все вирішилося позитивно.
Від самого початку російської воєнної агресії ЄС, держави-члени та європейські фінансові інститути за підходом «Команда Європи» виділили Україні 113,8 мільярда євро фінансової, гуманітарної, екстреної бюджетної та військової підтримки.

Європейська Комісія виділила 860 мільйонів євро на програми гуманітарної допомоги в Україні, які будуть реалізовані гуманітарними партнерами на місцях. Відповідно до пріоритетів українського уряду, гуманітарна допомога ЄС сприяє наданню притулку, грошовій підтримці, охороні здоров’я, продовольчій допомозі, освіті, а також водопостачанню і санітарії. Крім того, понад 149 000 тонн допомоги в натурі з оціночною вартістю понад 884 мільйони євро, доставлених в Україну від держав-членів і партнерів ЄС через Механізм цивільного захисту ЄС. Зокрема, через резерви на випадок надзвичайних ситуацій rescEU понад 157 мільйонів євро для України на обладнання для притулків, медичне й спеціалізоване обладнання для реагування на ризики для громадського здоров’я, як-от хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні загрози. Понад 110 мільйонів євро включно з 21,5 мільйона євро з бюджету ЄС, були виділені ЄС та державами-членами на гуманітарне розмінування.

ЄС також успішно скоординував понад 3 600 медичних евакуацій українських пацієнтів для надання їм спеціалізованої медичної допомоги в лікарнях повсюди в Європі.

Актуальною залишаться і потреба Україні у електроенергії після того, як ворог знищив понад 70% енергогенерації України. Так от, ЄС за допомогою Механізму цивільного захисту ЄС надав України понад 7 700 генераторів. Додаткові 2 500 генераторів передано через перепрофільовану програму співпраці. ЄС також поставив в Україну 35 мільйонів світлодіодних ламп.

З початку повномасштабної російської війни ЄС виділив 100 мільйонів євро на підтримку безпечного доступу дітей до освіти в Україні. Крім того, завдяки 14 мільйонам євро від Європейської Комісії та загальноєвропейській кампанії солідарності було передано понад 380 шкільних автобусів.
ЄС та його держави-члени мобілізували 39 мільярди євро військової допомоги для України, включно з 6,1 мільярда євро — через Європейський інструмент підтримки миру. Через Європейський інструмент підтримки миру ЄС виділив 11,1 мільярда євро, включно з нещодавно створеним Фондом допомоги Україні вартістю 5 мільярдів євро.

Крім того, Місія ЄС з надання військової допомоги Україні працює над навчальними потребами Збройних сил України та вже підготувала понад 52 000 українських військових.

Таким чином, ми отримуємо потужну допомогу саме від Євросоюзу, який вже не може просто так нам відмовити попри всі зусилля росіян, бо Євросоюз чекає нас у своїй родині.

admin

ТЕГИ : євросоюз

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат