Актуальна експропріація

24.08.2024 11:13 ПОЛІТИКА

Цього тижня наш парламент був просто в ударі. Нардепи активно приймали закони. Щоправда, вони не зовсім стосувалися добробуту населення і були направлені на посилення національної безпеки.

20 серпня народні депутати підтримали доопрацьований законопроєкт №8371, який врегульовує діяльність релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в Російській Федерації. Більше офіційного про це можна прочитати на стор. 3. А якщо по-простому, то згідно з новим законом, такі організації повинні припинити свою діяльність і розірвати звʼязки з Російською православною церквою (РПЦ) на території України. Щоб позбутися російського багажу, церкви мають 9 місяців. Якщо вони і надалі залишатимуться під московським впливом, то настане експропріація земель та майна.
За ухвалення цього закону проголосували 265 депутатів. Водночас 33 депутати не підтримали ухвалення закону або утрималися від голосування. Не підтримали 4 депутати від фракції “Слуга народу”, 17 депутатів від “Платформи за життя та мир”, 7 представників “Відновлення України” та 1 позафракційний депутат. Утрималися від голосування четверо парламентарів: троє з фракції “Слуга народу” та один депутат від “Відновлення України”.
Серед тих депутатів, які не підтримали закон – двоє народних депутатів із Закарпаття – Роберт Горват та Василь Петьовка, які належать до фракції “Довіра”.
Станом на 1 серпня 2024 року на Закарпатті досі діють 656 церков Української Православної церкви, що перебувають у канонічному підпорядкуванні Московського патріархату. Загалом на Закарпатті діють 770 православних релігійних організацій. І лише 63 церкви належать до Православної Церкви України (ПЦУ). Тобто, 85% православних церков (656 з 770) на Закарпатті все ще залишаються під контролем Московського патріархату.
Що цікаво, Закарпатська область в лідерах в Україні по кількості земель та майна, що належать московським православним церквам. Всього в підпорядкуванні московської церкви на Закарпатті 313 споруд і 355 земельних ділянок. І ось тепер держава може повернути ці землі в державну або комунальну власність.
Звичайно ж, церква й держава мають бути розділені. Але останнім часом церква втручається в державні справи. Попи навіть йдуть в депутати. Ну і силовики часто оприлюднюють факти того, як церковники поширюють антиукраїнську агітацію, проводять явно антиукраїнську пропаганду.
До речі, цього ж тижня парламент прийняв ще один закон, який передбачає відбирання землі.
Закон, зокрема, дозволяє Закарпатській ОДА вилучати у фізичних і юридичних осіб землю для будівництва базових станцій мобільного зв’язку. При цьому в конкретному випадку Рада заборонила оскаржувати до суду такі рішення в Закарпатській області.
У пояснювальній записці йдеться, документ має прискорити з 6 до 2-3 місяців відведення земельних ділянок для інфраструктури зв’язку. За новою процедурою землю відчужуватимуть в Ужгородському районі, зокрема земельні ділянки площею 100-500 м2 вздовж автомобільних та залізничних шляхів.
«Внутрішня міграція населення на захід України вимагає розширення мереж у цих регіонах, доступу до 4G-зв'язку потребують також і модульні містечка. Зв’язок отримають до 1500 сіл, де проживає близько 600 тис. людей», – зазначили у профільному   міністерстві.
Прийняття цього закону викликало багато суперечок. Тобто, тепер обласна адміністрація може визнати певні землі Ужгородського району, як такі, які необхідні для забезпечення оборони та нацбезпеки країни під час війни і ці землі будуть забрані з приватної власності. Щоправда, приватникам обіцяють компенсацію. Але зараз важко уявити, як будуть проводитися компенсаційні розрахунки.
Одним словом, війна внесла значні корективи у наше життя. І тепер все залежить від того, наскільки суспільство свідоме, щоб адекватно сприйняти ці зміни.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат