У медзакладі на Закарпатті вже вдруге виявили порушення прав військових

11.09.2024 15:01 ПОДІЇ

У психіатричному відділенні №2 обласного закладу з надання психіатричної допомоги міста Берегове, яке зараз знаходиться в Ужгороді, виявили порушення прав військових.

Про це Суспільному розповів представник омбудсмана у Закарпатській області Андрій Крючков. За його словами, серед найбільших порушень — неналежне харчування та негідні умови перебування пацієнтів у закладі.
Андрій Крючков зауважив, що представники омбудсмена здійснили моніторинговий візит щодо дотримання прав військовослужбовців та ветеранів, які проходять лікування у медзакладі.

У психіатричному відділенні виявили:

— Неналежне харчування, їжа зберігається та доставляється в пластикових відрах, сніданок доставляли лише о 10:00. В ході конфіденційного спілкування з військовослужбовцями стало відомо, що вони переважно цю їжу не вживають, а купують харчі за власні гроші.

— Питний режим не забезпечено. Питну воду вживають з системи загального водопостачання. Висновок Держпродспоживслужби щодо якості води відсутній.

— Негідні умови перебування, не достатня житлова площа, не забезпечено приватність. Ліжка розташовані одне біля одного, відповідно військовослужбовці були позбавлені права приватності.

— Температура повітря в приміщенні становить + 29 градусів.

— Медичні документи належним чином не заповнюються, застосовуються медичні заходи примусового характеру, проте це ніде не фіксується.

— Належних умов для пацієнтів не створено, у зв’язку з відсутністю місць для сидіння люди змушенні стояти в черзі в очікуванні прийому лікарем.

— Укриття належним чином не облаштовано та під час повітряної тривоги не використовується.

Представник омбудсмана у Закарпатській області додав, що за результатами візитів вони склали звіт, де надають рекомендації Уповноваженого ВРУ з прав людини, які є загальнобов'язковими до виконання. Рекомендації мають бути виконані протягом 30 днів.

"Після цього моніторингу ми здійснили повторний візит і виявили, що всіх пацієнтів з цього відділення переселили в інші медичні установи області. Зараз жодного пацієнта там немає. З відділення зняли також табличку. Наразі відбувається санітарна обробка, наведення порядку, забезпечення та приведення до норм житлової площі", — розповів Андрій Крючков.

Він додав, що наразі проводять ремонт в іншому приміщенні, куди згодом переселять всіх пацієнтів психіатричного відділення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат